Служба Цивільного захисту має свою історію

Утворення, розвиток і становлення цивільного захисту має майже вікову історію.

Ще з часів Першої світової війни, коли були застосовані хімічні речовини, коли з розвитком авіації виникла небезпека нанесення нищівних ударів з повітря, постала гостра необхідність створення ефективного захисту людей. Адже у противника з’явилася можливість ударами з повітря завдавати суттєвих втрат живій силі, промисловим об’єктам, народному господарству, вносити паніку та дезорганізацію в тилу. Так 4 жовтня 1932 року Постановою Ради народних комісарів СРСР була заснована загальносоюзна система місцевої протиповітряної оборони (МППО), спадкоємицею якої згодом стала Громадянська оборона СРСР. Досвід Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр. показав, що система МППО зробила гідний внесок у справу захисту мирного населення і народного господарства від нальотів фашистської авіації.

У повоєнний час з інтенсивним зростанням технічного прогресу, з розробкою нових видів озброєння масового ураження, з появою ядерної небезпеки та нових загроз військового характеру, на порядку денному гостро стояла необхідність створення відповідної державної системи захисту, у зв’язку з чим у 1961 році МППО була перетворена в Цивільну оборону СРСР. З плином часу все актуальнішими ставали й проблеми захисту населення від надзвичайних ситуацій мирного часу, тому з 1987 року на Громадянську оборону були покладені завдання щодо захисту населення від наслідків аварій, катастроф і стихійних лих.

2 вересня 1990 року у зв’язку з дезінтеграційними процесами, які відбувалися в Радянському Союзі, II Надзвичайним з’їздом народних депутатів усіх рівнів Придністров’я була утворена Придністровська Молдавська Радянська Соціалістична Республіка. 19 серпня 1991 року Указом Голови ПМРСР за № 33 була заснована єдина система цивільного захисту республіки, перед якою були поставлені певні завдання, головне з яких – попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний час, захист населення і територій від їхніх наслідків.

З 16 січня 1993 року в нашій республіці Громадянська оборона була перейменована в Цивільний захист (ЦЗ).

У роки становлення і захисту нашої держави ЦЗ став потужним механізмом протидії збройної агресії з боку Республіки Молдова. Надалі перевіркою служби ЦЗ на міцність стали надзвичайні ситуації в масштабах усієї республіки. Нагадаємо про обмерзання 2000 року, паводок 2008 року. Не стало виключенням і зниження температури повітря в житлових і виробничих приміщеннях до нульової позначки в січні 2009 року через відсутність тиску газу в магістральному трубопроводі «Дружба». У результаті злагоджених дій усіх органів управління, штабів і служб Цивільного захисту за короткий термін були відремонтовані й налагоджені наші електромережі, системи життєзабезпечення, врятовані людські життя, відновлені сотні кілометрів ліній зв’язку та ліній електропередач.

Андрій   КРАВЧЕНКО.