Перший крок зроблено

1 січня 2018 року набув чинності Закон «Про республіканський бюджет», в якому передбачено цільове виділення 180 млн рублів на реконструкцію та ремонт шкіл, дитячих садків, лікувальних установ. Був розроблений реєстр необхідних робіт у рамках реалізації програми. За словами Голови Уряду, найважливішим аспектом цієї програми, звичайно ж, є «…виконання цих робіт оперативно, ефективно, якісно і, найголовніше, прозоро, щоб усі кошти, закладені в бюджет, пішли безпосередньо у справу».

У Рибниці до програми увійшли 5 об’єктів. Перебіг будівельних робіт регулярно інспектувало керівництво міста. Перед початком нового навчального року виконання робіт за програмою Фонду капітальних вкладень у Рибницькому районі проінспектував прем’єр-міністр Олександр Мартинов.

Голова Уряду переконався в готовності шкіл і дитячих садків до нового навчального року, а також ознайомився з виконанням ремонтних робіт у місцевій Центральній районній лікарні.

Досить масштабні роботи за програмою Фонду провели в російській гімназії №1. Перший дзвоник для гімназистів пролунає в уже оновленій будівлі. В освітньому закладі полагодили покрівлю, встановили вікна і двері, налагодили освітлення. А ще будівельники відновили їдальню гімназії, обладнали актову залу, спортзал, встановили душові кабіни з гарячою водою. Незабаром у новій актовій залі школярі та педагоги проводитимуть різні заходи.

У Рибницькій російсько-молдавській середній загальноосвітній школі № 9 навчаються понад 500 дітей. Уже 1 вересня вони прийдуть у відремонтовану будівлю – за час літніх канікул тут облаштували дах рулонною покрівлею, відремонтували фасад, полагодили освітлення, замінили міжпанельні шви.

У розмові з керівником Олександр Мартинов поцікавився, що ще потрібно закладу. Директор школи Олена Рогут розповіла, що будівлю не ремонтували понад 20 років і що гостро стоїть проблема з опаленням – у зимовий час у школі дуже холодно. Протягом двох тижнів фахівці вийдуть на об’єкт і складуть план дій. Реставрувати потрібно актову залу, їдальню, асфальтове покриття пришкільної території.

Великі труднощі з дорожнім покриттям також відчувають і в інших закладах. Одним із варіантів розв’язання цієї проблеми Олександр Мартинов бачить у виділенні на ці цілі лімітів з Дорожнього фонду. Цю пропозицію вивчать у Мінекономрозвитку.

Оновилися і два дошкільних заклади Рибниці. У дитсадку № 2 «Ромашка» такий масштабний ремонт проведено вперше за 57 років, і тепер його видно здалеку. Фасад будівлі пофарбований у яскраво-рожевий колір. Роботи тут уже завершено. Тепер у дошкільному закладі нові віконні та дверні блоки. Потрудилися будівельники також і в харчоблоці – набагато комфортніше тепер буде готувати працівникам дитсадка для малюків в оновленому приміщенні та з новим обладнанням. «Ми дуже вдячні за таку велику роботу, однак найближчим часом нам дуже хочеться облаштувати спортивний майданчик для дітей, щоб вони могли повноцінно оздоровлюватися», – зауважила завідувач дитсадка Галина Бойко.

У дитячому садку № 4 за програмою Фонду капітальних вкладень будівельники замінили вікна в декількох групах. Решту, за повідомленням керівництва району, замінять коштом місцевого бюджету. Тепер 115 вихованців зимуватимуть у теплих і затишних групових приміщеннях.

Кінцевим пунктом поїздки прем’єра стала Центральна районна лікарня. За програмою Фонду капітальних вкладень нинішнього року розпочали ремонт інфекційного відділення. Голові Уряду показали вже готовий перехід з ліфтовим підіймачем. Раніше санітари піднімали важкохворих сходами на носилках. Головний лікар медустанови Володимир Іващенко ознайомив прем’єра з больовими точками лікарні й поділився своїм баченням модернізації будівлі. Проблеми ЦРЛ пов’язані з розміщенням стаціонару швидкої медичної допомоги (ШМД).

Олександр Мартинов зазначив, що наступного року на «лікування» системи охорони здоров’я держава виділить 100 млн рублів, які спрямують на ремонт будівель і придбання медобладнання. Окремо розроблятиметься програма розвитку СМП. Крім того, незабаром у Рибниці розпочнеться ще одне будівництво – зведення нового педіатричного корпусу. Воно здійснюватиметься коштом Молдавського металургійного заводу. Підбиваючи підсумок візиту, Голова виконавчої гілки влади зазначив, що подібні ремонтні та відновлювальні роботи триватимуть і надалі.

«Цього року зроблено непоганий крок вперед, щодо багатьох дитячих садків і шкіл ми розв’язали найгостріші питання: покрівлі, каналізації, міжпанельні шви – низка завдань, які не вирішувалися досить довгий час. Зазначу, що це лише перший крок вперед. Проблем залишається ще дуже багато», – констатував Олександр Мартинов. За його словами, такими темпами протягом 3–5 років ситуація щодо соціальної інфраструктури значно покращиться.

Ілля    ПАВЛЕНКО.