Всенародне свято мудрості, доброти й людяності

Повітряні кулі, пишні банти, духмяний букет у руках та акуратно випрасувана шкільна форма – це гімназисти поспішають на свято знань. Цього дня кружлятимуть в останньому шкільному вальсі старшокласники. А ще десятки прапорів зметнуться вгору, бо завтра – День Республіки.

Гімназисти до цього свята готуються заздалегідь: уже з кінця серпня учні середніх та старших класів розучують вальс і репетирують перед ґанком школи. А наймолодші гімназисточки мріють якнайшвидше опинитися на місці старшокласниць у сукнях гімназисток минулого століття.

Школа зустрічає своїх учнів у яскравому вихорі заходів: від творчої «Веселки талантів» до вересневих олімпіад російських університетів. Десятки років поспіль  гімназичний устрій не змінюється. Може, в цьому і є таємниця наукових досягнень та величі Тираспольської гімназії.

Першокласників, яких до речі 144, тільки очікує знайомство з великою гімназичною сім’єю та її звичаями.

Свято знань у гуманітарно-математичій гімназії відвідали голова Верховної Ради Олександр Щерба, прем’єр-міністр Олександр Мартинов, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв.

«Сьогодні наша гімназія з радістю зустрічає вас, шановні учні: таких гучних і допитливих зустрічають вас завжди найдобріші, наймудріші очі наших педагогів», – з напутнім словом звернулася директор навчального закладу Валентина Землякова.

У День знань колишні випускники теж приходять до рідної школи: одні приводять сюди молодшого братика або сестричку, інші – заради того, щоб висловити щиру подяку викладачам за володіння іноземною мовою або глибокі математичні знання. Перше вересня – це ще один привід для випускників-гімназистів зустрітися з однокласниками, навіть якщо вони нині живуть за межами Придністров’я.

Багато добрих слів було адресовано педагогам, які формують особистість молодих придністровців, створюють комфортне середовище для їхнього розвитку. Завдяки майстерності вчителів, учні гімназії перемагають у міських, районних і міжнародних олімпіадах.

«Дорослі з самого дитинства пам’ятають день 1 вересня. Звичайно, завжди важко розставатися з канікулами, нашими кращими друзями, такими, як «сонце, повітря і вода». Але всім нам необхідні знання, – зауважив спікер парламенту Олександр Щерба. – А нові знання і навички дає школа, де життя цікаве, де багато друзів, де розум-
ні, професійні та турботливі педагоги. Вчителі для наших дітей – це другі батьки. Бажаю всім нам здоров’я, довголіття і достатку. У добрий час!».

Після закінчення урочистої лінійки на першокласників чекав перший урок. Звання ж «гімназиста» вони одержать перед днем народження школи (24 лютого), саме тоді старшокласники-випускники присвячуватимуть їх в учнів столичної гімназії. Так зберігається спадкоємність поколінь та народжується неповторне відчуття сімейності між учнями та педагогами. І це на все життя. Я знаю точно.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.