Обрали робочу професію

У День міста в Кам’янському парку експонувалися різноманітні виставки. А «найсмачнішу» з них, поза сумнівом, підготував колектив Кам’янського політехнічного технікуму (КПТ).

Один із найстаріших навчальних закладів республіки (історія якого починається з дореволюційної пори) у ХХІ столітті розпочав підготовку фахівців для системи громадського харчування. Робочі професії «кухар, кондитер» і спеціальність «технолог» мають в абітурієнтів незмінну популярність. От і в новому навчальному році їх освоюватимуть студенти трьох груп. А старшокурсники під керівництвом майстрів виробничого навчання підготували до ювілею міста святкове меню. Розкішний стіл приголомшував яскравою сервіровкою та різноманітністю страв: від закусок за фірмовими рецептами до десертів з оригінальними назвами. Недивно, що на експозицію КПТ звернув увагу і Президент ПМР Вадим Красносельський.

Директор Кам’янського політехнічного Наталія Михайловська розповіла почесному гостю, що технікум також готує студентів за актуальними на ринку праці спеціальностями «Економіка та бухгалтерський облік» і «Технічне обслуговування та ремонт автомобільного транспорту». У минулому навчальному році викладачі КПТ стали першими в республіці навчати студентів тонкощам діловодства й архівознавства. А в нинішньому ввели до навчального плану спеціальність «Земельно-майнові стосунки», бо такі професіонали вельми потрібні в кожному куточку Придністров’я.

Після ювілею минуло декілька днів – і студенти, які обрали одну з цих професій, вишикувалися на урочисту лінійку, присвячену початку нового навчального року. Хрустовчанин Андрій Лупол твердо вирішив освоїти мудрощі ремонту і догляду автотранспорту. Технікою він захоплений з дитинства, як і попередні два покоління чоловіків у сім’ї. Дід – механізатор, батько – наладчик насосного обладнання, але обидва можуть розібратися з будь-яким механізмом. Поступово передають вони свій величезний досвід Андрію. Але і про цінність теоретичних знань не забувають, тому порадили юнакові вступати до Кам’янського політехнічного на спеціальність «Технічне обслуговування та ремонт
автомобільного транспорту».

Поруч з Андрієм – хлопці та дівчата з усіх населених пунктів Кам’янщини, а також рибничани, дубоссарці, бендерчани та навіть мешканці сусідніх районів України та Молдови. Їхню увагу до нашого технікуму привернули робочі професії, вельми популярні на світовому ринкові праці.

Старшокурсники зустріли новачків оплесками й щедро поділилися накопиченим студентським досвідом, відображеним в афоризмах та віршах. Першокурсникам, які уважно слухали напуття, ще лише належить дізнатися: Кам’янський політехнічний – одна велика сім’я, що дружно працює та відпочиває. Тут не тільки дають початкову та середню професійну освіту, а й виховують, формуючи систему цінностей і життєвих пріоритетів.

«Нашій молодій республіці вкрай потрібні молоді фахівці з міцними знаннями та напрацьованим досвідом. Саме такими професіоналами станете незабаром ви», – виразила упевненість відмінник народної освіти ПМР Наталія Михайловська.

Трель першого дзвоника покликала студентів до аудиторій. А керівник КПТ запросила батьків першокурсників на довірливу розмову, в якій знайшлося місце для всього: для обговорення перспективності обраних професій і можливостей технікуму щодо навчання за новими державними стандартами; для знайомства з викладачами та матеріально-технічною базою КПТ; для екскурсії в гуртожиток і відвідин буфету, що славиться випічкою на всю Кам’янку…

Ніна   ПАНАЇДА.