Скінчилася літня пора, до школи поспішає дітвора

Багатолюдно, урочисто і святково було 1 вересня в Бендерській гімназії № 1. Вперший день нового навчального року в гості до гімназистів завітав Президент нашої держави Вадим Красносельський з дружиною.

Його супроводжували офіційні особи: міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова, старший військовий начальник воїнського контингенту миротворчих сил ПМР полковник Микола Ніконов, помічник начальника воїнського контингенту миротворчих сил Росії підполковник Костянтин Снітков, 1-й заступник глави держадміністрації Бендер Людмила Шелєнкова, лідер громадської організації «Некомерційне партнерство» Микола Стукало, інші відповідальні особи.

Пролунало гучне та урочисте: «Гімназія, увага!», і першокласники в супроводі своїх учителів приєдналися до старших товаришів, які вже вишикувалися на майдані. Під звуки державного Гімну ПМР кращі гімназисти-одинадцятикласники внесли прапори: держави, Бендер та гімназії № 1.

З напутнім словом до всіх присутніх звернулася директор навчального закладу Ольга Підгорна, яка відзначила особливість свята першого дзвоника напередодні державного свята – 28-ї річниці утворення Придністровської Молдавської Республіки й виказала впевненість, що творчий підхід до навчального процесу як гімназистів так і педагогічного колективу буде пріоритетним. Ольга Юхимівна констатувала, що педагогічний колектив докладе всіх своїх сил, знань і практичних навичок  у виховання майбутніх громадян Придністров’я, надання їм глибоких знань та формування з них високодуховних особистостей. Директор гімназії виказала подяку за допомогу батькам гімназистів та адміністрації УНО.

З вітальним словом до педагогів, гімназистів і їхніх батьків звернувся Президент Вадим Красносельський. «Сьогодні в Придністров’ї за парти сядуть 46 тисяч учнів, з яких 5 тисяч – першокласники. Цього року дітей у школах стало більше. Цей добрий знак свідчить про повернення до нашої республіки її громадян», – резюмував Вадим Миколайович. Президент також повідомив, що сьогодні він тут не тільки як офіційна особа, а як батько доньки-першокласниці, яка вперше переступить поріг гімназії, в якій навчалися вони свого часу разом із дружиною. Президент привітав усіх з Днем знань.

У своєму короткому виступі керівник профільного міністерства Тетяна Логінова звернула увагу присутніх на те, що навчальний та виховний процес у придністровських навчальних закладах відбувається трьома державними мовами. Символічно, що сьогодні первачки на вході в школу вітають усіх традиційними словами: «Добро пожаловать!», «Ласкаво просимо!» та «Бине аць венит!». Тетяна Геннадіївна висловила надію на тилову підтримку гімназистів та педагогів з боку батьків.

Перший заступник глави держадміністрації Людмила Шелєнкова зачитала Вітальний адрес Романа Іванченка та вручила директору сертифікат на придбання спортивного інвентарю.

Право першого дзвоника було надано старшокласнику гімназисту Давиду Гаспаряну та першокласниці Марині Рачковій.

Свято першого дзвоника продовжилося уроком Миру, який також відвідав Президент Вадим Красносельський разом із дружиною.

Петро   ТЕСЛЕНКО.