Проблеми поступово вирішуються

Нинішньої весни прем’єр-міністр ПМР Олександр Мартинов виступив на сесії Верховної Ради республіки з доповіддю до звіту Уряду про підсумки роботи за 2017 рік.

Ця доповідь викликала великий суспільний резонанс, оголошені в доповіді позиції й досі обговорюються в депутатських колах, громадських організаціях, трудових колективах і, звичайно, в профспілках усіх рівнів. Звіт Уряду містить аналіз основних напрямків економічного розвитку держави на найближчі роки, які, у свою чергу, визначатимуть у середньостроковій перспективі заробітні плати, пенсії та рівень життя кожного з нас.

Як повідомляє сайт Федерації профспілок Придністров’я (ФПП), в першу чергу, хотілося б звернути увагу на значущість такого документа. Раніше подібної практики в нашому Уряді не було, і звіту від кожного міністерства, кожного відомства, а тим більше всенародного, ніхто не вимагав. Сама наявність такого звіту, публічна демонстрація Урядом як сильних, так і слабких сторін своєї діяльності, визнання як успіхів, так і того, чого зробити не вдалося, свідчить про реальне прагнення виконавчої влади до прозорості у своїй роботі, до відкритого діалогу з народом. Це, звичайно, не можна не відзначити як позитивний момент.

Що стосується самого звіту, то також не можна не визнати, що Президентом і Урядом виконана досить системна робота. Розпочалася вона з поліпшення прозорості придністровської економіки, знищення «фірм-прокладок» і «сірих схем» у діяльності наших підприємств. Вдалося зупинити падіння показників реального сектора нашої економіки. Як випливає зі звіту Уряду, діапазон приросту в другій половині 2017 року щодо першої половини варіював від 19,8 % в електроенергетиці до 30 % – у чорній металургії.

Стабілізація ситуації в індустрії, зняття гостроти валютної кризи позначилися й на параметрах зовнішньоекономічної діяльності резидентів республіки. Оборот зовнішньої торгівлі в другому півріччі 2017 року на 40,8 % перевищив параметри першого півріччя, експорт та імпорт – на 56,3 % і 32,1 % відповідно. Серед заходів, ужитих задля стабілізації ситуації в економіці, Урядом названа різка девальвація придністровського рубля (на 37,2 %), що призвело до інфляційних процесів та зростання цін на всі групи товарів – починаючи від продовольчих і закінчуючи паливно-енергетичними.

При цьому необхідної індексації заробітних плат і пенсій не відбулось, а рівень життя населення катастрофічно знизився. ФПП справедливо визнала, що всі вжиті виконавчою владою заходи щодо підтримки соціально незахищених верств населення (а серед них були названі безкоштовний газ для пенсіонерів, безкоштовний проїзд в електротранспорті, надбавки до пенсії для тих, у кого вона не дотягує до прожиткового мінімуму) не можуть компенсувати для цієї категорії громадян різкого зростання цін і зниження їхньої купівельної спроможності.

Як зазначило керівництво придністровських профспілок, те саме стосується й працездатного населення. Разом із пенсіями значно скоротився і реальний розмір заробітних плат. Зовсім відсутні якісь реальні кроки щодо здійснення найголовнішого пункту Народної програми Президента ПМР Вадима Красносельського зі створення додаткових робочих місць. При цьому кількість придністровців, зайнятих у виробничому секторі економіки, навіть скоротилася на 0,8 %. Таким чином виходить, що за успіхи придністровської економіки змушене розраховуватися населення, яке в першу чергу відчуває на собі наслідки таких «ефективних» заходів, як інфляція, девальвація, «оптимізація».

Окремо автор статті – голова ФПП Віктор Іванченков – торкнувся охорони здоров’я. У цьому напрямі Урядом ПМР також був оголошений комплекс заходів, вжитих для підтримки галузі. Серед них названі встановлення фіксованих цін на лікарські препарати, що увійшли до переліку ста найбільш необхідних, програма щорічної диспансеризації в лікувально-профілактичних установах для пільгових категорій громадян, відродження сільських ФАПів, створення Програми капітальних вкладень для модернізації об’єктів соціальної сфери.

Одночасно з цим за підсумками 2017 року з коштів республіканського бюджету (без урахування прибутків від надання платних медичних послуг) на фінансування установ охорони здоров’я було витрачено лише половину від загальної потреби галузі на 2017 рік. Таке суттєве недофінансування ще більше загострило головну проблему придністровської охорони здоров’я – низький рівень заробітної плати й пов’язаний з цим дефіцит кадрів. Наші лікарі сьогодні працюють в умовах, коли заробітна плата часто не забезпечує їхні елементарні потреби, що, звичайно ж, не може не позначитися на якості роботи придністровських медиків і галузі в цілому.

Проблему заробітної плати працівників бюджетної сфери актив профспілок оголосив на зустрічі з Олександром Мартиновим, яка відбулася 13 червня. Голова Уряду обіцяв розглянути можливість підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери під час складання республіканського бюджету на 2019 рік. На цій зустрічі порушувалася і тема заробітної плати працівників культурних закладів та закладів дозвілля, яка часто не досягає розмірів МРОТ. Прем’єр-міністр обіцяв розглянути й це питання і, можливо, закласти підвищення розміру заробітної плати для працівників культурної сфери в бюджет 2019 року.

Кадрова проблема має місце і в  галузі освіти. На зустрічі говорили про те, що показник старіння кадрів у системі народної освіти республіки стрімко зростає. На початок 2018 року 25 % наших учителів – пенсіонери, а 40 % особи передпенсійного віку. Це пов’язано з тим, що зарплата педагогів у нас, як і раніше, залишається найнижчою і коливається в межах 70 % від рівня заробітної плати в середньому в економіці. Така заробітна плата створює труднощі в залученні кваліфікованих молодих фахівців і у збереженні наявних кадрів.

Профспілки Придністров’я, наголошується в статті, сподіваються, що всі означені проблеми будуть почуті керівництвом республіки. Зі свого боку, ФПП має намір робити для цього все можливе – спілкуватися з Президентом та Урядом, порушувати проблеми, що накопичилися, пропонувати варіанти їх розв’язання, домагатися конкретних рішень. Придністров’я – соціальна держава, а це означає не тільки наявність ефективної економіки, але й гідний рівень життя, соціальних гарантій для кожного придністровця.

Нагадаємо, 13 червня зустріч активу ФПП з керівництвом Уряду ПМР відбувалася упродовж півтори години. За цей час представники профспілок змогли поставити запитання Олександру Мартинову та його заступнику Олексію Цуркану на найрізноманітніші теми. Глава Уряду пообіцяв розібратися з кожним із них. 10 серпня він зібрав на нараду керівників фінансового та соціального блоків виконавчої влади, де ті поінформували його про вирішення порушених профспілками проблем.

Як розповіла заступник міністра економічного розвитку Алевтина Слінченко, поки що є заборгованість з виплат на 18 середніх підприємствах і 200 – малих. У свою чергу, заступник голови Уряду Олексій Цуркан додав, що на сьогодні ведеться робота в цьому напрямку і визначаються механізми стягнення коштів на користь боржників.

Серед питань щодо медичної галузі було прохання про організацію курсів спілкування з пацієнтами для молодшого і середнього медичного персоналу. Як запевнив профільний міністр, вони будуть організовані найближчим часом. Планується, що курси включать до програми післядипломної освіти як тренінг. Що стосується молодшого медперсоналу, то тут уже сьогодні є домовленість зі столичним медичним коледжем про організацію курсів підвищення кваліфікації, причому без відриву від основної роботи.

Питання додаткової відпустки для деяких категорій медиків також було відпрацьоване профільним відомством: підготовлено нормативний акт Уряду, в якому визначатиметься перелік фахівців, для яких призначені додаткові 14 календарних днів.

Важливу проблему вирішено і по лінії Держслужби з питань культури та історичної спадщини ПМР. У ході зустрічі з представниками ФПП було позначене прохання прибрати префікс «до» під час визначення надбавок до заробітної плати молодим фахівцям. Як розповіла начальник Держслужби Марія Кирмиз, відомство розробило проект відповідної Постанови. Нині документ перебуває на узгодженні в міністерствах і відомствах.

Павло   ОСТАПЕНКО.