Дружба народів очима дітей

Дружба народів Придністров’я – це те, що робить населення республіки сильним, згуртованим і впевненим у майбутньому. Саме тому наша держава завжди відкрита для братніх республік, для проведення міжнародних конкурсів та реалізації різноманітних творчих проектів. Один із таких заходів відбувся влітку поточного року. «Абхазія, Південна Осетія та Придністров’я: дружба, скріплена часом» – міжнародний дитячий конкурс малюнків, метою якого було звернутися до історії, культури й традицій цих народів.

У Палаці Республіки відбулося нагородження переможців та учасників проекту. У фіналі конкурсу було представлено понад 50 робіт. Сонячні малюнки, виконані райдужними яскравими барвами на папері, відобразили єдність людей різних національностей, їх дружбу, а також показали найважливіші кроки та події в історії цих держав.

Конкурс малюнків був організований у рамках відзначання важливих дат для споріднених республік: 25-річчя перемоги народу Абхазії у Вітчизняній війні 1992–1993 років, 10-річчя агресії Грузії проти Південної Осетії та 10-річчя визнання Абхазії та Південної Осетії Російською Федерацією.

«Наші держави пройшли через серйозні випробування на шляху до свого становлення, тому ми простягаємо одне одному руку дружби, підставляємо братнє плече. Минають роки: ми вже відзначили 28-у річницю незалежності Придністров’я, і вважаємо надзвичайно важливим фактором для майбутнього розвитку наших відносин, щоб наша молодь дружила, спілкувалася, брала участь у спільних заходах. Щоб ця дружба через культуру, через спільні проекти пронизувала все наше суспільство: і придністровське, і абхазьке, і південноосетинське», – зазначив міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв.

Для того, щоб вийти у фінал конкурсу, малюнки учасників проекту були представлені публіці на офіційному сайті представництв Абхазії та Південної Осетії в Придністров’ї, а також у соціальних мережах. Під час он-лайн голосування були вибрані найкращі роботи, які надійшли до фінального етапу та  здобули професійну оцінку компетентного журі. Члени Спілки художників, представники Спілок дизайнерів і фотохудожників, громадські діячі трьох держав спільно відбирали найкращі малюнки з представлених. Нелегким було завдання журі, адже треба було оцінити не тільки майстерність технічного виконання малюнку, а й визначити провідну ідею, яка обов’язково мала бути присутня й зрозуміла глядачеві – це дружба братніх народів.

«Непросто було оцінювати ці роботи, оскільки багато малюнків виконані на досить високому рівні, коли вже можна говорити про започаткування професійної діяльності, – поділився враженнями член журі конкурсу, голова Спілки художників Придністров’я Сергій Панов. – У роботах, звичайно, відчувалася дитяча безпосередність, дуже багато оригінальних ідей, досить успішним було й їх втілення на полотні».

Переможці конкурсу на урочистій церемонії були нагородженні грамотами та приємними подарунками. Ніхто з учасників проекту не залишився без уваги – всім вручили дипломи. Деякі роботи були окремо відзначені Міністерством внутрішніх справ, а також різноманітними товариствами республіки.

Світлана   ОДЕСЬКА.