Низький поклін селу і людям, що в ньому живуть

Храмове свято – це завжди яскрава подія в житті будь-якого села чи міста. День народження села Ближній Хутір припав на Успіння Пресвятої Богородиці (Першої Пречистої) – одне зі значущих свят Православної церкви.

Раніш за всіх на площу перед міським Будинком культури прибули продавці та ярмарчани. Продукти й товари привезли як з наших полів, так і з України. Ось гарна цибуля, доставлена до нас аж з Херсонщини. Продавець вихваляє кожну цибулину, яку старанно дістає з мішка. Виявилося, що проблем із перевезенням через кордон не було, отже продукт пропонується якісний і гарний на вигляд. Біля підприємця відразу утворилася черга з покупців, більшість яких мала намір придбати цибулю на зиму.

На ярмаркове розмаїття продовжує збиратися народ і вже торгується за чорнослив, картоплю, білокачанну капусту тощо. Дійсно кажуть народні прислів’я: «Не зівай, Хомко, на те і ярмарок», бо в такі дні ціни на всі товари знижені, і придбати їх можна оптом, а звідси й економія для сімейного гаманця.

Продавці з задушливих залів магазинів теж перебралися на свіже повітря й організували виносну торгівлю. Вони пропонували ярмарчанам солодощі, свіжу випічку й м’ясну продукцію.

Який же ярмарок без цікавих конкурсів і веселих розваг? Про це теж подбали організатори ярмарку: над площею лунала весела музика, дітлахи зі сміхом каталися поміж дорослих на скейтах та велосипедах, лопали надувні кульки тощо.

Працівники установи ДУ «Приднестровская газета» теж взяли активну участь у святкуванні храму села Ближній Хутір. Вони, за традицією, організували для селян пільгову передплату державних видань газет «Адевэрул Нистрян» «Гомін», «Приднестровье». Передплатники також могли взяти участь у безпрограшній лотереї й отримати приз. Вони охоче ділилися з кореспондентом газети «Гомін» історіями зі свого селянського життя, цікавилися проектами установи щодо вдосконалення масових видань.

З головним святом села і з Першою Пречистою привітав присутніх глава держадміністрації Павло Дабєжа: «Процвітання селу та його людям, життя повільного та плідного. Ми продовжуватимемо ремонтувати дороги, школи та дитячі садки, упорядковуватимемо й прикрашатимемо наше село на радість усіх його жителів. Плани великі, тож роботи буде багато. Сьогодні у нас теж насичений день, незабаром розпочнеться концерт, організований власними силами нашого БК, також очікуємо гостей – запросили сусідів».

Тим часом у Будинку культури ретельно готувалися до концерту: розвішували на стендах малюнки дітей та картини місцевих авторів, артисти поправляли зачіски й одяглися в концертні костюми, репетирував ансамбль української пісні «Хуторянка». Готувалася до виступу й гумористка Юлія Прохорова. Вона давно завоювала любов і визнання місцевих жителів за артистичне виконання жартівливих історій переважно Павла Глазового, в гуморески якого закохалася ще підлітком.

На святі не обійшлося без сюрпризу: дві поетеси Ніна Коваленко і Лариса Ладика з села Ближній Хутір склали гімн до цього дня. Саме він розпочав вітальну програму на честь свята села. Жителі Ближнього Хутора сподіваються, що це стане новою традицією.

Увечері над усім селом лунали пісні у виконанні співачки Людмили Камашевської, яка народилися та виросла у цьому селі. Людмила Миколаївна закінчила Тираспольське музичне училище за спеціальністю «сольний спів». У рідній республіці вона здобула звання «Золотий голос Придністров’я» (1999 р.) й нагороджена орденом «За професіоналізм» у 2016 році. Нині співачка живе і працює в Москві, але при кожній нагоді відвідує батьківщину.

В авторському вірші Анатолія Іванова є такі рядки: «Моє село з духмяними садами», а жителі Ближнього Хутора немов відповідають йому: «Наше село з талановитими голосами».

Дарина   КУЛАКОВА.