Літній відпочинок – приємний, корисний та пізнавальний

Упродовж 14 днів 26 школярів, серед яких 23 гімназисти Бендерської гімназії № 3 імені І. П. Котляревського, одна ліцеїстка РУТЛ-К і двоє учнів Рибницької української школи імені Лесі Українки насолоджувалися неповторною природою величавих Карпат. Разом із новими друзями з Закарпаття щоденно дізнавалися вони багато цікавого з історії культури цього краю.

Незабутніми для юних придністровців були екскурсії до водоспаду Шипіт, до одного з 32 озер Закарпаття Синевир, оточеного легендами й загадками. Туристи з усієї Європи прагнуть помилуватися його мальовничими берегами. Чарівна водойма розташована в Міжгірщині (1 300 метрів над рівнем моря). Піднімаючись до озера, наші екскурсанти цю відстань успішно подолали.

Незабутніми були враження від колоритного карпатського села Колочава протяжністю понад 15 кілометрів, розташованого в оточенні гір. Це не просто село, а ціла маленька країна, в якій поєднуються реальна історія, леген-
ди, література й сучасне життя. Це село 10 музеїв і 20 пам’ятників. «Хто хоча б один раз не побачив Колочави, той не бачив Закарпаття», – люблять говорити місцеві жителі.

Екскурсія до історико-військового музею «Лінія Арпада», на Веревецький перевал до пам’ятника січовикам Карпатської України розширила та поглибила знання учнів про історичні для Закарпаття й усієї України події.

Цікавими та пізнавальними були для відпочивальників відвідування старовинних замків в Ужгороді та Мукачеві: Ужгородський замок (ХІ – ХІІ ст.), Мукачівський замок «Паланок» (ХІІ – ХІІІ ст).

Програма відпочинку дітей на базі Воловецької філії Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді «Арніка» була настільки насиченою та цікавою, що тільки-но встигли вони повернутися з екскурсій, як уже треба було підніматися в гори або брати участь у різноманітних культурних заходах, спортивних змаганнях, інтелектуальних конкурсах.

Запам’яталася юним придністровцям розважальна гра-квест «Шукаємо скарб», програма «Хлопці чи дівчата?», а також конкурси малюнків «Наші мрії», «Наш відпочинок». Особливу активність і творчість виявили та стали переможцями в конкурсах «Наші таланти» та «Міс і містер Арніка» такі учні як А. Туман, Б. Снопченко, Т. Ковальчук, О. Матчина, Б. Мамедов,
П. Ткач, О. Дериволкова, К. Пашкан, Є. Фоміна, Г. Пащенко, Д. Мартиненко. Вони були нагороджені грамотами.

Важливою подією для юних придністровців стала зустріч з губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем, який у 2003 році брав участь у відкритті Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського. Для них була проведена оглядова екскурсія приміщень обласної державної адміністрації, побували вони в кабінеті для прийому високих державних діячів, послів та безпосередньо поспілкувалися з губернатором. Сувеніри, подаровані нашим учням з його рук, вселили надію, що Україна не забуває про закордонних українців і надалі підтримуватиме їхні освітні та культурні потреби.

Дружба та спілкування з такими ж юними закарпатцями переконала наших дітей, що ті надзвичайно люблять свою Батьківщину – Україну, плекають та бережуть рідну мову і культуру й, водночас, із повагою та толерантністю ставляться до людей різних національностей, до мови, якою ті розмовляють.

Поїздка і відпочинок стали можливими завдяки постійній турботі про гімназистів та їхній розвиток директора гімназії В. Боднар, яка очолила придністровську делегацію. Сприяла цьому й особиста зустріч у травні поточного року голови РГО «Укрпросвіта» імені Т. Г. Шевченка В. Боднара та представника батьківського комітету Р. Ковальчука з губернатором Закарпаття Г. Москалем, а також звернення до нього глави держадміністрації Бендер Р. Іванченка.

Збагачені спілкуванням з новими друзями, сповнені позитивних емоцій, готові до нових творчих пошуків і просто щасливі, юні придністровці повернулися додому і з гордістю  розповідали про свої враження від відпочинку В. Боднару, екс-президенту ПМР І. Смирнову, Р. Іванченку і, звичайно, своїм батькам і друзям.

Низький уклін і велика вдячність обласній адміністрації Закарпаття, коштом якої наші учні оздоровлювалися та відпочивали.

Тетяна   ТОКАРЕНКО,
заступник директора з ВР Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського.