Кількість літератури офіційними мовами збільшиться

Протягом трьох років рівень забезпеченості закладів освіти підручниками для вивчення офіційних мов (молдавської та української) планують довести до 90 %.

Глава Уряду Олександр Мартинов на нараді з представниками Міністерства просвіти, Міністерства фінансів, управлінь народної освіти міст і районів говорив про оснащення закладів освіти підручниками та про механізми орендної плати за них.

Участь у зустрічі взяв також віце-прем’єр Олексій Цуркан.

В. о. міністра просвіти Алла Ніколюк проінформувала присутніх про те, що на сьогодні забезпеченість освітніх установ літературою дещо відрізняється. Так, забезпеченість підручниками російською мовою складає 91 %, а молдавською та українською – лише 28,3 %.

«Забезпеченість низька, тому що ці підручники видаються тільки у нас», – зазначила Алла Ніколюк.

Для збільшення кількості підручників не вистачає фінансування. Цього року згідно з державною цільовою програмою «Підручник», покликаною оновлювати книжковий фонд, виділено 444 540 рублів.

Щоб домогтися відчутного результату, знадобиться приблизно п’ять мільйонів рублів. Ця сума допоможе додатково надрукувати навчальну літературу молдавською та українською мовами. Олександр Мартинов назвав збільшення кількості літератури офіційними мовами соціально значущим завданням. Знайти способи його вирішення прем’єр-міністр доручив Олексію Цуркану.

«У нас три державні мови. І ця норма Конституції перестане бути формальною в тому числі тоді, коли у нас будуть підручники молдавською та українською мовами, коли у нас буде більше інформації в ЗМІ цими мовами», – упевнений прем’єр.

Міністерству фінансів Олександр Мартинов доручив закласти один мільйон рублів у республіканський бюджет на 2019 рік для придбання необхідної шкільної літератури.

На зустрічі у Голови Уряду повідомлялося також, що плата за користування підручниками у 2018 – 2019 навчальному році збережеться на колишньому рівні. Алла Ніколюк доповнила, що цей збір здійснюється тільки за користування придністровськими виданнями, російськими ж учні користуватимуться безкоштовно.

Ганна   ЛАЗАРЕНКО.
Фото прес-служби Уряду