ЗНО-2019 в Україні

Іспити, які підбивають підсумок навчання у школі та відкривають двері у вищі навчальні заклади України, називаються зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО). Сертифікати з балами за ЗНО є обов’язковим документом при подачі заяв у виші України, а вагома сума набраних балів є гарантією того, що абітурієнт стане студентом-бюджетником і отримуватиме стипендію.

Хто проводить незалежне оцінювання

Забезпечення зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється Українським центром оцінювання якості освіти у співпраці з місцевими органами управління освітою, обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти, навчальними закладами. Координація роботи учасників процесу зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється через Вінницький, Дніпропетровський, Донецький, Івано-Франківський, Київський, Львівський, Одеський, Херсонський і Харківський регіональні центри оцінювання якості освіти, за кожним з яких закріплено по 2 – 4 регіони України.

Головні нововведення у 2019 році

Очікується, що ЗНО-2019 скласти буде важче. Кілька років тому ЗНО міг здати будь-який трієчник і вступити в один з вишів, маючи мінімальний обсяг знань. На сьогодні впроваджено пороговий бал, який щорічно корегується.

Далі: якщо у 2018 році за пробне ЗНО з однієї навчальної дисципліни треба було заплатити 130 – 140 гривень, то 2019 року ціни зростуть на 10 – 20 гривень. Як і раніше, реєстрація відбуватиметься приблизно взимку.

Ще одне неприємне нововведення полягає в тому, що зменшиться термін дійсності екзаменаційних сертифікатів. Якщо раніше можна було, здавши ЗНО, вступати до вищого навчального закладу (ВНЗ) через два або навіть три роки, то тепер усі сертифікати діють(вважаються чинними) лише один рік після здачі іспиту.

Важливий нюанс полягає в тому, що формат іспиту підлаштовуватиметься і під дітей з інвалідністю. Наприклад, раніше дітям, які мають проблеми з зором, пропонували тести з великим шрифтом. Наступного року тести для слабозорих будуть повністю виконані шрифтом Брайля. Додатково для дітей з інвалідністю буде збільшено час проходження іспитів.

Скільки будуть тривати іспити

Всі іспити ЗНО в Україні триватимуть від 2 до 3 годин. Найбільш короткий – іспит з біології, він триватиме всього 2 години. Історію та географію необхідно скласти за 2,5 години. Інші ж іспити – протягом 3 годин. Встановлення таких часових рамок пояснюється кількістю завдань, адже наступного, 2019 року, їх у більшості тестів буде збільшено.

Мінімальний прохідний бал

Новий підхід передбачає, що випускник, щоб отримати оцінку «задовільно», має набрати певний мінімум балів:

— з української мови та літератури – 24 бали зі 104 можливих балів;

— з історії України – 27 балів із 94 можливих;

— з математики – 11 балів із 62;

— з біології – 23 з 76;

— з географії – 27 з 92;

— з хімії та фізики – 17 із 80;

— з іноземних мов – 14 із 56.

Не слід забувати, що здобуті на ЗНО бали переводитимуться у звичайну систему оцінювання. Ці оцінки впливають на атестат і отримання школярем золотої чи срібної медалі.

Ситуація з предметами

Доцільно згадати про обов’язкові предмети ЗНО у 2019 році. Поки що до їх числа належать тільки українська мова та література, а також математика. Вже цього року впроваджується дворівневий іспит з англійської мови, а це означає, що незабаром англійська мова теж стане обов’язковим предметом, а здача іспиту з іноземної матиме масовий характер. Для учнів з лінгвістичних класів завдання будуть спеціально ускладнювати. Російська мова з переліку предметів ЗНО виключена.

Інші зміни

Охочих вступати в магістратуру, чекають додаткові труднощі. Нововведення у ЗНО-2019 припускають, що для подальшого навчання бакалаврам доведеться здати іспит з англійської мови. Планується також, що у 2019 році в коледжах і технікумах буде розпочато процедуру впровадження ЗНО. Отже, всі випускники цих навчальних закладів зобов’язані проходити повноцінне ЗНО. Вже наступного, 2019 року вони здаватимуть два обов’язкових предмета.

Замість висновку

Навіть зовсім незначні зміни в процедурі ЗНО можуть стати неприємним сюрпризом, якщо ви дізнаєтеся про них надто пізно. Що вже говорити про кардинальні зміни, які ініціює головне екзаменаційне відомство України. Звичайно, робити висновки про конкретні інновації ми будемо на початку нового навчального року, коли комісії затвердять усі положення та інструкції, після чого їх опублікують на офіційному сайті ЗНО. Однак, попередню інформацію про передбачувані інновації в системі ЗНО треба знати вже сьогодні.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.