Перлині Придністров’я – Кам’янці – 410 років!

На світі є багато населених пунктів, дата заснування яких добре відома. Кам’янка цим похвалитися не може. Поки що історикам удалося визначити лише дату першої літописної згадки про неї – 1608 рік. На ту пору Кам’янка вже існувала як поселення на лівобережжі Дністра.

Відвіку одним із головних для кам’янчан було храмове свято, що відзначається 28 серпня – у Першу Пречисту. У ХХ столітті саме ця дата стала Днем міста. Тому святкові заходи традиційно розпочинаються церковним богослужінням. Нинішнього року воно відбулося у новому Успенському храмі. Божественну літургію відслужив Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Привітавши парафіян із престольним святом, Його Високопреосвященство відзначив красу нового храму й особливості його архітектури, унікальної для Придністров’я. Настоятель Успенської церкви протоієрей Сергій пояснив, що внесок у зведення храму зробили не лише жителі району: допомога надходила з ближнього і навіть далекого зарубіжжя. І ось будівля готова. За вагомий внесок у її зведення Владика Сава нагородив єпархіальною медаллю Покрови Пресвятої Богородиці Олега Нарічука. Інших парафіян архіпастир благословив на подальшу працю, адже попереду – виконання оздоблювальних робіт і розпис храму.

Основні урочистості, присвячені ювілею Кам’янки, відбулися в Парку культури та відпочинку. Закладений на початку ХІХ століття легендарним реформатором Кам’янки графом Петром Вітгенштейном, із минулого року цей найбільш улюблений городянами й нашими гостями куточок відпочинку названо його ім’ям. На центральній алеї парку, реконструйованій напередодні ювілею, на тлі білосніжної колонади встановлений бюст героя Вітчизняної війни 1812 року. До нього, в першу чергу, і прямували городяни та гості. Президент ПМР Вадим Красносельський, керівники району, представники органів державної влади, духівництва, трудових колективів, громадських організацій поклали вінки та квіти до бюста П. Вітгенштейна і до пам’ятника захисникам Вітчизни. Після реконструкції ці два важливі для Кам’янки об’єкти стали єдиним Меморіалом Слави, який оспівує подвиг воїнів, що впродовж століть захищали рідний край.

Шанобливе ставлення моїх земляків до історії Глава держави відзначив особливо: «Пам’ятники великому полководцеві генерал-фельдмаршалу Вітгенштейну та захисникам Вітчизни розташовані в міському парку один напроти одного. Ось він – зв’язок поколінь, який є відмінною рисою кам’янчан. Я радий, що ви бережете історію й творите її сьогодні. Вагомий внесок у розвиток улюбленого міста зробили трудівники системи освіти й охорони здоров’я, санаторію «Дністер» і консервного заводу, аграрії та підприємці». Кращим працівникам керівник країни вручив державні нагороди. Ордена «Трудова Слава» удостоєні фермер Олександр Лутій та керівник відділу житлово-комунального й дорожнього господарства держадміністрації Михайло Мельник. Їхня багаторічна праця, спрямована на упорядкування Кам’янки, очевидна кожному, хто спостерігає за позитивними змінами, що відбуваються у місті. Медалі, грамоти, листи подяки отримали понад 20 моїх земляків, які працюють у різних галузях народного господарства.

Досить зворушливим моментом стало вшанування Інни й Олексія Плешко, що саме 28 серпня відзначають срібне весілля, Любові та Миколи Кутковецьких, чий родинний стаж удвічі більший, Алли та В’ячеслава Унтура, які виховують вісім дітей. Глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков вручив нагороди переможцям муніципальних конкурсів: Марії Паїрелі, чиє подвір’я визнане кращим у місті, мешканцям багатоповерхового будинку № 49 по вулиці Леніна і трудовим колективам санаторію «Дністер», Центру розвитку дитини, ресторану «Люкс», які утримують свою територію в ідеальному порядку, а також Анастасії Малишевій – автору логотипу ювілею. Овацією зустріли земляки Олександру Прохорову, яка удостоєна звання «Людина-легенда». Заслужений учитель МРСР, відмінник освіти Молдавії та Радянського Союзу виховала за декілька десятиліть тисячі учнів. Її життєвий шлях і трудовий подвиг – найкращий приклад для земляків! Олександра Тимофіївна, як і кожен номінант конкурсів, заслуговує на окрему розповідь про себе, і наше видання, поза сумнівом, ще познайомить читачів з їхніми долями та досягненнями.

У святковий день кам’янчани не лише приймали, а й самі робили щедрі подарунки. Главі держави вручили книги, випущені до ювілею. Одна з них належить перу краєзнавця Маргарити Балицької й присвячена історії міста. У другій (створеній нею ж у співавторстві зі співробітницею міськрайради народних депутатів Наталією Шушкевич) описані етапи становлення та розвитку органів самоврядування Кам’янського району.

У чотирьохвіковій історії Кам’янки є сторінки, створені представниками різних країн, народів, конфесій. Українці та поляки, молдавани та росіяни відвіку й до цього дня живуть тут у дружбі та злагоді. На традиційних подвір’ях етносів лунали фольклорні мотиви й тішили око яскраві візерунки національних костюмів. Покуштувати оригінально прикрашені символом ювілею – рожевою перлиною – страви можна було на виставці, підготовленій колективом Кам’янського політехнічного технікуму, найпопулярнішими спеціальностями якого впродовж багатьох років залишаються «технолог громадського харчування» та «кухар, кондитер». А в Містечку дитинства, що об’єднало школи, дитсадки й установи додаткової освіти, панувала творчість у всіх її проявах: тут співали й танцювали, малювали й майстрували сувеніри з різноманітних матеріалів.

Велику святкову концертну програму подарували кам’янчанам оркестр Головного штабу Збройних сил ПМР під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Віталія Войнова та вокалісти районного Будинку культури. Увечері в Кам’янці відбулися масові гуляння, а в мирному небі над містом розцвіли яскраві квіти святкового салюту.

Лариса   ЛЕГКУН.