Дуальна освіта в дії

Дубоссарський індустріальний технікум (ДІТ), в якому навчається молодь трьох районів республіки, продовжує працювати за дуальною системою. Цього навчального року в освітньому закладі планують відкрити навчання також і за дистанційною формою, щоб надати можливість здобувати професійні знання та навички людям з обмеженими можливостями.

Важливим завданням професійної освіти нині є забезпечення якісної підготовки кваліфікованих робітничих кадрів, до яких підприємства пред’являють жорсткі професійні вимоги. Це стало однією з причин пошуку нових ефективних шляхів навчання майбутніх фахівців – професійно мобільних і конкурентоспроможних на ринку праці. ДІТ цього року, як завжди, ставить перед собою великі завдання і планує розвивати професійну освіту водночас за кількома важливими напрямками.

Один із них – дуальна форма навчання. Минулого року між технікумом і Дубоссарською швейною фабрикою – філією ТПФ «Интерцентр Люкс» було ухвалено угоду про співпрацю. На швейному підприємстві бракувало фахівців, а навчальний заклад був зацікавлений у підготовці студентів за популярними професіями. Згідно договору, теоретичну частину навчання учні засвоювали в технікумі, а виробничу практику після першого семестру безпосередньо відпрацьовували на фабриці. Така форма навчання, на жаль, поки що не стала популярною саме за цим фахом, розповіли в освітньому закладі.

Проте більше шансів на успіх (за попередніми даними) нині передбачається в інших галузях: сільському господарстві та будівництві. Директор ДІТ Любов Пахомя зазначила, що на сьогодні вже є домовленості з Дубоссарським підприємством «Букет Молдавии» і Виробничим управлінням житлово-комунального господарства. Там студентам надаватимуть дозвіл на проходження виробничої практики. Можливо, після завершення навчання випускники зможуть тут працевлаштуватися. Керівництво ДІТ завжди цікавиться, як складається подальша доля колишніх учнів.

«У нас сформувалися чотири групи за фахами середньої професійної освіти. Це «товарознавство й експертиза якості споживчих товарів», «електропостачання», «інформаційні системи в економіці». Крім того, ми набрали групи початкової професійної освіти за фахом «майстер з технічного обслуговування і ремонту машинно-тракторного парку». На сьогодні триває формування групи «майстер оздоблювальних будівельних робіт». Також набираються групи за фахами «швачка» і «зварювальник». Додатковий набір продовжиться до 25 вересня. Сподіваємося, що за цей час з’явиться ще більше охочих навчатися в нашому технікумі. Тим більше, що у нас гідна навчально-виробнича база, комп’ютерні класи – одні з найкращих у ПМР. Є гуртожиток та їдальня, проводяться культурно-масові та спортивні заходи. Ми відкриті для всіх і чекаємо нових студентів», – розповіла Любов Пахомя.

Вже третій рік поспіль навчальний заклад надає професійну підготовку дітям з обмеженими можливостями здоров’я. Сюди йдуть вчитися випускники Дубоссарської корекційної школи-інтернату. Завдяки налагодженій системі навчання, дівчата мають можливість здобути навички швачки, а хлопці – з обслуговування електрообладнання. З цього року діятиме форма дистанційного навчання, яка охопить більше людей з обмеженими можливостями, і, завдяки розвитку інформаційних технологій, вони зможуть здобувати професійну освіту й адаптуватися у житті.

До нового навчального року в Дубоссарському індустріальному технікумі створили свій прапор. Першого вересня на урочистому заході його з гордістю пронесли кращі студенти. Прапор закладу стане символом збереження традицій ДІТ, подальшого розвитку, любові та поваги до рідної альма-матер, в якій вже багато років вирує цікаве життя.

Надія   ПАЄРЄЛІ.