ЩО БУДЕ З ЄДІ В РОСІЇ

Починаючи з 2002 року, коли школярі Росії вперше складали випускні іспити за новими правилами, Єдиний державний іспит (ЄДІ) став стабільною та прозорою процедурою. При цьому в Міністерстві освіти і науки РФ зазначають, що єдиний іспит і далі буде вдосконалюватися.

Чи зможе штучний інтелект замінити вчителя?

До 2009 року ЄДІ став обов’язковим іспитом, до цього його складали в тестовому режимі. А до 2012 року з усіх дисциплін зникли тестові завдання з серії «хто придумав теорему Піфагора». Сьогодні питання-«вгадайки» залишилися тільки в усній частини іспиту з іноземної мови. У всіх інших предметах їх замінили на більш складні завдання з розділів B і С.

Підсумковий іспит з математики взагалі почав відрізнятися від класичної контрольної роботи, а в деякі гуманітарні предмети – наприклад, історію і суспільствознавство – була введена усна частина. Останні кілька років відповіді учнів з розділів частини А і B оцінює комп’ютер, а відповіді з розділу С (високого рівня складності) – комісія з викладачів. До 2030 року експертів, які оцінюють розгорнуті відповіді учнів, повністю замінить «штучний інтелект». Це прогнозують у Федеральному інституті педагогічних вимірювань (ФІПВ).

«Ми розуміємо, що іспит повинен змінюватися, і, головне, змінюватися він повинен у загальному контексті розвитку системи освіти», – сказала в одному зі своїх інтерв’ю директор ФІПВ Оксана Решетникова. На її думку, до того часу розвиток штучного інтелекту вже досягне необхідного для цього рівня.

Професор Інституту освіти Вищої школи економіки Анатолій Каспржак підтвердив, що одним з найважливіших завдань програми інформатизації та цифровізації в системі освіти є звільнення вчителя від рутинної роботи. Крім того, повна комп’ютеризація перевірки результатів ЄДІ дозволить виключити суб’єктивність висновків фахівців, задіяних у перевірці робіт. «На сьогодні викладач є необ’єктивним учасником цього процесу», – вважає професор.

«Звичайно, поки що складно повірити, що штучний інтелект повністю замінить вчителя, як 20 років тому було складно повірити в появу мобільних телефонів», – наводить порівняння Каспржак. За його прогнозами, державна атестація школярів зазнає великих змін. «За час навчання старшокласник проходитиме величезну кількість різноманітних тестів. Зібране портфоліо він принесе в означене місце, де комп’ютер оцінить знання випускника», – намалював картину майбутнього ЄДІ Анатолій Каспржак.

Заступник голови комітету Державної Думи РФ з питань освіти та науки Лариса Тутова допускає, що комп’ютер зможе оцінити розгорнуті відповіді школярів з точних дисциплін, але віддавати гуманітарні предмети на відкуп штучного інтелекту, на її думку, не варто. «В усній частині завдань ЄДІ з літератури учень висловлює своє ставлення до персонажа, емоції, почуття, своє розуміння твору. Хіба комп’ютер зможе це оцінити?», – ділиться вона своїми сумнівами.

Якщо сьогодні при оцінці гуманітарних дисциплін з розділу С в комісії виникають розбіжності, то до її складу запрошують незалежних експертів. Саме така процедура, на думку Лариси Тутової, забезпечує об’єктивність оцінки результатів.

Словом, єдиної думки про те, чи зможе штучний інтелект оцінити творчі здібності, поки що немає. Та й розробки новітніх програм, не приховують в ФІПВ, можуть коштувати кілька мільярдів рублів. І в будь-якому випадку, це – не найближче майбутнє. А ось які зміни чекають російських школярів у найближчі роки, вже відомо.

ЯКІ ЗМІНИ ЧЕКАЮТЬ ЄДІ ДО 2020 РОКУ

Усна частина ЄДІ з російської мови

Очікується, що до 2019 року іспит з російської буде розділений на дві частини. В один день випускники складатимуть письмову частину: виклад, короткі питання з відповіддю. В інший –
усну. На другому етапі оцінюватимуть не тільки обсяг знань, але і загальну ерудицію. Не виключено, що оцінювати усну частину також буде комп’ютер.

Обов’язковий ЄДІ з історії

Ініціатива ввести обов’язковий державний іспит з історії належить Президенту Росії Володимиру Путіну. Вже у 2020 році цей предмет будуть здавати всі випускники. «У 2020 році вся країна буде здавати історію. Тому що без знання історії неможливо рухатися далі», – заявила міністр освіти і науки РФ Ольга Васильєва. Таким чином, історія стане третім обов’язковим предметом для випускників. Нині як обов’язкові предмети під час складання Єдиного державного іспиту є російська мова та математика.

Обов’язковий ЄДІ з іноземної мови

На сьогодні іспити з іноземної мови складають лише 15% випускників. Проте вже з 2020 року ЄДІ з іноземної мови обіцяють зробити обов’язковим. До цього часу повинні змінитися професійні стандарти викладачів цієї дисципліни. З 2019 року школярі за бажанням зможуть складати єдиний іспит з китайської мови в тестовому вигляді.

Складати ЄДІ школярі зможуть в рідній школі

Сьогодні старшокласники складають ЄДІ у спеціальних пунктах, де їх нерідко піддають принизливій процедурі огляду. Щоб випускники не відчували додаткового стресу через те, що складати іспит доводиться в незнайомій обстановці, комітет Ради Федерації з науки, освіти та культури виступив з ініціативою дозволити здавати ЄДІ в тій школі, де навчаються старшокласники.

При цьому інші пункти процедури – відеокамери та громадські спостерігачі – залишаться без зміни. Цю пропозицію найближчим часом буде направлено у Федеральну службу нагляду у сфері освіти та науки. При цьому можна очікувати, що російським випускникам дозволять складати ЄДІ у своїй школі вже в 2019 році за умови, що школа на час атестації буде обладнана камерами.

У той же час фракція ЛДПР на чолі з Володимиром Жириновським навесні цього року внесла до Держдуми законопроект про скасування ЄДІ. Замість нього, на думку розробників, школярі повинні складати державні іспити з освітніх програм основної загальної та середньої загальної освіти. Які шанси, що в Держдумі підтримають таку пропозицію? Про це нам розповіла наша землячка, депутат Держдуми РФ від «Єдиної Росії» Альона Аршинова.

«Я поділяю думку Президента, яку він висловив у ході робочої поїздки в січні 2018 року, – зазначила вона. – Володимир Путін констатував, що система тестування в рамках ЄДІ, яка практикується для переходу учнів зі шкіл у виші, працює і її необхідно зберегти, але при цьому вдосконалювати. І дійсно, ЄДІ себе виправдав. Якщо до його введення абітурієнтів з регіонів у найбільших вишах країни було тільки 10–15 %, то тепер – понад 60 %. Набагато розширена географія та можливості для талановитих дітей з усієї Росії вступати у провідні виші Санкт-Петербурга і Москви».

Альона Аршинова підкреслила, що ЄДІ дозволяє й мінімізувати вплив людського фактора в процесі оцінки, й забезпечує об’єктивний результат, незалежно від того, де іспит складається. Вона вважає, що в недалекій перспективі ЄДІ  перейде на електронний формат, в тому числі почнуть використовуватися найновітніші інформаційні технології, завдяки яким загальний контроль об’єктивності здачі екзаменів буде гарантований навіть за ослаблення заходів контролю в пунктах проведення іспиту.

Світлана   ЗАВЕРНЯЄВА.