З любов’ю в серці

Понад чверть століття український народ у всьому світі урочисто святкує прийняття Верховною Радою УРСР Постанови й Акта проголошення незалежності України в 1991 році. Не є винятком і Придністров’я, де також відбуваються заходи, присвячені цій даті.

На території Придністров’я проживає безліч людей різних національностей, серед яких велика кількість українців. Вони розвивають культуру та популяризують традиції свого народу, утворюючи на території нашої республіки різні об’єднання. Ці творчі колективи та організації своїм ремеслом показують людям, який він – справжній український народ.

Минулої суботи, 25 серпня, в столичному парку «Победа» відбувся концерт, присвячений Дню незалежності України. Цей захід став святом, яке об’єднало українців з різних куточків Придністров’я. Творчі колективи з Дубоссар, Григоріопольського району, Тирасполя, Бендер та інших міст і сіл нашої республіки зібралися привітати одне одного зі святом і відзначити цю дату українськими піснями, хореографічними номерами та щирими словами.

«Ми не можемо залишатися байдужими, не можемо бути осторонь такої дати, як День незалежності України. Це дуже важливо, тому що ми хочемо, щоб в Україні запанували мир, порядок,  щоб люди їхали в Україну, а не виїжджали з неї, щоб запрацювали відомі раніше підприємства, – зазначила голова товариства української культури «Червона калина» міста Тирасполя Аліса Коханова. – Оскільки в Придністров’ї живе дуже багато українців, то зрозуміло, що від того, як житимуть у сусідній країні, залежить і наше життя».

Безліч колективів та сольних виконавців на цьому концерті продемонстрували свій талант, хореографічні та вокальні можливості, та найголовніше, як зазначають учасники заходу, – вони відтворювали культуру свого рідного народу, сприяли її поширенню та розповсюдженню серед придністровців.

Виступати з любов’ю в серці – головний секрет успішного концерту. Саме так вважає й один із гостей заходу, професійний викладач вокалу в Росії, засновник та керівник різних творчих колективів РФ, України, Придністров’я, створених у різні часи, та власної школи вокалу, володар великої кількості нагород Людмила Камашевська.

У бесіді з кореспондентом нашої газети Людмила Миколаївна поділилася своїми враженнями про це свято й про свою участь у концерті: «Колись разом з українцями Придністров’я я їздила до Києва на фестиваль, брала в ньому участь, отримала там гран-прі. Участь у цьому концерті – це своєрідне нагадування про той час, ностальгія. Я з задоволенням вирішила стати частиною цього свята і подарувати публіці кілька пісень у своєму виконанні. Сьогодні я співала народну пісню в сучасному аранжуванні та пісню-плач, яка є трохи забутим жанром, але, на мій погляд, показує здібності співака і сама по собі дуже красива і мелодійна».

На святі були присутні й учні та вчителі Бендерської гімназії № 3 – учасники колективу «Українські джерела». Директор навчального закладу Валентина Боднар зазначила, що такі заходи збільшують інтерес до власної культури, розвивають патріотизм та об’єднують усі народи Придністров’я: «Разом із колективами Григоріополя, Дубоссар, Тирасполя ми відзначаємо багато свят. Наша республіка багатонаціональна, і, на мій погляд, Придністров’я процвітає, тому що тут живуть різні люди, різні народності, які поважають і підтримують одне одного, розвивають свої культури».

Влітку цього року ансамбль «Українські джерела» побував у Закарпатському таборі «Арніка», де придністровські діти демонстрували свою творчість, прославляли нашу республіку, її традиції та культуру. Це є гарним прикладом того, що єднання придністровського народу з сусідньою державою виражається не тільки у відзначанні загальних свят, а й у співпраці товариств, організацій та різних об’єднань.

«Ми беремо участь в українських онлайн-конференціях, в конкурсах на знання української мови та літератури імені Тараса Шевченка і Петра Яцика. Наші педагоги беруть участь у конкурсі на кращого вчителя рідної мови й посідають призові місця. Тепер ми хочемо укласти договори, налагодити контакти для того, щоб наші учні теж могли відвідувати Україну, й, у свою чергу, до себе теж хочемо запрошувати гостей, нам є що показати», – повідомила Валентина Боднар.

Традиція святкування Дня незалежності України серед придністровців бере свій початок ще з минулого століття.  З року в рік, відзначаючи це свято разом, українці Придністров’я показують, що люди будь-якої національності в нашій республіці можуть вільно жити, творити та поширювати свої традиції.

Тетяна   БУКІНА.