Здоров’я школярів на контролі у керівництва держави

У Тирасполі в Палаці Республіки 27 серпня відбулася традиційна республіканська педагогічна конференція на тему: «Актуальні проблеми збереження здоров’я вихованців і учнів в умовах організації освіти».

Здоров’я дітей та підлітків у будь-якому суспільстві та за будь-яких соціально-економічних і політичних ситуацій є актуальною проблемою і предметом першочергової важливості, бо воно визначає майбутнє країни, генофонд нації, науковий та економічний потенціал суспільства і, поряд з іншими демографічними показниками, є чутливим барометром соціально-економічного розвитку країни.

Участь у педагогічній конференції на таку важливу тему взяли Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, міністр просвіти Тетяна Логінова, голова Комітету Верховної Ради з освіти, науки та культури Михайло Бурла, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, глави держадміністрацій міст і районів республіки.

Міністр просвіти у своєму виступі зазначила, що на сьогодні маємо багато актуальних проблем, пов’язаних зі здоров’ям учнів: «Нинішній рік у нашій республіці оголошено Роком рівних можливостей. У педагогічних колективах намагаються створити максимально комфортне освітнє середовище для вихованців дитячих дошкільних установ, учнів і студентів з обмеженими можливостями здоров’я з метою успішного залучення їх у соціум. Усі зміни відбуваються в інтересах наших дітей, а отже, і в інтересах щасливого майбутнього нашої держави».

Згідно зі статистичними даними, чисельність дитячого населення в Придністров’ї (від 0 до 18 років) становить 83 161 особу. За парти на початку вересня сядуть 46 386 учнів, а в дошкільні освітні установи прийдуть понад 22 тисячі дітей.

«В організаціях загальної середньої освіти республіки здобувають знання майже 46 тисяч школярів. У новому навчальному році їх стане на 1 300 більше»,– розповіла глава Міністерства просвіти. У державі також зростає кількість навчальних закладів і стає менше класів-комплектів.

Тетяна Логінова зазначила, що лише 15 % першокласників визнані абсолютно здоровими. Серед випускників здорових – 6 %. Серед факторів, які згубно впливають на здоров’я школярів, міністр виділила нераціональну організацію навчального процесу, недостатній рівень рухової активності учнів, низьку якість харчування. Також негативно впливає на здоров’я учнів недостатня оснащеність освітніх установ. Необхідно повернутися до такої практики, як надання шефської допомоги. З будь-якими питаннями можна звернутися до депутатів Верховної Ради. Представники бізнес-спільноти також зацікавлені виховувати здорове покоління. Міністр упевнена: «На першому місці в розв’язанні кожної проблеми повинна бути увага до дитини. У сучасних освітніх стандартах зазначено, що освітня організація покликана надавати послуги всім дітям, попри їх фізичні, емоційні, інтелектуальні, соціальні, мовні та будь-які інші особливості».

У дитсадках, школах, а також закладах середньої та вищої професійної освіти здобувають знання 798 дітей з обмеженими можливостями. Ще 97 – навчаються вдома.

Важливою проблемою залишається оновлення професійного педагогічного складу системи. У новому навчальному році колективи освітніх установ поповнять 60 молодих дипломованих фахівців, у той час, як реальна потреба в них становить 221 педагогічний працівник.

Щоб виправити ситуацію, в законі «Про освіту» пропонується закріпити норму, за якою ті, хто здобув освіту за рахунок державного бюджету, відпрацьовуватимуть певний термін за набутою професією в органах державної влади, місцевого державного управління і самоврядування, в організаціях будь-яких організаційно-правових форм і форм власності. Це стосується як вишів, так і організацій початкової та середньої професійної освіти (технікумів, коледжів тощо). Ще один важливий нюанс – відпрацювання торкнеться тільки тих, хто після здобуття диплома був офіційно направлений на роботу. Термін цього зобов’язання варіюватиметься від 1 до 3 років, залежно від того, яка здобута професійна освіта (початкова, середня чи вища).

Олександр Мартинов у своєму виступі звернув увагу на те, що фізична підготовка в навчальних закладах на сьогодні багато в чому має формальний характер. За його словами, Державній службі з питань спорту доручено переглянути програми фізичної підготовки: вони повинні враховувати індивідуальні особливості учнів, регламентувати адекватні нормативи й оцінки. «Школярі не повинні відчувати на уроках фізкультури психологічний дискомфорт. Перш ніж вимагати виконання нормативів, учнів слід упродовж року до них готувати», – підкреслив Голова виконавчої гілки влади. За його словами, в найближчій перспективі коштом держави у навчальних закладах планується поновити спортивний інвентар. По мірі зростання придністровської економіки, за словами Олександра Мартинова, збільшуватиметься розмір заробітних плат у галузі освіти. Голова Уряду нагадав, що у 2018 році в цьому напрямку зроблено перший крок: зарплата майже 800 педагогів підвищилася на 15 – 30 % (350 – 400 рублів).

Вадим Красносельський у своєму виступі зазначив, що рівень знань випускників наших шкіл, які вступають до вишів інших держав, як правило, заслуговує високої оцінки та позитивних відгуків: «Тому даний щабель освіти не потребує реформування». Зупинився Президент і на значущості функціонування сільських шкіл. «Школа – це душа села. А в селі, у свою чергу, формуються традиції й самобутність держави. На прикладі сусідніх країн ми бачимо, до яких негативних наслідків призводить знищення сіл».

На думку Президента, важливим завданням учителя є розкриття здібностей учнів: «У кожного можна знайти талант, головне – допомогти дитині повірити у свої сили, підтримати й направити її».

Він навів приклад: впровадження в школах факультативного курсу «Шахи» сприяє розвиткові інтелекту підлітків.

За словами Президента, нині засмучує статистика розлучень у республіці. Вона жахлива: на 100 шлюбів припадає 70 розлучень. І це не найгірший показник, оскільки в сусідніх країнах кількість розлучень досягає 90 і навіть 95 %.

«Молоді люди, створюючи сім’ю, часто поспішають, не розуміють своєї відповідальності. Вони ще не готові морально і психологічно зробити цей важливий крок, а тому пожили півроку-рік і розбіглися. А якщо діти народилися, то вже маємо неповну сім’ю. І це, в першу чергу, проблема для дитини», – зазначив стурбовано Глава держави.

Діти в неповній сім’ї залишаються самотніми, замикаються в собі, через що у них часто виникають проблеми з навчанням і соціалізацією.

Вадим Красносельський звернувся до міністра просвіти з пропозицією розглянути питання щодо введення в шкільну програму для 9-11 класів курсу «Основи сім’ї».

Особливої уваги держави потребують, за словами Вадима Красносельського, діти з обмеженими можливостями: «Турбота не повинна обмежуватися тільки цим роком. Такі діти потребують соціалізації й, по можливості, повинні навчатися у звичайних школах».

На його думку, необхідно залучати підприємців і депутатів Верховної Ради до розробки та ведення факультативних курсів з економіки й підприємництва, які будуть запроваджені у школах у поточному навчальному році. «Життєвий досвід людей, які досягли успіху, наближатимуть процес навчання в школі до реального життя, пожвавлять його, додадуть цікавості, захоплення», –  сказав Вадим Красносельський.

Він також говорив про перспективи дуальної освіти. Цій системі відводиться серйозна роль у справі покращення ситуації на ринку праці республіки. Президент нагадав, що дуальна освіта є прикладом ефективного поєднання теорії та практики, дозволяє приступити до роботи вже після трьох місяців навчання. Розвиток дуального освіти нині перебуває під постійним контролем Глави держави. «Саме така система допоможе за короткий час підготувати фахівців і працевлаштувати населення республіки в реальному секторі економіки», – вважає Президент держави.

Після офіційної частини конференції Вадим Красносельський вручив сертифікати переможцям Республіканського конкурсу на присудження щомісячної премії Президента ПМР для молодих фахівців системи дошкільної та загальної освіти.

Олександр   ЗАЙЧУК.