Рибницький політех реалізує завдання Президента

1 вересня у багатьох із нас асоціюється зі святом Першого дзвоника у школах. Та не тільки школярі причетні до нього. Це ще і свято студентів вишів та середніх спеціальних навчальних закладів. Так що не менш урочисто і тут відзначають День знань. Першокурсники, як і першокласники, – в особливій шані.

Лінійка в Рибницькому політехнічному технікумі майже нічим не відрізняється від шкільної. Адміністрація закладу привітала з початком нового навчального року старшокурсників і тих, хто тільки-но зробив перший крок у світ своєї майбутньої професії. А студенти «зі стажем» поділилися зі своїми молодшими друзями маленькими хитрощами щодо навчання. І перший дзвоник пролунав для них так само, як у школі. Та тільки орієнтири тепер інші у вчорашніх учнів. Шлях навчання став для них більш вузьким, з більш чіткими обрисами їхнього професійного майбутнього. А двадцять із нинішніх першокурсників ще й виконуватимуть почесну місію – реалізовуватимуть завдання Президента. Саме так, адже, вступивши до технікуму в рамках пілотного проекту дуальної освіти, вони опинилися в полі зору всієї республіки.

Глава держави Вадим Красносельський і на серпневій педагогічній конференції, і на прес-конференції наголосив, що у республіці за перші шість місяців 2018 року було створено 4,5 тисячі робочих місць. Пріоритет віддається реальному сектору економіки. Для того щоб нові робочі місця не залишалися вакантними, реалізується програма дуальної освіти.

Так, у травні цього року технікум відвідала міністр просвіти Тетяна Логінова. Візит був приурочений підписанню договору з ВАТ «Молдавський металургійний завод» про дуальну освіту, якою  передбачено 30 % навчання у стінах технікуму і 70 % – безпосередньо на виробництві, куди потім прийдуть уже готові фахівці з початковими навичками.

Про нововведення в Рибницькому політехнічному технікумі розповіла заступник директора з навчальної частини Ірина Парфентьєва: «З цього року ми впроваджуємо дуальну систему спільно з Молдавським металургійним заводом. Питання відкриття нових спеціальностей постало для керівництва заводу дуже гостро, адже середній вік працівників перевищує 50 років. Втім, молоде покоління нині не має можливості здобути освіту, яка відповідала б їхньому профілю, у межах нашої республіки. Тому і з’явилася потреба готувати таких спеціалістів. Наш заклад і завод розташовані в одному місті, тому ми й спробували взяти на себе таку відповідальність – у рамках нашого технікуму відкрити дві спеціальності. Оскільки це було завданням нашого Президента – подумати над відкриттям потрібних для заводу спеціальностей, – ми провели велику роботу з керівниками заводу на тему, які кваліфікації їм потрібні. Ми проробили велику кількість стандартів і зупинилися на двох – «Металургія чорних металів» і «Обробіток металів тиском». Ці спеціальності погоджено з керівництвом заводу і конкретно їх ми обрали, розробивши навчальні плани. Уряд дозволив нам набрати студентів на денну форму навчання коштом бюджету. Абітурієнтів приймали на базі 11 класів за конкурсом атестатів.

Перший рік студенти наватимуться на базі технікуму, з другого року майже всі дисципліни вони освоюватимуть у навчальному центрі ММЗ. Заняття проводитимуть спеціалісти заводу, майстри, начальники цехів. Практика планується безпосередньо на заводі, де майбутні техніки зможуть адаптуватися до умов, навчаючись на їхньому обладнанні.

Завод подбав і про матеріальне забезпечення своїх підопічних. У їдальні для них передбачено безкоштовне харчування, для іногородніх – гуртожиток. Також, крім державної стипендії за успішністю, студенти отримуватимуть і заводську: на першому курсі – у розмірі 500 рублів, а в подальшому вона збільшуватиметься. Надається також відстрочка від армії. І від того, як вони себе зарекомендують, як навчатимуться і проходитимуть практику, залежить їхнє подальше працевлаштування. Адже через три роки для них будуть підготовлені робочі місця. Так що надалі роботою наші випускники будуть забезпечені».

«Саме це і приваблює. Адже гарантоване працевлаштування за престижною в місті професією позбавить нас від потреби виїжджати за межі республіки в пошуках заробітку», –  впевнено заявили першокурсники.

Урочиста лінійка завершилась, і студенти разом зі своїми кураторами розійшлися в аудиторії, де провели традиційний Урок миру, присвячений цього року темі «Майбутнє Придністров’я – разом з Росією». Куратори кожної групи дали цінні вказівки своїм студентам. І найголовніша з них – висока успішність, яка є запорукою того, що республіка матиме гарних спеціалістів у певній сфері, зокрема у місцевій металургії.

Влад   ПЕТРОВ.