Рідкісні експонати до вашої уваги

У Тираспольському об’єднаному музеї (МУ «ТОМ») відкрилася виставка, присвячена 145-річчю Тираспольської земської пошти. На ній представлено понад 50 експонатів з фондів МУ «ТОМ»: колекції поштових марок, конвертів, листівок і книг на тему «Пошта».

Відвідувачам виставки були запропоновані ексклюзивні марки: перша у світі поштова марка (британський «Чорний Пенні» з білим профілем королеви Вікторії на чорному тлі), яка вийшла у світ 6 травня 1840 року, і ювілярка – перша «придністровська» поштова мініатюра з зображенням герба Тирасполя. Серед експонатів також були листівки, збірники нормативних актів із галузі поштової справи, чоловіча й жіноча форма листоноші минулого. До речі, за словами наукового співробітника відділу історії тираспольського об’єднаного музею Юлії Масяєвої, наприкінці ХІХ століття були дуже суворі правила. На пошті здебільшого працювали чоловіки, жінок брали на роботу тільки незаміжніх або вже одружених з листоношою. Коли дівчина виходила заміж, з нею розривали контракт. Але ця ситуація змінилася під час Першої світової війни: у зв’язку з необхідністю на роботу наймали й жінок.

У 1865 році в Тираспольському повіті Херсонської губернії була створена земська управа. 1 січня 1873 року в повіті відкрилася земська пошта. Кореспонденція з повітового центру міста Тирасполя відправлялася за двома маршрутами два рази на тиждень. Цікаво те, що центральна вулиця нашого міста, яка тепер має назву 25 жовтня, до 1884 року називалася Поштовою. По ній пролягав поштовий тракт, що з’єднував Тирасполь з Одесою. «На початку XX століття поштово-телеграфна контора була розташована декількома кварталами нижче будівлі музею в гарному двоповерховому будинку. Нижній поверх був зайнятий службами зв’язку, а на другому – розташовувалися квартири начальника контори та його помічника», – розповіла Юлія Масяєва.

Доставка приватної кореспонденції оплачувалася земськими марками. Перші з них були випущені 1873 року й мали круглу форму, а ті, що з’явилися 1879-го, – прямокутні з зображенням повітового герба. Знаки поштової оплати погашали різними способами, наприклад, перекресленням пером і чорнилом, кульковою ручкою чи спеціальним поштовим штемпелем. За роки радянської влади було випущено кілька художніх маркованих конвертів, присвячених столиці ПМР – Тирасполю. На конвертах зображені пам’ятники та архітектурні споруди Тирасполя, а також тираспольські підприємства та організації.

Є в експозиції й перша марка Придністровської Молдавської Республіки. Ескізи її розробив художник і колекціонер Григорій Захарович Бронза. Перша поштова марка ПМР номіналом 12 рублів увійшла в обіг 31 грудня 1993 року на всій території нашої республіки. Мініатюри були роздруковані на малих аркушах по 12 марок і три купони на білому папері з блакитним фоном без зубців і без клею, тиражем 360 000 примірників (30 000 малих аркушів). В основу видання лягла перша російська марка, випущена в грудні 1857 року. Тільки замість двоголового орла на блакитному фоні був зображений синій герб ПМР. На експозиції можна ознайомитися і з більш пізніми випусками придністровських марок.

Виставка організована співробітниками Тираспольського об’єднаного музею, вона ще чекатиме на відвідувачів до початку вересня.

Анастасія   КАЛІОН.