МЕГДАН-2018

На мальовничому березі Дністра в с. Паркани Слободзейського району 11 – 12 серпня відбувся зліт болгарської молоді «Мегдан-2018».

Учасниками зльоту стали понад сто бессарабських болгар із Республіки Молдова (с. Стояновка, с. Твардіца), України (члени болгарського молодіжного клубу «Актив»), Республіки Болгарія (м. Софія), Придністровської Молдавської Республіки (с. Паркани) тощо. Цього року зліт став уже четвертим за рахунком.

«Мегдан» – у перекладі з болгарської мови означає місце збору молоді, де співають, танцюють, жартують і водночас шанують традиції та культуру своїх предків. «Мегдан» – це пісні, танці й національна болгарська кухня. Багато болгарських традицій зберегли учасники зльоту.

Будинок культури  Паркан не залишився осторонь. Гостей зустрічали в національних костюмах з хлібом-сіллю і вином. Колективи БК порадували гостей та жителів села яскравими виступами: лунали болгарські пісні, артисти в національних костюмах виконували запальні колоритні болгарські танці.

Головною стравою вечора була банниця – дуже ситна страва, в якій багато яєць, масла, найкращого сиру. Частували гостей фестивалю болгарською стравою «іхнія», яка готується з картоплі та м’яса.

Об’єднання і дружба народів – ще одна мета «Мегдана». Тому його двері відкриті кожному охочому, представникам різних національностей. На зльоті завжди раді бачити всіх: людей молодих і дорослих, росіян, українців, молдаван.

За традицією, молодь (приїжджі та місцеві учасники зльоту) залишається з ночівлею в наметах. Люди старшого віку сім’ями, разом з дітьми відвідують захід увечері, коли на сцені виступають усі колективи зі своїми номерами.

За словами організаторів, враховуючи інтерес учасників, наступного року цей зліт буде вже п’ятим (ювілейним) і обов’язково продовжить свою роботу. Усі сподіваються, що така масова подія приверне до себе ще більше уваги й об’єднає ще більше молодих людей зі спільними інтересами.

Іван   БАЛАН, провідний спеціаліст БК с. Паркани.