На порозі нового навчального року

У нинішньому році в Придністров’ї набрала чинності державна програма капітальних вкладень, у рамках якої в багатьох населених пунктах ведеться масштабна реконструкція соціально важливих об’єктів. Значна їх частина – це установи системи освіти.

У Кам’янському районі коштом Фонду капвкладень упорядковують найбільшу міську школу, три сільські освітні комплекси та стільки ж міських дошкільних установ, два заклади додаткової освіти й один спортивний об’єкт. На їх капітальний ремонт виділено понад 7 мільйонів рублів. Готовність ряду об’єктів до нового навчального року проінспектувала комісія, очолювана Головою Уряду ПМР Олександром Мартиновим.

Проблемою номер один більшості підвідомчих установ начальник Управління народної освіти Кам’янського району Катерина Назаренко назвала стан покрівель. Вони зносилися настільки, що під час опадів вологими ставали стелі та стіни, псувалися штукатурка і шпалери, а подекуди й підлога, виникала небезпека пожежі через замикання електропроводки. До того ж, поступово руйнувалися самі будівлі. Щоб їх урятувати, об’єкти було включено до програми капвкладень у першу чергу.

Один із них – освітній комплекс школа – дитячий садок села Рашків. Тут урядова комісія зробила першу зупинку і впевнилася: заміну даху завершено, а сама установа  повністю готова до прийому близько 130 школярів. Директор комплексу Анжела Швець повідомила, що, завдяки дбайливому ставленню підрядника (колективу муніципального унітарного підприємства «Кам’янське ВУЖКГ») до придбання будівельних матеріалів і виконання ремонтних робіт, вдалося заощадити 56 тисяч рублів. Заощаджені кошти планується використати для відновлення галереї, що з’єднує навчальні корпуси.

Нова крівля вже зведена і над Будинком дитячо-юнацької творчості, де функціонують два десятки гуртків різної спрямованості. Керівник установи додаткової освіти Марина Сирєєва відзначила, що місцева влада постійно приділяє увагу створенню гарних умов для 170 підлітків, які відвідують гуртки в позаурочний час. Торік коштом районного бюджету здійснено капітальний ремонт системи опалювання. Проте проблема збереження тепла в приміщеннях не знята з порядку денного, адже вікна та двері зовсім зносилися й не підтримують належний температурний режим.

Завершено реалізацію програми капвкладень у Кам’янському дитячому садку № 5. Але будівельні роботи тут продовжуються: останній із корпусів перекривають на кошти місцевого бюджету. Тактика об’єднання фінансів застосовується на багатьох об’єктах і дозволяє вирішити більше гострих питань. Наприклад, у дитсадку № 7 буде можливість замінити не частину вікон і дверей, як було передбачено програмою, а всі. Завідувача Інну Стратейчук такий поворот подій вельми обрадував, адже дерев’яні конструкції від часу та негоди вже прогнили настільки, що вода під час дощів потрапляла в приміщення, а вітер, не зважаючи на конопачення щілин, вільно «гуляв» там. На цьому ж об’єкті підрядна організація – ТОВ «Мастерок» – працює над заміною каналізаційних мереж.

До речі, майстерність рибницьких будівельників оцінили не лише в цьому дитсадку, а і в Кам’янській середній школі № 2, де навчаються близько 690 учнів. «За літо планувалося замінити крівлю на всіх спорудах і в галереї, відремонтувати харчоблок і спортивний зал із роздягальнями та душовими, реконструювати каналізацію. Була тривога: як з усім цим впораємося, чи встигнемо. Але в перші ж дні роботи будівельної фірми вона розвіялася. Чотири бригади розпочали працювати відразу на декількох напрямах. Усе робилося організовано, швидко та якісно», – ділиться враженнями директор СШ № 2 Ольга Хитрич. Її слова підтверджує зовнішній вигляд школи, над усіма будівлями якої вже зведено новий дах. У спортзалі завершується ремонт інтер’єру. Кипить робота на харчоблоці та у дворі, де прокладають нову гілку каналізації.

У Кам’янському центрі розвитку дитини – найбільшій дошкільній установі району – заміну даху вели поетапно впродовж декількох років. Це й не дивно: перекрити сім корпусів коштує недешево. І лише завдяки програмі капвкладень цю роботу завершили. Попереду у підрядника – ТОВ «Леміза» – будівництво павільйонів, в яких діти зможуть гратися під час прогулянок у дворі. Частину його заасфальтували коштом районного бюджету. Але територія, що залишилася, справляє двояке враження: розчулює творчий підхід колективу щодо створення затишку й оформлення ігрових майданчиків, і засмучують підступи до них. Керівник центру Ела Червак розуміє: грошей у дотаційному районному бюджеті на всі проблеми, що мають місце на Кам’янщині, не вистачає, тому звертає увагу Голови Уряду на найгостріші питання, серед яких – оновлення дитячих меблів і спортивного інвентаря. Значна частина їх – ровесники Центру, який уже відзначив 30-річний ювілей. Вимагає ремонту та переоснащення харчоблок…

Ці проблеми (загальні для більшості установ системи освіти) Олександру Мартинову добре відомі. Але він уважно вислуховує думки представників трудових колективів і пояснює алгоритм дій керівництва республіки: «Реалізацію програми капвкладень ми розпочали з основних об’єктів, стан яких був критичним. І цього року в багатьох дитсадках і школах удалося вирішити найгостріші питання. Хочу зазначити, що це лише перший крок. Узято курс на те, щоб протягом року – двох довести до ладу об’єкти, на яких нині ведуться роботи. Причому, розпочинати треба від зведення якісної крівлі до придбання нового устаткування й інвентаря, упорядкування території».

Голова Уряду повідомив, що вже верстається програма капвкладень на 2019 рік. Її пріоритетними напрямами, поряд з установами системи освіти та охорони здоров’я, стануть об’єкти культурного і спортивного призначення. Глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков назвав низку проблем, які є в цих галузях. За його пропозицією, урядова комісія відвідала два об’єкти, які місцева влада планує включити до програми капвкладень 2019 року: районний Будинок культури та стадіон «Октомбрие».

Ніна   ПАНАЇДА.
Фото прес-служби Уряду