Яблучний Спас завітав до нас

У другій половині серпня всі православні християни святкують Маковий, Яблучний та Горіховий Спаси. Ми уважно вивчаємо джерела їх, щоб не забути й передати своїм нащадкам.

Яблучний Спас є Другим Спасом, який щорічно відзначається 19 серпня. Цього року його відзначатимуть у неділю.

За християнським календарем воно ще має назву Преображення Господнє – одне з важливих свят у християнстві, чия дата зафіксована в календарі. Це означає, що свято не залежить від дати Великодня і щорічно відзначається в один і той же день. Сюжет Преображення описаний у багатьох біблійних текстах. За одним із них, Ісус взяв із собою трьох свої учнів – Петра, Івана,  Якова і піднявся на гору Фавор, щоб помолитися. І там, на вершині гори Христос Преобразився – показав свою Божественну сутність: просяяло обличчя Його, став білим одяг, а з неба спустилася хмара, з якої Голос промовив, що Ісус – Син Божий.

Це традиційне свято врожаю і день, коли, за народними прикметами, настає осінь. Крім того, вважається, що після 19 серпня ночі стають набагато холоднішими.

Що святити

У центрі уваги цього свята – яблука. І велика частина народних традицій та звичаїв пов’язана саме з цими плодами. Перший рясний урожай освячували в церкві, яблуками пригощали всіх друзів, родичів і сусідів.

За довгі роки ця традиція зазнала деяких змін, і тепер цього дня святять у церкві не тільки яблука, але й інші фрукти та овочі: груші, виноград, сливи, персики, а також помідори й моркву. Можна також освятити в церкві мед і пучок колосків жита і пшениці. Так людина прославляє багатство природи.

Що можна і чого не можна робити

У народі побутують традиції й повір’я, пов’язані з тим, що можна і чого не можна робити на Яблучний Спас. Це велике релігійне свято, тому необхідним є відвідування богослужінь. Увечері в старовину молодь ходила в поле і піснями намагалася «затримати сонце»: вважалося, що після Другого Спаса сонце ховається і погода на холод повертає.

Особливих заборон немає, але не можна в цей день сваритися, особливо з близькими й бажати комусь зла. Вважається, що неприємності, які побажаєш  цього дня, повернуться до тебе сторицею.

Заборонено виконувати будь-яку роботу, окрім приготування їжі та збору врожаю. Не можна шити, в’язати, прибирати, а також виконувати будівельні роботи.

Варто зазначити, що під час Другого Спаса триває Успенський піст, через що потрібно стримувати розваги, а ті, хто дотримується посту, не повинні вживати в їжу м’ясо, яйця, жирну їжу та алкоголь.

Нагадаємо, Успенський піст починається в день святкування Маковея на Медовий Спас 14 серпня і закінчується 27 серпня.

Традиції

Яблука були незмінною стравою на святковому столі. Рецептів страв з яблуками безліч,  велика частина яких дійшла до нас з глибини століть: пироги, кулеб’яки, запечена птиця, каші, млинці й оладки. З яблук готували компот і варення. Крім яблук, на столі обов’язково присутній мед. І хоча це був вже не перший збір меду, однак він вважався найкращим, запашним і солодким.

 З давніх-давен вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, дають здоров’я і достаток.

 Ворожіння

Знайшлося яблуку місце і в народних розвагах. Так, пізно ввечері святкового дня дівчата ворожили на яблуках – витягали навмання в темряві яблуко з кошика з зібраним врожаєм. Яке яблучко випаде – такому і судженому бути. В’яле і з гнилим бочком – чоловік буде ледар і п’яниця; міцне і рум’яне – чоловік дістанеться гарний та ставний. Яблучко з червоточиною – в майбутній дружині таїться якась вада, не помітна оку. Ну а соковитий, стиглий, солодкий плід обіцяв міцне і щасливе сімейне життя. Молоді дівчата на Яблучний Спас могли попросити яблуню про красу і молодість – для цього досить було просто обійняти дерево.

Прикмети

Яблучний Спас називають днем зустрічі осені. Для господарів це закінчення жнив та завершення літа. Народні прикмети свідчать, що 19 серпня можна передбачити погоду на наступний сезон: якщо день сонячний і безхмарний, то осінь буде сухою, а якщо дощовий, то варто чекати мокру осінь. А от ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами.

Олена ДВОРСЬКА.