Амброзія та штрафні санкції. Що спільного?

У Придністров’ї з середини травня фахівці Служби державного нагляду Міністерства юстиції (МЮ) обстежують населені пункти республіки з метою виявлення амброзії полинолистої. Інспектори також перевірять дотримання землекористувачами та орендарями земель усіх заходів із боротьби з амброзією.

Про роботу та штрафні санкції нам розповіла заступник начальника державної інспекції ветеринарного і фармацевтичного нагляду служби держнагляду МЮ ПМР Валентина Харченко.

Що входить в обов’язки служби держнагляду МЮ?

В. Х.: Дотримання фітосанітарного законодавства на території ПМР, тобто в широкому розумінні недопущення завезення карантинних об’єктів з інших держав. У разі виявлення таких об’єктів на території ПМР негайна їх ліквідація. Амброзія полинолиста також потрапляє в цю категорію.

Нагадуємо нашим читачам, що амброзія полинолиста – карантинний бур’ян, особливо небезпечний у серпні місяці, в період свого інтенсивного цвітіння.

– Які ще є шкідливі рослини на території ПМР?

В. Х.: Крім амброзії,  цього року дуже небезпечними є повитиця й американський білий метелик, які віднесені до категорії карантинних.

– Хто входить до складу інспекції?

В. Х.: До складу інспекції входять фітосанітари, які мають право перевіряти як фізичних, так і юридичних осіб. У першу чергу ми перевіряємо соціально значущі об’єкти: дитячі садочки, школи, лікарні, громадські місця, пляж. Звичайно, що ці місця ми перевіряємо декілька разів за сезон.

– Яка технологія проведення інспекції?

В. Х.: Коли наш інспектор приходить в установу чи фірму, припустимо сільськогосподарську фірму, то в першу чергу повинен ознайомити директора або його заступника з наказом служби держнагляду. Тільки після цього можна приступити до обстеження ланів або територій, закріплених за цим господарством.

– Яких заходів вживають під час виявлення амброзії?

В. Х.: Під час виявлення амброзії видається припис знищити бур’яни та складається протокол, в якому зазначено, за який проміжок часу повинна бути виконана робота. Це залежить від рівня зараження території бур’яном. Після цього інспектор знову прийде з перевіркою.

– Які наслідки чекають у разі невиконання припису?

В. Х.: Штрафні санкції, передбачені статтями 10.1 та 10.7 частиною третьою. Штрафні санкції складають на фізичних осіб у розмірі  від 10 до 25 РР МЗП, на посадових осіб – від 25 до 60 РР МЗП,  на юридичних – від 150 до
200 РР МЗП. На сьогодні 1 РР МЗП у республіці складає 18 руб. 40 коп. Здебільшого у нас громадяни законослухняні й припис виконують вчасно.

За словами Валентини Харченко, з 14 травня й до сьогодні вже провели 623 позапланові перевірки, обстежено 75 568 гектарів, з яких 2 875 гектарів були заселені амброзією, внаслідок чого складено 28 протоколів.

Попри те, що всі контрольні заходи боротьби з амброзією здійснюються у співпраці з главами всіх районних адміністрацій, а також комунальними службами, фахівці закликають громадян бути сумлінними й у разі виявлення на своїй присадибній ділянці або вздовж дороги карантинного бур’яну намагатися відразу його ліквідувати. Якщо не можете зробити це самостійно, в Службі державного нагляду закликають звертатися безпосередньо до відомства або в місцеву держадміністрацію, звідки для вирішення проблеми будуть направлені профільні фахівці.

Анастасія   КАЛІОН.