Республіка чекає нових позитивних змін

Презентація розробок інвестиційного порталу, робота над проектами щодо стабілізації економіки Придністров’я, реалізація програми «Підручник» та введення нового обов’язкового іспиту для школярів – ці та інші важливі для республіки питання розглядалися на останньому засіданні Уряду ПМР.

Популяризація інвестиційних об’єктів нашої республіки та залучення внутрішніх і зовнішніх представників бізнес-спільноти в економіку Придністров’я є метою інвестиційного порталу, проект якого був презентований учасникам засідання Уряду. Робота над порталом здійснюється Міністерством економічного розвитку спільно з ІТ-компаніями регіону.

Як зазначають представники «Агентства з інвестицій», сайт має містити всю необхідну для інвесторів інформацію і давати вичерпні відповіді на запитання найбільш допитливих, відвідувачів. Таким чином, розробники пропонують майбутнім партнерам на цьому інформаційному ресурсі ознайомитися з історією успішніших підприємств Придністров’я, з перевагами нашого регіону для інвесторів, а саме: з вигідним географічним розташуванням республіки, зі сприятливими кліматичними умовами, дешевими енергоресурсами й тарифами тощо. Портал також надаватиме інформацію про умови інвестиційної діяльності на території республіки.

Робота над контентом та візуальним оформленням порталу триває й до сьогодні. Завершення проекту та наступне відкриття порталу для користувачів планується здійснити восени поточного року.

Наступним пунктом обговорення, який потребує особливо пильної уваги освітян, є проект «Про затвердження державної цільової програми «Підручник» на 2017–2021 роки». З доповіддю на цю тему перед присутніми виступила міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова, яка повідомила, що попередню державну цільову програму 2011–2015 років виконано не у повному обсязі. Невирішеними залишилися питання щодо розробки підручників з історії Придністров’я для 10–11 класів.

За словами міністра просвіти, питання щодо видання цього підручника стоїть особливо гостро. Патріотичне виховання та знання історії свого рідного краю є дуже важливими критеріями для створення соціально здорового суспільства. За дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського, в освітніх закладах республіки планується запровадити ще один обов’язковий іспит з історії Придністров’я. Підготовка до уроків та успішне складання іспиту, в першу чергу, передбачає наявність навчального матеріалу. Видання необхідних підручників сприятиме позитивному вирішенню цієї важливої проблеми.

«Ми закладаємо певну суму коштів для того, щоб з 1 вересня 2018 року, тобто з нового навчального періоду, всі школи нашої республіки були забезпечені підручниками з історії Придністров’я. Йдеться як про школи з російською мовою навчання, так і про організації освіти з українською та молдавською мовою навчання. З цією метою створюються творчі колективи для перекладу російського тексту на інші офіційні мови. Таким чином, діти будуть забезпечені підручниками, виданими рідною мовою», – пояснила міністр просвіти Тетяна Логінова.

Ще одна тема, якої торкалися на засіданні – це екологія. З метою підтримки природного середовища, в республіці цього року був оголошений конкурс «Найзеленіше та найчистіше місто, селище, село Придністров’я», а також заходи та акції щодо очищення русла та берегів Дністра.

«Ми впроваджуємо зміни до закону про бюджет з тим, щоб ужити запланованих екологічних заходів, а також вручити призи переможцям конкурсу, – розповів міністр сільського господарства та природних ресурсів ПМР Єфимій Коваль. – Я вважаю, що наша пропозиція буде позитивно прийнята на засіданні Верховної Ради». В інтерв’ю журналістам він також зазначив, що, підбиття підсумків, визначення переможців конкурсів та вручення нагород відбудеться восени поточного року: яке місто, селище та село є найзеленішим та найчистішим, придністровці дізнаються у вересні. Фінальний етап робіт з очищення Дністра відбудеться в жовтні.

Тетяна   БУКІНА.
Фото прес-служби Уряду