Українці Придністров’я – за мир і злагоду

Покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку розпочалися в Тирасполі заходи з нагоди дня Незалежності України – державного свята, яке відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР «Акта проголошення незалежності».

Університетський майданчик біля гранітної скульптури славному співцеві волі розцвів вишуканими барвами вишитих сорочок керівників і представників українських товариств республіки – Тирасполя та Бендер, Рибниці й Слободзеї, Дністровська та Григоріополя.

Голова Спілки українців Придністров’я ім. О. Бута Петро Богуцький привітав громаду й зазначив, що українці всіх країн світу збираються цього дня у своїх містах біля пам’ятників прославленим відомим особистостям: «Україна, як держава, відбулася. Ми, проживаючи за межами своєї Батьківщини, болісно сприймаємо біди нашої неньки й з радістю відзначаємо позитивні зміни, що там відбуваються, – зауважив промовець. – Українська історія багата подіями. Шлях до своєї незалежності країна виборювала довго і тяжко. Нині я можу впевнено сказати, що моя Батьківщина стане такою, якою вона має бути, на що вона заслуговує, бо вона варта кращої долі».

До щирих слів голови республіканської громади «Укрпросвіта» ім. Т. Шевченка Володимира Боднара також була прикута увага присутніх: «Минуло 27 років від часу проголошення незалежності нашої етнічної батьківщини – України. Ми, маючи українське коріння, не маємо змоги допомагати чи впливати на ті події, які відбуваються так близько від нашої придністровської землі. Але підростає нове покоління, ростуть наші діти та онуки, які навчаються в українських навчальних закладах, відзначають українські свята, вчать історію України, її мову, бережуть культуру і традиції українського народу. Це те, чим ми можемо допомогти. Ми віримо, що настане день і час, коли в Україні запанують мир і спокій, а сама держава стане могутньою і сильною».

До слова долучалися голова Тираспольського товариства «Червона калина» Аліса Коханова, керівник Слободзейського товариства імені Богдана Хмельницького Григорій Ногай, очільники Рибницької громади «Поділля» ім. Б. Палагнюка Тамара Король і Дністровського товариства «Пролісок» Галина Федоренко, керівник Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» з міста Києва Володимир Фоменко. Усі вони говорили про те, що мир та злагода на землі сусідньої країни України мають стати запорукою щасливого майбутнього українського народу, а відтак позначитися й на добробуті громадян Придністров’я.

Знаменній даті українців був присвячений великий пісенний марафон, що тривав понад дві години на літній сцені парку «Перемога».

Ірина   МАСЛОВА.