Українці відсвяткували День незалежності

Відзначення Дня незалежності України нагадує українцям про здобутки й перемоги минулого, трагічні сторінки у розвитку і становленні країни як самостійної держави, а також навчає молоде покоління цінувати свою  країну, не забувати про своє коріння. Звичайно, починаючи з 1991 року і донині, відбулося багато змін у святкуванні цієї дати. Щороку додається щось нове, з’являються нові традиції, а давніші відходять у минуле. Цього року святковими забігами відзначили День незалежності ледь не в усіх великих містах України.

Найраніше прокинулась Одеса. Її називають містом щасливих людей і в День незалежності сюди з’їхалося дуже багато людей із Києва, Чорноморська, Львова, а також з-за кордону.  Наступного місяця тут вітатимуть тримільйонного туриста (торік було 2,5 млн). Перше місце в цьому рейтингу посідає Ізраїль, а за ним – США.

У День незалежності майже 2 тисячі одеситів вбралися у вишиванки й вийшли в центр міста, аби долучитися до вишиванкового ланцюга. Обов’язково вдягнули у вишиванку Дюка де Рішельє. ЇЇ пошили спеціально за його розміром.

Рівно о 6-й годині ранку почали забіг до Воронцовського палацу і назад – 2 км 600 м.  При незвичній для цієї пори температурі (+14) роздягнутися ризикнули не всі, тож вишиванок було видно небагато.

Свято продовжилося на Приморському бульварі, де лунали класичні й патріотичні мелодії. На культовій  сцені літнього театру Морпорту дала концерт українська співачка Ірина Федишин.

Емоції, радісний настрій об’єднав людей, які бажали одне одному і своїй країні миру, щастя, добробуту.

Дніпро розцвів вишиванками в День незалежності, він нагадував квітник, а не місто. Головною вимогою забігу була одягнута вишиванка.

На святковий забіг центральним проспектом Дніпра о 9-й ранку зібралося понад півсотні учасників. Кожному на вибір пропонувалася дистанція: від 100 м до 5 км. Було багато й уболівальників.  Свято продовжилося на Дніпровській набережній, яка  для багатьох людей здається дивом, хоча б тому, що вона найбільша й найдовша в Європі (23 км). Саме сюди з усієї області з’їхалися тисячі людей, для яких День незалежності – це не просто свято, а величезне свято. Люди спілкувалися одне з одним, бажали щастя, миру і процвітання Україні. За 50 км від Дніпра в селі Майське відбулося святкове авіашоу «Під вільним небом», присвячене Дню незалежності.  Почалося все з запуску повітряних зміїв, а потім пілоти показали все, на що вони здатні: літаки переверталися і розмальовували небо в синьо-жовті барви.  А 15 парашутистів на висоті понад 4 000 м створили живий тризуб у хмарах.

Наймасштабніший забіг у вишиванках, присвячений Дню незалежності України, влаштували в Києві, на лівому березі Дніпра. Для цього довелося перекрити для транспорту Русанівську та Дніпровську набережні. Учасникам акції була запропонована максимальна дистанція – 10 км. За інформацією організаторів, у забігові взяли участь близько 800 осіб, причому не тільки дорослих, а й дітей, для яких старти все ж були найочікуванішими. Найскладніше було зібрати докупи бігунів віком до шести років, які розбігалися щохвилини. А потім дали команду «Старт!». І всі побігли: хто у тата на плечах, хто – у матері на руках…  Дитячі вишиванки ховалися під курточками, адже на вулиці було близько 10 градусів тепла. Дорослі ж повдягали святковий одяг поверх буденного. На фініші всім дісталися нагороди.

День незалежності України 24 серпня наші громадяни святкують не тільки на своїй батьківщині. За межами України на сьогодні проживають 20 млн людей, які ідентифікують себе з Україною, які вважають себе українцями.

Так, традиційні вареники на честь свята ліплять і в столиці США Вашингтоні. Кореспонденти, які побували там, розповідають, що будинок родини Олексійович у столиці США можна впізнати за кілька кварталів, оскільки над його дверима майорить український прапор. Господиня Валентина Олексійович живе на дві країни: півроку – з дітьми та внуками в США, півроку – з чоловіком в Україні. Спеціально до Дня незалежності родина готує святкову вечерю з традиційними українськими варениками, а стіл прикрашає великий букет соняшників.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що вранці 24 серпня до Дня незалежності України над мерією Оттави підняли український прапор. Він розповів також, що під час урочистої церемонії зміни почесної варти біля парламенту Канади відбулося вшанування України.

Крім того, посольство організувало спільно з мерією Оттави фестиваль «День в Україні», який закінчився великим концертом. Це був подарунок для всіх друзів України в Канаді, а насамперед – для української громади.

Олена   ДВОРСЬКА.