Як святкують у світі 1 вересня

Республіка Польща

Настала осінь, скоро пожовкне листя, і в повітрі знову відчується запах свіжості та майбутньої зими. Але 1-го вересня діти України, Росії, Придністров’я та Білорусі пішли до школи. У Польщі цей день – теж особливий. Отже, ми розповімо нашим читачам про те, як відзначають Міжнародний день знань у Польщі.

Як і в країнах Східної Європи, приблизно за місяць до першого вересня в усіх магазинах і торгових центрах починається «шкільний бум». Завозяться яскраві зошити, олівці, фарби, альбоми для малювання й інше шкільне приладдя. Меблеві магазини також не відстають від загальної лихоманки й оголошують акції з реалізації книжкових шаф, письмових столів, стільців, настільних ламп. Відомо, що такі великі електронні мережі як Media Export, RTV Euro AGD, Media Markt влаштовують розпродажі й акції на ноутбуки, комп’ютери, планшети та інші нові гаджети, такі популярні серед молоді. Саме тому, приїхавши до Польщі за покупками в  серпні, ви зможете придбати ці товари дешевше і вигідніше.

Варто зазначити, що на відміну від Білорусі, Росії та України, в Польщі 1-го вересня на навчання йдуть тільки школярі. Студенти мають можливість відпочити ще місяць, попрацювати або ж виправити оцінки за літню сесію. У країнах колишнього Радянського Союзу 1 вересня – це завжди свято, всюди відбуваються урочисті лінійки (як у школах, так і у вишах) школярі та студенти нарядно одягнені, у всіх на обличчях усмішки. Всюди продають троянди, хризантеми та гладіолуси, грає музика, в небо летять кольорові кульки, а міські парки та кафе радо приймають дітей, батьків та педагогів.

У Польщі все зовсім по-іншому. Тут діти, так само, як і ми, несуть квіти і шоколадні цукерки своїм учителям, але дарують їх не в урочистій обстановці, а перед першим уроком Міжнародного дня знань. А беручи до уваги той факт, що 1 вересня 1939 року на Польщу напали німецько-фашистські загарбники, то для поляків це ще й День скорботи та пам’яті тих, хто ціною власного життя захищав свою землю, рідних і близьких. Жодних лінійок і урочистих промов у польських школах немає. Педагоги просто вітають учнів з початком навчального року і щиро кажуть, як вони раді всіх бачити. А потім починають перший урок чітко за розкладом.

Уроки 1-го вересня в польських школах мають здебільшого організаційний характер: обговорюються плани на наступний семестр, кількість контрольних занять і колоквіумів, а також вимоги викладача щодо відвідування його предметів і рівня учнівських відповідей на уроках. Однак у цей же час кав’ярні, кафе-бістро та ресторани теж поспішають привітати школярів з початком нового навчального року. Вони влаштовують акції, наприклад, «кожному школяреві – склянка соку або чашка кави, тістечко чи морозиво – безкоштовно». Працівники торговельних точок роздають дітям яскраві різнобарвні кульки та прикрашають свої приміщення стрічками й вітальними листівками.

І все ж таки є ще одна схожість між польськими школярами та учнями з країн пострадянського простору. Це те, що саме 1-го вересня всі вони приходять на заняття ошатні, в білих сорочках, строгих костюмах і сукнях. Незважаючи на те, що в польських школах немає жодних вимог щодо зовнішнього вигляду учнів, 1 вересня для юних поляків – це свята дата, і кожен з них приходить до школи, дотримуючись ділового стилю – у строгому костюмі.

Якщо ви приймете рішення поїхати на 1 вересня в Польщу, обов’язково прослідкуйте за атмосферою в польських містах. Ви відразу ж побачите багато відмінностей між святкуванням Міжнародного дня знань там і у нас, у Придністров’ї, Україні, Росії. До речі, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підписав 1-го червня поточного року розпорядження про шкільну допомогу в рамках урядової програми «Хороший старт». Тому з 1 вересня 2018 року кожен учень отримав 300 злотих (70 євро) на покупку книжок, дидактичних посібників і шкільного приладдя.

Матеуш Моравецький повідомив, що він підписав цей документ саме першого червня тому, що це – важливий для молодих людей день, Міжнародний день захисту дитини. За його словами, така допомога – це хороший старт для дітей і молоді в новому навчальному році. Про початок програми «Хороший старт» Голова Уряду оголосив ще в середині квітня. При чому, під час виділення дотації не обчислюється рівень доходу батьків. По 300 злотих отримають школярі, починаючи з першого класу школи й закінчуючи учнями ліцеїв у віці до 20 років, а молоді люди з обмеженими можливостями – віком до 24 років.

Фінляндія

Навчання у Фінляндії налагоджене найкращим чином, тому про нього мріють багато маленьких фінів. Учні навчаються у вільному режимі, але ефективність відвідування шкільних занять відзначається. Щоденники у школярів відсутні, а лист з результатами навчальної діяльності дитини надається батькам раз у місяць. На заняттях дозволяється займатися своїми справами, якщо школяр не бажає виконувати поставлене педагогом завдання. Головне – не заважати в цей час однокласникам. Викладачі не примушують учнів в обов’язковому порядку засвоювати програму шкільного навчання, проте активно мотивують їх до здобуття максимуму знань.

У школах Фінляндії працюють педагоги, які дозволяють учням у ранньому віці визначитися з майбутнім напрямом професії. До свого викладача малюки звертаються за підтримкою і рекомендаціями психологічного характеру. Результат спільної роботи проявляється в успішності кар’єри учня. Зазначимо, незважаючи на перераховані вище свободи, учні Фінляндії демонструють досить глибокі та міцні знання.

Німеччина

Німеччина – федерація, країна включає 16 федеральних земель. У кожній територіальній одиниці заняття починаються в різний час, який визначає федеральна влада. У деяких районах держави навчальний рік починається в кінці літа, в інших районах – із настанням осені. Вікова норма для вступу дитини до школи відсутня. Підготовка до школи вимагає підвищеної уваги. Підготовчі заняття дозволяють розкрити закладений у дитини потенціал.

Серед основних етапів святкового заходу – початку навчального року – значиться збір для зйомки пам’ятних фотографій, причому фотосесія наповнюється позитивними, яскравими емоціями. Перший навчальний день – це справжнє свято. У День знань проводяться богослужіння, екскурсійні заходи. Нові учні шикуються на урочисту лінійку, оскільки вони заслуговують найбільшої уваги, підтримки та слів привітання перед початком довгоочікуваного етапу життя, здатного відкрити перспективи їхнього розвитку.

Ізраїль

В Ізраїлі навчальний рік починається першого вересня. Святкова лінійка традиційно проводиться під час другого уроку. Діти приходять у навчальні заклади на перший урок, щоб поспілкуватися один з одним, скласти враження про колектив. На святковій лінійці прийнято запускати кульки в небо, на яких попередньо пишуть побажання. Вважається, що такий обряд підвищує шанси на здійснення бажань.

В Ізраїлі прийнято носити фірмовий шкільний одяг: футболку або сорочку. Вибір речей визначається погодними умовами. У святковий день носять тільки білий одяг, у будні – будь-якого кольору. Повноцінне навчання починається тут з жовтня, коли минають усі державні свята і навчальний графік стає чітким, стійким і постійним.

Італія та Іспанія

В Італії відсутня конкретна дата початку навчального року так само, як і в Іспанії. Початок навчання тут визначається строками збирання врожаю в різних провінціях держави, але воно не може починатися пізніше першого жовтня. Учнів попередньо повідомляють, коли потрібно зібратися. Італійці та іспанці вважають, що літо не закінчується першого вересня, а триває до двадцять другого числа. Не дивно, що італійські та іспанські школярі та студенти не сідають на початку вересня за парти й навчальні столи.

Норвегія

У Норвегії свято першого дзвоника традиційно припадає на кінець квітня, незважаючи на те, що такий варіант не типовий для Європи. Причому навчання дітей починається з 6 років. Потрібно зазначити, що в школах і дитячих садках Норвегії не прийнято годувати малюків. Учні самі приносять з собою домашню трапезу. Тільки наймолодшим школярам пропонують свіжий сік і молочну продукцію. Солодкий святковий стіл, який є традиційним для слов’янських освітніх установ, не знайомий норвежцям.

Центральна і Латинська Америка

У Латинській Америці новий навчальний рік починається в березні, який для латиноамериканців вважається вереснем. В Аргентині, Коста-Риці, Бразилії, Аргентині школярі повертаються за парти на початку лютого, в Чилі – 1 березня, в Уругваї – на початку березня, але не першого числа, а в перший понеділок березня. У Барбадосі навчальні заняття починаються у 3-й тиждень вересня.

Ситуація в Центральній Америці складається незвичайним чином: гватемальські діти йдуть до школи другого понеділка січня, а в Гондурасі – першого серпня. Дуже довго в Мексиці День знань відзначали 2 вересня, але в даний час навчальні заклади віддають перевагу плаваючому розкладу. Дата початку роботи навчальних закладів повідомляється школярам попередньо.

Азія

У більшості країн Азії навчальний рік починається 1 вересня, що відповідає російським традиціям. Однак у М’янмі школи працюють з другої середи вересня. В інших азіатських країнах процес навчання розпочинається навесні: школярі Південної Кореї йдуть до школи третього березня, в Індії – в середині березня – на початку квітня, а в деяких індійських штатах – у середині липня.

Африканські країни

У більшості країн Африки навчання в школі починається з раннього віку. Багато дітей ідуть у перший клас навіть у 5 років. Попередньо проводиться співбесіда для оцінки рівня знань та навичок майбутнього школяра. Основна мета співбесіди – оцінити підготовку малюка до школи. Результати тестування визначають подальші дії.

Якщо дитина не справилася з поставленими завданнями, її не зарахують до школи. Бажаючи підвищити шанси своїх дітей на успіх, батьки звертаються в підготовчу школу, де проводяться пізнавальні уроки в доступній формі для малюків від 3 років. У Африці освіта не обов’язкова, тому здобувають її не всі діти, причому День знань не є почесним святом, яке заслуговує особливого ставлення та уваги.

Австралія і Нова Зеландія

В Австралії навчальний рік починається після Дня Австралії, який відзначають 26 січня. У деяких ситуаціях відбувається невеликий зсув по даті, що обумовлено календарною структурою. У Новій Зеландії до навчання приступають двадцять сьомого січня, але іноді навчальний рік пересувають на початок лютого, дослухаючись до прохань батьків. Більшість австралійців розуміють, наскільки важливу роль відіграє навчання, тому намагаються прикладати максимальні зусилля для того, щоб їхні діти отримали якомога більше цінніших знань.

Японія

В Японії День знань відзначається на початку квітня. В цей час у країні починається цвітіння сакури. Японці вважають: весна – це початок нового етапу життя, тому слід приступати до навчання. Навчальний рік містить три семестри з невеликими канікулами взимку, навесні та влітку. Японські школярі приступають до навчання з 6 років.

Чехія

Школярі йдуть на навчання 1 вересня. Першокласниками діти стають, як тільки виповнюється 6 років. Чехи мають право вступу до школи незалежно від обсягу початкових знань. Ступінь готовності до навчальних навантажень визначають психологи, виносячи вердикт.

Південна Корея

У цій країні День знань припадає на початок березня. Діти йдуть до школи приблизно з 8 років. Навчальна система заснована на незвичайному розподілі учнів за класами. Перед надходженням потрібно здати іспит. Діти, які успішно склали екзаменаційну роботу, самостійно обирають і школу, і навіть клас. Діти, що не впоралися з завданнями іспиту, йдуть туди, куди їх направляють.

Великобританія

Тут День знань відзначається на початку вересня, що відповідає світовим традиціям. Маленькі британці йдуть у навчальний заклад з п’яти років. Причому більшість британських шкіл є пансіонами. Батькам надають можливість для зустрічей з дітьми на канікулах та у вихідні дні. Діти зосереджені на заняттях, тому в навчанні вони проявляють дуже гідні результати.

Ісландія

Навчальний рік в Ісландії починається наприкінці серпня або на початку вересня. Цю дату визначає навчальний заклад. Тривалість навчального року складає 180 днів. Початкова школа складається з 1 – 7 класів, причому предмети викладає лише один педагог, який має високий рівень кваліфікації та гідні знання. Учням ставлять від 0 до 10 балів, в залежності від ступеня підготовки до завдання. Задовільні оцінки починаються з п’яти балів.

Наталія   СИНЯВСЬКА.