Розповідь із перших вуст

Про важливість діяльності управління Цивільного захисту нашому кореспондентові розповів заступник начальника управління цивільного захисту ДУзНС МВС ПМР – начальник відділу у справах Цивільного захисту і надзвичайних ситуацій м. Тирасполя Віктор Водзинський.

«Основними завданнями функціонування нашої служби є попередження і ліквідація надзвичайних ситуацій. Служба також інформує населення про загрози та виклики. Щорічно проводяться перевірки систем оповіщення жителів. Тривожні сирени вмикаємо тільки один раз на рік – 19 червня під час загальнореспубліканської хвилини пам’яті жертв Бендерської трагедії. У майбутньому, можливо, вмикатимемо їх двічі на рік. Багато хто не знає, що означає звук цієї сирени. Ті, хто пам’ятає радянські часи, розуміють: якщо гуде сирена, треба включити телевізор або радіо і слухати повідомлення про те, що сталося», – розповів мій співрозмовник. – Повірите, я не прихильник мілітаризації населення, кожен повинен займатися своєю справою: солдат – воювати, будівельник – будувати. Але довести інформацію і пояснити деякі елементарні правила поведінки людей у тих чи інших екстремальних ситуаціях, вважаю, це завдання служби Цивільного захисту та органів виконавчої влади».

За словами Віктора Водзинського, за наявності випадків надзвичайних ситуацій важливо вчасно попередити державні служби: «Якщо громадянин зафіксував, що дерево впало на електропровід, то необхідно терміново зателефонувати на єдиний номер служби рятування – 101. У кожному місті республіки можна телефонувати на цей номер».

На щастя, цього року в республіці не зафіксовано масштабних надзвичайних ситуацій. Вони були, але не такі значні за своїми обсягами та наслідками: сильний вітер, зірвало дах, повалило дерева тощо. Усі комунально-технічні служби Цивільного захисту вчасно зреагували та вжили необхідних заходів щодо їх ліквідації.

За словами провідного спеціаліста, у квітні минулого року довелося докласти зусиль під час усунення наслідків великого снігопаду: «Під час їх ліквідації були зосереджені й задіяні всі сили. Працювали всі разом, дружно. Служба Цивільного захисту – це не лише управління відділами Громадянського захисту і надзвичайних ситуацій, це всі ми. Глава державної адміністрації є начальником Громадянської оборони міста. Керівники підприємств, навчальних установ є начальниками Громадянської оборони свого підприємства чи установи».

У зв’язку з пожежею в торговельному центрі російського міста Кемерово, за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського в республіці проведено ретельну перевірку підприємств та установ на відповідність пожежній безпеці. В освітніх закладах було організовано тренування – евакуацію дітей з класів «під час виникнення пожежі».

«Державний пожежний нагляд здійснював такі перевірки з початку квітня до середини травня. Припинялася робота установ, у яких були виявлені порушення правил пожежної безпеки, наприклад, відсутність пожежної сигналізації. Керівники установ з розумінням ставилися до перевірок: оформляли куточки, вдосконалювали умови праці на місцях, усували небезпечні чинники, комплектували протипожежні щити, перевіряли стан та термін придатності вогнегасників, навчали співробітників застосовувати їх при необхідності, оскільки від усіх цих складових залежить життя і здоров’я наших людей.

Згідно з планами, тренування в усіх установах освіти організовуються двічі на рік – у травні та у вересні. За дорученням Президента ми розпочали цю роботу трохи раніше – у квітні», – зазначив Віктор Водзинський.

«У тренуваннях брали участь пожежники, працівники служби швидкої допомоги, рятувальники. Особлива увага фахівців була зосереджена на готовності до протидії надзвичайним ситуаціям установ спеціального призначення, таких як Будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів м. Тирасполя і Республіканського спеціалізованого будинку дитини, де перебувають діти з обмеженими можливостями», – пояснив Віктор Водзинський.

У поточному році вперше в республіці організовано масштабні навчання з профілактики поширення африканської чуми свиней. За словами Віктора Водзинського, наступного року планується відпрацювання дій під час землетрусу і поширення радіації, оскільки неподалік нашої території є багато атомних електростанцій, і проживаємо ми в сейсмічній зоні.

«Завдяки прогнозам Гідрометцентру, ми можемо своєчасно через ЗМІ та радіовузли ринків оповістити людей про наближення штормової ситуації, – зазначив начальник відділу з питань громадянської оборони і надзвичайних ситуацій м. Тирасполя. – Якщо оголошена спека, то готуємося до неї. У місті встановлені спеціалізовані намети для надання термінової допомоги. Самі намети виділила держадміністрація Тирасполя, а ми організували роботу цих пунктів. Взимку й у квітні, коли були сильні морози та снігопади, так само ми створювали пункти обігріву».

На завершення нашої розмови Віктор Водзинський зауважив: «Завжди треба пам’ятати, що цивільний захист є всенародною справою. Жителі повинні бути готові до будь-яких надзвичайних ситуацій, знати, як правильно діяти, куди йти і вміти надати необхідну допомогу собі, своїм близьким або постраждалій людині».

Володимир   ДАНИЛОВ.