За все вдячна долі

На неї не проливалися «золоті дощі» удачі, свій успіх, крок за кроком, вона терпляче і наполегливо створювала сама. Відмінний перукар, діяльний депутат, успішний підприємець, кохана дружина і мама, допитлива студентка – все це про одну досить тендітну і красиву жінку Ольгу Москаленко.

У місті енергетиків Дністровську вона відома як особистість, до якої застосовні всі наведені вище епітети. Ольга росла у звичайній родині, мати – перукар, тато – слюсар газової дільниці. Після уроків дівчинка поспішала в різні творчі гуртки, де навчалася втілювати свої маленькі мрії. Юність її припала на важкі 90-і роки. Розпад Радянського Союзу, втрата моральних засад і цінностей та зубожіння стали фатальними для молоді. Багато було таких, що втратили внутрішній стрижень, надломилися і не встояли перед спокусами стрімкого напівкримінального вихору змін. Бог уберіг Ольгу, вона не розділила долю втраченого покоління, але у свої 39 років з гіркотою згадує імена друзів і ровесників, яких (з тих чи інших причин) уже немає на світі. Тоді життя вимагало і від неї термінового дорослішання. Учениця дев’ятого класу мріяла стати юристом або хіміком, проте сімейні прибутки занепали настільки, що дівчина змушена була вчитися у матері перукарського ремесла. Перші заробітки, повага клієнтів, які гідно оцінили її вміння і старання, дали їй головне для початківця-професіонала – віру у свої сили.

Поступово життя ввійшло у свої береги. Піднялося чимало підприємств, у тому числі й приватних. Зростав добробут людей, з’явилися перспективи в навчанні, в роботі й у житті. Ольга вже давно стала справжнім майстром, її чоловік очолює лабораторію металів на Молдавській ДРЕС, дочка цього року закінчила школу з золотою медаллю і вступила до ВНЗ, підростає син. Подружжя здобуло досвід приватного підприємництва. Справа ця непроста, тільки оформлення документів тривало для Ольги майже два роки. Але вона не відступає перед труднощами. Її принцип – все має бути за законом. Сьогодні у створеному нею салоні краси, окрім господині, працюють чотири майстри й технічка. Чоловік, Олександр, завдяки підтримці родича, підприємця з Одеси, відкрив магазин дитячих іграшок, в якому працюють два продавці. Таким чином, одна сім’я створила сім робочих місць.

У 2016 році Ольга вирішила балотуватися до Дністровської міської Ради народних депутатів. Багато знайомих, дивуючись, знизували плечима і відкрито казали їй: «Навіщо тобі це треба, що ти зміниш?» Вона ж дуже хотіла зрозуміти, що можна зробити для того, щоб у дворах з’явилися дитячі майданчики й місто стало кращим. Дністровчани проголосували за неї, й Ольга з ентузіазмом взялася за роботу. За підтримки сім’ї, друзів, сусідів і ЖЕУКа вона упорядковувала двори на своїй виборчій дільниці, удобрювала землю, садила квіти, дерева, добувала шини для огорожі дитячого майданчика. Гадала, що слідом за нею мешканці дружно піднімуться на спільну справу. Однак їй довелося пережити й розчарування. Багато людей сприймали все як належне. Мовляв, ти депутат – тобі й метушитися. Посадила квіти – тепер доглядай за ними, поливай! Але Ольга не з тих, хто опускає руки, у неї ще багато планів з виконання наказів виборців. Уже зацементовані пішохідні доріжки на вулиці Котовського, 19. Кошти, які держава цього року виділила, вона спрямує відповідно на ремонт на вулиці Котовського, 21-А.

З часом жінка зрозуміла, наскільки багатогранна робота народного обранця: «Спочатку мені було дуже складно, особливо в роботі з документами, – зізнається Ольга, – але з часом, завдяки підтримці більш досвідчених колег, я розібралася в тонкощах бухгалтерії, побачила весь спектр проблем і потреб інфраструктури міського господарства і зрозуміла, як непросто керувати ним. Ще я переконалася, наскільки несправедлива обивательська думка про жирний бюджетний «пиріг». У нас кожна державна копійка на рахунку, безготівкове фінансування направляється на найнеобхідніші потреби й строго контролюється депутатами, представниками прокуратури та Рахункової палати».

За словами Інни Фоминої, голови Дністровської Ради народних депутатів, Ольга Москаленко до своїх обов’язків ставиться дуже відповідально. На сесії завжди прибуває підготовленою. Будучи головою бюджетної комісії, працює на цій ниві серйозно і вдумливо. Крім того, як підприємець, відгукується вона на заклики з надання благодійної допомоги.

Сьогодні Ольга Москаленко – студентка 3 курсу факультету суспільних наук ПДУ. Навчатися, працювати й служити їй допомагає любов до своєї справи, рідного міста і переконаність, що у кожної людини все вийде, якщо попереду світиться «вогник» мети. Вона за все вдячна долі, вважає себе щасливою людиною і мріє про те, щоб наш край процвітав, щоб усі, хто поїхав за кращою долею, одного разу повернулися у свій рідний дім – Придністров’я.

Лара   ЧАЙКА.