Під гаслом «Купуй придністровське!»

У неділю рано-вранці центральну вулицю Кам’янки було не впізнати: замість жвавого дорожнього руху – сотні людей, на узбіччях – не припарковані автомобілі, а яскраві намети та навіси, де розташувалися зі своєю продукцією понад 40 товаровиробників. У місті розгорнувся ярмарок «Купуй придністровське!»

На урочистому відкритті заходу віце-президент Торговельно-промислової палати ПМР Василь Кожан підкреслив, що проект, який стартував торік, набув неймовірної популярності як серед місцевих виробників, так і у покупців. Перші мали можливість презентувати свою продукцію в кожному куточку республіки, а інші дізналися, що придністровські товари не поступаються іменитим брендам за якістю, радуючи в той же час прийнятними цінами. Тому акція продовжується й нинішнього року і має перспективи для подальшого розвитку. «Ярмарок набуває рис національної ідеї, яка об’єднує виробників і покупців, – зазначив В. Кожан. – Отже, він прежився й служить інтересам усього придністровського народу».

Думка одного з організаторів проекту підтверджувалася небувалою активністю жителів Кам’янщини, які з раннього ранку вирушили вивчати асортимент продукції, що виготовляється в містах і селах ПМР. Вони приміряли одяг і взуття, дегустували їжу та напої, прицінювалися – і купували, купували, купували…

Створилися черги біля вітрин фірм «Акватир» і «Рілла». Хтось уподобав рибну продукцію як основну страву Успенського посту, що наближається до завершення. Ще більше кам’янчан вибирали делікатеси для святкового столу, за який запросять гостей у День ювілею міста.

До 28 серпня, коли традиційно відзначається храмове свято в Кам’янці, гостинні господарі готувалися серйозно, і тому до холодильників із м’ясною продукцією ТОВ «Анекс Груп» і «Карді» важко було підступитися. Адже тут за прийнятними цінами можна було купити свинину, яловичину, м’ясо птиці, щоб приготувати улюблені страви за сімейними рецептами, або напівфабрикати: традиційні котлети, національні мітітєї, навіть загадкові чевапчичі, розрекламовані центральними російськими телеканалами. Найбільш заповзятливими виявилися кулінари ТОВ «Наша марка». Подолавши неблизький шлях із Ближнього Хутора, вони привезли не лише всілякі м’ясні вироби, а й плиту, на якій напівфабрикати прямо на очах у покупців перетворювалися на свіженьку апетитну їжу. Її можна було спробувати, щоб вирішити, на чому зупинити свій вибагливий вибір.

Рідко яке гуляння обходиться без напоїв. Дуже широкий їх асортимент – понад 70 найменувань! – відвідувачам ярмарку представили ЗАТ «Тираспольський винно-коньячний завод KVINT» і «Букет Молдавії». Марки, перевірені часом, не потребували реклами. Але якщо у кам’янчан, які вибирали напій до святкового столу, з’являлися запитання, консультації продавців були компетентні й навіть поетичні. Добре продавалися безалкогольні напої місцевого підприємства «Гарант-Сервіс», яке за три десятиліття діяльності здобуло добру славу в районі та за його межами.

Широко відома високою якістю та прекрасним смаком екологічно чиста продукція наших сільгоспвиробників. На шести вантажівках привезли овочі та баштанні культури трудівники колгоспу «Путь Леніна». Не лише асортиментом порадували покупців хрустовчани, а й цінами: помідори та солодкий перець коштували 4 рублі за кілограм, дині – 2 рублі, кавуни – 1,5 рубля. Поруч торгували фруктами та виноградом сім’ї Баксан, Киснічан, Руссу та інші фермери. А майстри Кам’янського консервного заводу представили продукцію, виготовлену з плодоовочевої сировини, вирощеної на полях і в садах цих аграріїв.

Десертами та всілякою випічкою торгували кондитерський цех «Делікат» і ТОВ «Креоліна». Одні покупці прямо біля прилавків ласували вишуканими тістечками, інші – на ходу перекушували апетитними пиріжками з різною начинкою, а треті – купували солодощі на всю сім’ю. Але понад усе запам’яталися розписні пряники. Співробітники магазину авторського креативу «МАК» так «смачно» розкривали секрети їхнього приготування: «Тісто приправляємо золотистим домашнім медом, оксамитовим какао, пекучим імбиром, ароматною корицею, вишуканим кардамоном, щіпкою гвоздики й крапелькою мускату. А ще обов’язково додаємо по ложечці любові, радості та щастя!» Як не купити виготовлені за цим унікальним рецептом ароматні пряники?

Умільці, чиї вироби відрізняються творчим підходом і майстерність виконання, здобули на ярмарку особливу популярність. Напевно, не було представниці прекрасної статі, яка не завмерла б на мить біля прилавка індивідуального підприємця Наталії Статкевської. З натуральної шкіри вона з витонченим смаком виготовляє сумочки, гаманці, рюкзаки, косметички тощо. Усі вони реалізуються за цінами, значно нижчими за ринкові. А майстер-клас Євгена Реуцького зібрав довкола гончарного круга дорослих і дітей. Кожен міг спробувати себе у цьому старовинному ремеслі – і залишити собі власноруч виготовлений виріб. А ті, кому глина «не піддавалася», мали можливість купити авторські роботи пана Євгена або інших членів студії ліплення та гончарної майстерності.

Яскраві таблички зі словами «Розпродаж» і «Знижки», що справляють воістину магічну дію на покупця, привертали загальну увагу до експозицій торговельно-промислової фірми «Інтерцентр Люкс» і ТОВ «Калита». Тут можна було одягнутися всією сім’єю, на різні сезони та всі випадки життя. Класичні пальта сусідили з модними курточками, добротні костюми – з витонченими сукнями. У широкому асортименті був представлений робочий і домашній одяг, халати, піжами, фартухи. Експозиція «Одеми» залучала в першу чергу батьків школярів лінійкою практичного та якісного підліткового одягу. Біля стендів фірми «Флоті» приміряли взуття дорослі та діти. А на прилавку «Тиротексу» приголомшували різноманітністю кольорів і узорів постільна білизна, столовий і кухонний асортимент, інші види домашнього текстилю.

Співробітники ДУ «Приднестровская газета» спільно з кам’янськими поштарями провели презентацію республіканських друкованих видань, які виходять у світ трьома офіційними мовами. Її результатом стало збільшення передплатників «Гомону» на 15 осіб.

Упродовж кількох годин ярмарок шумів багатоголоссям реклами, рябів фарбами, приваблював ароматами. Українські, російські та молдавські пісні у виконанні народного колективу «Черемушка» (Катеринівка) і вокального ансамблю «Селяночка» (Окниця) створювали святкову атмосферу.

Від імені жителів Кам’янщини, які зробили цього дня чимало вдалих покупок, подякував усім учасникам ярмарку глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков. Естафету проекту «Купуй придністровське!» він передав заступникові глави Григоріопольської держадміністрації Валентині Ільєнковій. 22 вересня відбудеться у цьому місті ярмарок з осіннім колоритом.

Тетяна   ГРИЦЮК.