Про перспективи розвитку населених пунктів

Президент ПМР ініціював чергову нараду з керівниками міст і районів республіки. Цього разу розмова була присвячена питанням благоустрою населених пунктів.

Глава держави акцентував увагу на тому, що не випадково запросив до дискусії про перспективи розвитку населених пунктів глав держадміністрацій. «Кому, як не вам, знати, які саме місця потребують поліпшення та впорядкування. І велика помилка відмовлятися від розвитку через дефіцит коштів. Їх завжди не вистачатиме», – підкреслив Президент і додав, що не завжди потрібні серйозні витрати, важливішим є нестандартний підхід і бажання зробити своє місто і район кращими.

Голова Уряду Олександр Мартинов, у свою чергу, зауважив, що за наявності програм розвитку міст і районів буде більш зрозуміло, в якому напрямку необхідно рухатися і які суми потрібно щорічно закладати в бюджет для упровадження цих програм.

Глави поділилися з Президентом і колегами своїми планами на перспективу. У разі їх реалізації в населених пунктах республіки стане більше дитячих та спортивних майданчиків, парків, зон відпочинку, оснащених сучасною і зручною для громадян інфраструктурою. Реконструкцію і будівництво об’єктів планується здійснювати коштом як республіканського, так і місцевих бюджетів.

Нестандартно до цього питання вирішили підійти в Бендерах: мешканцям запропонують фінансово взяти участь в сучасному облаштуванні міської набережної. Планує Бендерська держадміністрація й реконструкцію центрального скверу.

Глава Слободзейської держадміністрації Василь Тищенко повідомив, що в районі серйозну увагу питанням містобудування й упорядкування територій  почали приділяти ще у 2016 році. За його словами, частина об’єктів, розташованих у центральній частині міста, вже реконструйована. У перспективі ця територія може бути закрита для руху транспорту. Василь Тищенко розповів про те, що наступного року розпочнеться відновлення знаменитого парку ім. Д. К. Родіна в с. Чобручі.

Глава м. Дубоссари Руслан Чабан вважає, що багата історія і зручне географічне розташування міста можуть стати чинниками для його розвитку. Він повідомив також, що серйозні роботи з реконструкції заплановані в парку Енергетиків, розташованому в районі греблі Дубоссарської ГЕС. Місцевою родзинкою може стати міський пляж: його планується упорядкувати й назвати ім’ям Юрія Нікуліна, який бував тут не раз. Увічнити пам’ять знаменитого російського лікаря і вченого Миколи Скліфосовського планують у його рідному селі Дзержинському, заклавши парк на його честь.

Серйозний обсяг робіт планується з відновлення Парку культури та відпочинку імені П. Х. Вітгенштейна в Кам’янці. Глава держадміністрації Володимир Бичков констатував, що через обмеженість фінансових можливостей здійснювати реконструкцію доводиться поетапно. У Кам’янці відсутній парк атракціонів, але вже на сьогодні розглядається низка інвестиційних пропозицій щодо його будівництва. У планах кам’янчан – облаштування скверу героїв Радянського Союзу (їх у районі чотири) біля міського Будинку культури.

Про масштабний фронт робіт з благоустрою повідомив заступник глави столичної держадміністрації Микола Обручков. Особливу увагу планується приділити центральній частині міста, яка не змінювалася протягом багатьох років. Реконструкції потребує і столична набережна. На місці фонтану біля ККК «Тирасполь» може з’явитися фонтанний комплекс. У Тирасполі також планується будівництво меморіального комплексу у парку ім. Кірова, каплиці на Алеї Слави, розташованої на кладовищі «Дальнє», а також знаку в пам’ять про 56-й Житомирський піхотний полк, який протягом багатьох років був розквартирований у Тирасполі.

Президент зацікавився планами столичної держадміністрації щодо закладки Катерининського парку. Він поділився з учасниками наради своїм баченням того, який вигляд повинен мати майбутній парк. За словами Вадима Красносельського, до нього мають увійти сквер ім. де Волана і площа ім. О. В. Суворова, а об’єкти на території парку слід оформити в історичному стилі. Президент рекомендував міській владі подумати також над розвитком зони відпочинку біля озер, розташованих у районі Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та центрального ринку.

Про доступне житло і спортмайданчики

Ще однією темою наради було будівництво доступного житла, а також дитячих і спортивних майданчиків. Заступник міністра економічного розвитку Іван Унту повідомив про те, що з урахуванням заявок держадміністрацій усього по республіці планується побудувати 173 майданчики, які включатимуть об’єкти для занять спортом і дитячого відпочинку.

Заступник міністра доповів, що робота з реалізації програми пайового будівництва здійснюється в штатному режимі. Вадим Красносельський підкреслив, що частину робіт необхідно виконати до настання зимового періоду.

Про генеральний план та доручення

Розробка генерального плану розвитку центральної частини столиці – ще одне доручення Президента керівництву Тирасполя.

Оскільки є чимало питань до зовнішнього вигляду центральної частини столиці, Президент доручив керівництву держадміністрації упорядкувати до Дня Республіки центр міста.

Вадим Красносельський зупинився і на такій проблемі, як стан так званих невгідь. Нині основна частина їх більше схожа на сміттєві звалища. Він рекомендував главам держадміністрацій поступово засаджувати такі території деревами.

За підсумками наради, Вадим Красносельський дав ще низку доручень. За його словами, особливу увагу необхідно приділити озелененню населених пунктів. До цієї роботи слід активніше залучати підприємців.

До 1 листопада поточного року детально опрацьовані плани з благоустрою населених пунктів глави всіх держадміністрацій повинні будуть надати в Адміністрацію Президента й Уряд ПМР.

Тож працюймо разом над позитивним іміджем придністровських міст і сіл. Зробити їх презентабельними для наших гостей, тобто створити своєрідну візитну картку, нам до снаги. Адже всі ми хочемо жити в місці, де ошатні будинки, чисті й затишні вулиці, доглянуті пам’ятники, впорядковані зелені зони. Звичайно, одного ентузіазму буде замало, але чимало проблем можна вирішити лише спільними зусиллями влади й громадян.

Тетяна   БАСОВСЬКА.
Фото прес-служби Президента