На майдані коло церкви революція іде

У центрі Тирасполя 7 листопада відбувся організований Комуністичною партією Придністров’я-КПРС і
Республіканською Радою ветеранів війни, праці та Збройних сил Придністров’я мітинг, присвячений 100-річчю Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Розпочався урочистий захід покладанням квітів до пам’ятника  В. І. Леніну біля будівлі Верховної Ради й Уряду ПМР. У нашій республіці 7 листопада – це державне свято. У своєму виступі перший секретар КПП-КПРС Лариса Лопухіна прямо заявила про вплив Жовтневої Революції на долю нашого краю, коли радянська влада, керуючись принципом права націй на самовизначення, прийняла рішення про створення у складі України Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки з трьома основними мовами. Це був перший досвід державності Придністров’я, прообраз нашої республіки. День 7 листопада повинен навіки залишитися в спискові державних свят ПМР.

Шанувати історію і прагнути до кращого життя закликав присутніх на мітингу голова Республіканської Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил Придністров’я Юрій Ільяшенко. «Наше покоління пережило злигодні воєнного часу й окупацію рідної землі, але ми завжди були вірні традиціям Великого Жовтня. Відбудовуючи повоєнне господарство нашої країни, ми прагнули до кращого життя. Ми шануємо головні моральні цінності: згуртованість, взаємну підтримку, силу духу, прагнення до добра і миру, високе почуття патріотизму. Тепер ці традиції ми зобов’язані передати молодому поколінню», – заявив він.

Учасники мітингу констатували, що Придністров’я живе нині в складних політичних і соціально-економічних умовах і закликали Президента ПМР домагатися визнання Придністров’я суб’єктом міжнародного права; зміцнювати й розширювати економічні, наукові й культурні зв’язки з Росією, створювати спільно робочі місця; всіма силами зберігати чинний формат миротворчої операції й присутність російських військ на території республіки як гаранта миру і стабільності; постійно прагнути до підвищення життєвого рівня малозабезпечених верств населення.

Звернулися вони до Уряду ПМР (не допускати подальшого зубожіння населення; розібратися з цим питанням і дати можливість землекористувачам спокійно працювати на благо республіки), і до Верховної Ради (використовувати депутатський майданчик суто для потреб республіки, а всі інші справи – поза стінами парламенту і не за рахунок народу; нести депутатську відповідальність перед народом за свою діяльність, у тому числі й кримінальну).

Мітинг завершився оголошенням резолюції, за яку одностайно проголосували всі присутні. Свято увінчалося концертною програмою в БДЮТ за участю дитячих і молодіжних, а також ветеранських творчих колективів міста. А спеціально розгорнута польова кухня щедро пригостила всіх ветеранів солдатською кашею.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.