Віртуальна фотовиставка в Тирасполі

Електронна виставка – це альянс традиційної фотоекспозиції й новітніх комп’ютерних технологій. Така виставка – справжня подія, яка в нашій республіці все наполегливіше упроваджується в життя.

Досить важливим є те, що виставку в такому форматі гості відвідують набагато активніше. От і Державна служба управління документаціями та архівами ПМР вирішила скористатися можливостями науково-технічного прогресу і розпочала втілювати у життя віртуальний проект про відомих людей Придністров’я. В основі цих виставок – документи Архівного фонду ПМР, які знайомлять відвідувачів із маловідомими фактами з історії нашої держави. Героями експозицій є люди, які творили нашу історію, які є її невіддільною частиною.

На офіційному сайті Державної служби управління документаціями та архівами 13 серпня 2018 року розміщено проект віртуальної виставки «В. І. Глєбов – людина нашої землі». Вона присвячена 80-річному ювілею відомого політичного, державного і громадського діяча республіки, вченого Віталія Івановича Глєбова.

Експозиція пропонує ознайомитися з посвідченнями, нагородними листами й навіть зі свідоцтвом про народження нашого земляка. Представлені документи та фотографії відкривають різні сторінки біографії Віталія Глєбова –
людини, різнобічно освіченої, патріота Придністров’я. Ці фотографії дають можливість простежити життєвий шлях ювіляра, починаючи зі шкільної лави. Вони свідчать про його участь у найрізноманітніших заходах: з’їздах профспілок, зустрічах народних депутатів і церемоніях нагороджень.

У проекті презентовані також численні рукописи, статті та посібники, написані вченим.

Головний спеціаліст Центрального державного архіву ПМР Марина Калиньонок пояснила, що «…новий формат виставки продовжує проект, відкритий до 20-річчя нашої держави серією видань «Твої люди, Придністров’я» про знаменитих земляків».

Народився Віталій Глєбов 18 серпня 1938 року в Слободзеї в селянській родині. Звідси, від рідних джерел – вибір професії, ази якої він почав осягати в Кишинівському училищі виноробства і виноградарства. По закінченні навчального закладу потомствений аграрій працював бригадиром у виноградарських радгоспах Ростовської області. Але, здобувши звання вченого-агронома, повернувся на батьківщину. Він працював агрономом, секретарем парткому навчального господарства Криулянського району, заступником начальника районного виробничого Управління сільського господарства та головним державним інспектором по закупівлі та якості сільськогосподарської продукції.

З матеріалів виставки дізнаємося, що у 1972 році він обирається секретарем Дубоссарського райкому партії, а в 1973-му – головою Слободзейської районної ради колгоспів. У листопаді 1986 року обраний секретарем Молдавської ради профспілок, головою Республіканського комітету профспілок працівників АПК.

Коли у Молдові націоналізм назвали пріоритетом державної політики, Віталій Іванович став на бік народу Придністров’я, послідовно обіймаючи посади заступника голови Тимчасової Верховної Ради, начальника республіканського Управління сільського господарства, першого заступника глави держадміністрації, начальника Управління сільського господарства Слободзейського району. Він брав активну участь у громадсько-політичній діяльності МРСР і ПМР. Член ЦК КП Молдавії (1976–1991 рр.), депутат Верховної Ради МРСР чотирьох скликань, обирався депутатом районних рад народних депутатів, делегат XXVII з’їзду КПРС і XVIII з’їзду ВЦРПС.

У грудні 1995 року активний і небайдужий придністровець обирається депутатом Палати представників Верховної Ради, а на першій сесії вищого законодавчого органу влади другого скликання обирається головою Палати представників, заступником голови Верховної Ради ПМР.

В. Глєбов нагороджений радянськими орденами Жовтневої революції, Трудового Червоного Прапора, а також орденами Пошани та «За заслуги» II ступеня ПМР.

Віртуальну фотовиставку відвідала

Ася   ТРОЯНОВСЬКА.