Хто, як не ми

Перший день осені – це початок нового навчального року в освітніх закладах нашої держави. Кожна школа, гімназія, ліцей 1-го вересня розпочинають важливий шлях, що триватиме 9 місяців. Протягом цього часу відбудуться не тільки шкільні уроки, а ще й цікаві конкурси, олімпіади, змагання та інші заходи.

На свято першого дзвоника кореспондент нашої газети вирушив до Бендерської української гімназії № 3 імені І. П. Котляревського, яка цього року святкує свій ювілей – 15 років. Директор установи Валентина Боднар в інтерв’ю для газети «Гомін» розповіла про плани закладу на новий навчальний рік.

– Цього року гімназії виповнюється 15 років. Що, на Ваш погляд, це означає для республіки?

В.Б.: Ми – придністровська гімназія й дотримуємося Конституції ПМР, де написано, що у нас три офіційні мови, серед яких і українська. Дотримуємося Закону «Про освіту», всіх положень та інструкцій. Придністров’я – це наша батьківщина, наш край, де живуть і народжуються наші учні, працюють наші вчителі. Безумовно, ми дружимо і з навчальними закладами України, для яких важливими є їхні закони. Ми поважаємо почуття кожного і толерантно ставимося одне до одного.

– Як плануєте святкувати ювілей, які заходи відбуватимуться?

В.Б.: У рік 15-річчя гімназії ми плануємо провести науково-практичну конференцію про розвиток української освіти. Ми запросимо гостей, наших колег із Кишинева, тих, хто викладає там українську мову, вчителів зі шкіл-партнерів з Києва, Львова. На 10-річчя, наприклад, у нас було 25 директорів з різних навчальних закладів України. Крім того, ми плануємо випустити збірник науково-дослідних робіт учнів, присвячених 15-річчю гімназії та Дню народження нашого міста. І, звичайно, відбудеться святковий концерт.

– Які відбулися зміни в колективі вчителів, у порівнянні з минулим навчальним роком?

В.Б.: Кадрові питання – це, безумовно, найголовніші питання для забезпечення якісного навчально-виховного процесу, враховуючи й те, що у нас незвичайна гімназія. Кожен педагог, який тут працює, повинен володіти не менш, ніж двома мовами: російською та українською. До нас повертаються наші випускники навіть після навчання у вишах України й нині працюють викладачами гімназії. Ми впевнені, що молоді вчителі здатні внести свіжий струмінь у розвиток гімназії, пожвавити навчальний процес і зробити його ще цікавішим та якіснішим.

– Які творчі плани у гімназії на новий навчальний рік?

В.Б.: З поїздки в Закарпаття цього літа наші учні привезли дуже багато різних ідей для заходів, які вони хотіли б втілити в життя. Наприклад, «Міс гімназія», інтелектуальні конкурси та багато інших, я гадаю, проводитимуться у нас уже з ініціативи дітей, а не адміністрації школи або вчителів. Вони побачили стільки всього цікавого, що можна організовувати й дома.

 «Хто, як не ми» – головний девіз української гімназії, який із року в рік допомагає їй розвиватися та удосконалюватися, а це найважливіше для будь-якого навчального закладу. Ми вітаємо гімназію з ювілеєм і всю республіку з початком нового навчального року.

Тетяна   БУКІНА.