Фонд розвитку підприємництва

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов назвав сприяння держави малому і середньому бізнесу пріоритетним. Одним із дієвих механізмів розв’язання цієї проблеми Уряд вважає створення Фонду розвитку підприємництва.

На нараді в Уряді основні позиції Фонду представили керівники Міністерства економічного розвитку і Торгово-промислової палати (ТПП) ПМР.

 «До вирішення цього питання залучена ТПП, тому що є досить великий досвід роботи з грантовими коштами, бізнес-наставництвом, субсидуванням бізнесу… Це, в принципі, традиційні методи підтримки бізнесу, які застосовуються у багатьох країнах і дають позитивний ефект», – зазначив прем’єр.

Заступник міністра економрозвитку Наталія Ситкіна поінформувала, що обсяг цільового джерела складе 30 мільйонів рублів, які пропорційно розподілятимуть  згідно з запланованими напрямками.

Одним із найважливіших аспектів фонду є підтримка стартапів. За словами Наталії Ситкіної, їх відбір відбуватиметься серед молодих людей від 18 до 35 років на конкурсній основі. З-поміж бізнес-планів відбиратимуться 25 кращих, власники яких зможуть розраховувати на виділення коштів у розмірі, еквівалентному 15 000 доларів.

Бізнес-наставництву фахівці також нададуть всебічну консультативну допомогу як на початковому етапі (у складанні програм), так і після запуску проекту (в організації семінарів та регулярному зборі інформації).

Засновникі Фонду приділили увагу і функціонуванню бізнес-школи. Вона вже працює на майданчику Торгово-промислової палати ПМР з 2008 року, тому є задум саме тут організувати надання ділової освіти для підприємців-початківців і тих, хто вже стабільно бере участь в економіці республіки.

Для першої групи, за словами Наталії Ситкіної, планується проведення курсів у три етапи з набором по 18 чоловік у Тирасполі, Бендерах і Рибниці. Термін навчання – 2,5 місяця. Їм будуть запропоновані теми: генерація ідей, фінансова підтримка проекту, маркетинг, специфіка митної справи тощо. Для досвідчених бізнесменів планується  підвищення кваліфікації, ознайомлення з новинками в техніці продажів, основах бухгалтерського обліку, законодавства.

У кошторис Фонду також закладені витрати на проект «Купуй Придністровське!». Заступник міністра економрозвитку підкреслила, що наступного року виставки-ярмарки відбуватимуться частіше. Орієнтири ярмарку залишаються незмінними – збільшення асортименту вітчизняних товарів, підвищення їхньої упізнаваності, зниження імпортних постачань, забезпечення продовольчої безпеки.

Крім того, основоположникі Фонду включили в план тему інвестиційної привабливості Придністров’я шляхом допомоги в питаннях активізації туристичної діяльності. Наша держава має стати цікавою для місцевих та іноземних гостей, а це неможливо без упорядкування міст і районів новими арт-об’єктами, реконструкції культурних та інших визначних пам’яток республіки. Отже, постає питання щодо посилення інформаційної складової: розроблення туристичних карт, путівників, буклетів, встановлення банерів і покажчиків. Розвиток туризму Голова Уряду назвав найважливішим кроком до підвищення інвестиційної привабливості й закликав присутніх підійти до цього питання комплексно, у тому числі через спілкування з туроператорами.

Окремо виділена програма субсидування пріоритетних галузей сільського господарства. Йдеться про розширення племінного стада та збільшення обсягів і розвиток кісточкових культур. За пропозицією Олександра Мартинова, до програми увійде і підтримка молочного виробництва.

У Фонді передбачені ліміти на інвестиційні субсидії та фінансову допомогу під час підключення до інженерних мереж.

Також Голова Уряду дав доручення провідному міністерству опрацювати спільно з банківськими фахівцями питання щодо гарантій держави перед банками, які кредитують малий бізнес.

Розмова вийшла ґрунтовною. На завершення Олександр Мартинов заявив: «Крок дуже важливий, відповідальний, але правильний. Без підтримки держави стартувати буде дуже складно фактично всім підприємцям-початківцям, тому робити це необхідно».

Любов   ФЕТІСОВА.
Фото прес-служби Уряду