Мiсячна афера

За офіційними даними,  опублікованими у   всіх енциклопедіях,  20 липня 1969 року американський пілотований космічний корабель «Аполлон-11» уперше в історії людства здійснив посадку на поверхню супутника Землі – Місяць.

Прорив у космос, або «Місячна змова»?

Командир екіпажу Ніл Армстронг і пілот Едвін Олдрін перебували на поверхні Місяця протягом 21 години 36 хвилин 21 секунди. 21 липня вони здійснили вихід на місячну поверхню, який тривав 2 години 31 хвилину 40 секунд. Першою людиною, що ступила на Місяць, став Ніл Армстронг. Астронавти встановили на місці посадки прапор США, розмістили комплект наукових приладів і зібрали близько 22 кг зразків місячного ґрунту, які було доставлено на Землю.

Здавалося б, це неймовірно грандіозний успіх людства взагалі й США зокрема. Проте вже через кілька років у світі одержала широке поширення теорія «Місячної змови», яка стверджувала, що висадки американців на Місяць не було, а фотографії, кінозйомки та інші документальні матеріали місячних експедицій були сфальсифіковані урядом США.

На думку багатьох учених і письменників, головна мета цього грандіозного обману полягає в тому, що США хотіли продемонструвати усьому світові свою велич. Мовляв, першою людиною, яка облетіла в 1961 році Землю на космічному кораблі «Восток», був радянський космонавт Юрій Гагарін, а першою людиною, що зуміла ступити на поверхню Місяця, став американський астронавт Ніл Армстронг. І це набагато краще, ніж просто облетіти Землю на космічному кораблі.

Ми ніколи не були на Місяці

На сьогодні, майже через півстоліття, ця теорія знову має право на існування. Виходить, що подана з великою помпою «американська місячна епопея» була грандіозним обманом. Американський письменник Білл Кейсінг, який опублікував у 1976 році книгу «Ми ніколи не були на Місяці», сформулював у ній основні аргументи цієї теорії.

У США в 1969 році не було таких ракетних двигунів, які могли б домчати їхній космічний корабель до Місяця з екіпажем на борту і потім повернути людей назад. У США, як виявилося, навіть сьогодні немає таких двигунів. На фотографіях із поверхні Місяця відсутні зірки. Установлений на місячній поверхні американський прапор майорить у вакуумі. Але як він може майоріти? Адже вітру в безповітряному просторі немає.

Уважно розгляньте знімок 1. Учені провели ретельний аналіз, який довів, що знімок не міг бути зроблений на Місяці. Людина, зображена в скафандрі космонавта, перебуває в космосі без спеціального костюма. Природно, це не могло бути реальністю. Варто зазначити, що якість знімка далека від ідеальної, тому це може бути спотворенням. Скептики ж упевнені, що американці не літали на Місяць, і цей знімок тому підтвердження.

Більшість прихильників теорії місячної змови сходяться на думці, що це доводить постановочність зйомки. Нібито всю місячну місію знімали в кінопавільйоні, а в кадр потрапив хтось зі знімальної групи.

Крім того, на відеороликах, якщо уважно переглянути кадри їзди астронавта на квадроциклі по місячній поверхні, то можна побачити, що в результаті пробуксовування з-під задніх коліс машини викидається «місячний ґрунт». Але ж на Місяці сила тяжіння в 7 разів менша, ніж на Землі. Так от, якщо знати щільність місячного ґрунту, швидкість викиду його з-під коліс луномобіля, кривизну траєкторії, дальність викиду, то можна судити, що ці кадри абсолютно точно зняті на Землі.

Ще один з аргументів прихильників теорії змови – не дуже велика висота стрибків астронавтів. На їхню думку, якби знімки були зроблені на Місяці, то на них були б зображені стрибки до декількох метрів у висоту, через те що, як ми вже говорили, сила тяжіння на Місяці в 7 разів нижча, ніж на Землі.

Виходить, що на Місяці не було не тільки американських астронавтів, але не було також і їхнього луномобіля, який був представлений усьому світові в 1971 році.

На знімку 2 зображені: справа – нібито посадочний корабель (модуль), який спустився з місячної орбіти, а зліва – луномобіль, доставлений на поверхню супутника землі цим самим спускним модулем.

Багато людей, дивлячись на цю відому фотографію, сприйняли представлену на ній інформацію за правду і повірили, що цей знімок був реально зроблений на Місяці. Тоді, п’ять десятиліть тому, свідомість мільйонів людей була вражена і «загіпнотизована» картинкою, як американські астронавти хвацько осідлавши «залізного чотириколісного коня», роз’їжджають по супутнику Землі.

У 2017 році в авторській передачі «Постскриптум» відомого телеоглядача Олексія Пушкова оприлюднили аргументи на користь версії, що американці не були на Місяці, що висадка людини на Місяць не більш ніж павільйонне шоу. А передача Пушкова йде по одному з центральних російських телеканалів – ТВЦ. Більш того, він не тільки журналіст, але і член Ради Федерації Росії, голова комісії Ради федерації з інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ, кандидат історичних наук, професор МДІМВ. Тобто, досить висока офіційна особа, щоб займатися дрібними підробками.

Темна сторона Місяця

У телепередачі «Темна сторона Місяця», що вийшла в США ще у 2002 році, було показано інтерв’ю з Христіаною Кубрик, вдовою режисера Стенлі Кубрика, автора знаменитого фільму «Космічна одіссея». У ньому вона розповіла країні надзвичайну історію. Президент Річард Ніксон, натхненний цим фільмом, запросив режисера до співпраці з урядом США з метою порятунку національної честі та гідності Америки в реалізації її «місячної» програми.

Деякі великі новинні агентства відразу ж представили цей показ як справжнє дослідження, що доводить реальність місячної змови, а інтерв’ю Христіани Кубрик розглядалося прихильниками теорії як підтвердження того, що висадку американців на Місяць знімав у Голлівуді Стенлі Кубрик.

До речі, на закінчення зазначимо, що за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, на травень 2018 року 57 % дорослих жителів Росії вважають, що ніякої висадки людей на Місяць не було. Протилежної думки дотримується кожен четвертий опитаний (24 %). Частка тих, хто вірить у «місячну змову», менша серед осіб з вищою і незакінченою вищою освітою (49 %), ніж із середньою (65 %) та середньою спеціальною (63 %).

От і виходить, що висадка на Місяць була грандіозною аферою задля підвищення престижу США, лідери яких намагалися доказати всьому світові, що їхня держава – наддержава № 1. Як це схоже на американців. Тож може вже варто перейменувати Америку в Аферику?

Євген   ПЛЕШКАН.