Профорієнтація для людей з обмеженими можливостями

Волонтерська організація «Допоможемо разом» спільно з навчальним центром «Яхонт» запустили соціальний благодійний проект з профорієнтації. Люди з інвалідністю мали можливість освоїти нову цікаву справу чи перетворити своє хобі на професію абсолютно безкоштовно – у столиці відбулися курси з профорієнтації для людей з обмеженими можливостями.

Перша група сформувалася у квітні. Тоді свої сили спробували 10 осіб у напрямках, запропонованих навчальним центром. Більшість із них вибрала курси з бухгалтерського обліку, фотошопу та програмування.

За словами керівника організації «Допоможемо разом» Олени Злотницької, охочих освоїти нову професію виявилося набагато більше, ніж очікувалося.

Курси для людей з інвалідністю відкрили вперше. Викладачі навчального центру «Яхонт» розробили програми й спільно з організацією «Допоможемо разом» забезпечили приміщення для навчання. «Усі наші випускники по закінченню курсів склали іспити, до речі, з досить гарними результатами. Крім того, нам уперше довелося працювати з учнем, який проживає в Григоріополі, тобто, дистанційно, оскільки для нього було занадто важко 2-3 рази на тиждень добиратися до Тирасполя. Ми вирішили цю проблему – працювали по Скайпу. Сьогодні він також отримає сертифікат», – розказала заступник директора навчально-консалтингового центру Ольга Невельська.

Упродовж кількох місяців студенти засвоювали теорію, навчалися практики, опановуючи бухгалтерський облік. Для них це була нелегка справа, але всі вони впоралися з поставленою метою. «На початку курсів ми підготували студентів морально. З ними проводили тренінги наші психологи, тому що опанування новою професією іноді викликає страх. Це досить відповідальна місія, й ми хотіли, щоб у них  не виникало ніяких сумнівів», – наголосила Олена Злотницька.

Після засвоєння програми курсів, з учасниками проекту провели додатковий тренінг, щоб підготувати студентів до самостійної роботи. Підприємець Денис Прокопець поділився власним досвідом найму співробітників і розповів, як правильно побудувати співбесіду. Головним є те, що учасники тренінгу навчилися складати резюме, дізналися про те, які прийоми краще застосувати в бесіді з потенційним роботодавцем.

«Вже троє з 9 наших випускників влаштувалися на роботу, ми за них дуже раді. Той час, що ми провели разом, все ж таки нас зблизив, тому й надалі ми також допомагатимемо учасникам проекту», – поділилася думками Ольга Невельська.

Складну мову програміста вивчив Дмитро Картавий, який давно хотів навчитися створювати сайти. Тепер він матиме таку можливість – Дмитро вже дипломований спеціаліст. «Мене дуже цікавить цей напрямок. Нас добре навчали.   Інформації було досить багато, дещо важко запам’ятовувалося. Але мені це цікаво. І я впевнений, що зможу працювати, навіть не виходячи з дому», – розповідає Дмитро.

Організатори проекту сподіваються, що роботодавці підуть назустріч людям з інвалідністю й не побояться взяти їх на роботу. Адже працевлаштування для інвалідів – найкращий спосіб соціалізації. «Насправді, якщо б ми давали ще більше знань, ці люди теж навчалися б. У них така велика жага знань! Вони не стоять на місці, постійно розвиваються», – зазначила Ольга Невельська.

Нагадаємо, що 2018 рік у Придністров’ї оголошено Роком рівних можливостей. У рамках цієї теми вже проведено багато заходів у галузі освіти культури, спорту та дозвілля.

Анастасія   КАЛІОН.