Нещадна боротьба триває

У столиці вже давно ведуть боротьбу з алергенним бур’яном – амброзією полинолистою. Починають, зазвичай, у середині квітня з покосу як найпростішого способу позбавлення від злісного шкідника. Чи ефективний цей спосіб?

Керівникам підприємств, організацій та установ міст і районів незалежно від форми власності, користувачам земельних ділянок необхідно своєчасно вживати заходів профілактики появи й ліквідації осередків карантинних об’єктів на відведених ділянках.

За словами заступника директора житлово-експлуатаційної керуючої компанії Ірини Перстньової, комунальники оперативно реагують на скарги, що надходять від городян. Дуже багато нарікань є з боку мешканців приватного сектора. Вони скаржаться, але самі при цьому нічого не роблять. Тираспольчани також повинні приєднатися до знищення цього злісного шкідника не тільки поруч зі своїм житлом, а й на прилеглій до будинку території. Потрібно розуміти, що їхня територія – не тільки за парканом, але й за 10 метрів по периметру до бордюрної частини дороги, де зазвичай росте цей бур’ян.

Шановні придністровці, якщо у вашому саду чи на прилеглій території поселилася амброзія, то сама по собі вона нікуди не дінеться. Таку сусідку потрібно рішуче «виселяти» й що раніше, то краще. Деякі дачники намагаються боротися з рослиною, скошуючи її. Звичайно, якщо ваша ділянка невелика, то такий спосіб приборкання бур’яну цілком нормальний, оскільки амброзія не поширюється по всій території, тому що не встигає дати насіння. «Скошування – це хороша справа, але, як показує практика, щоб повністю ліквідувати цей карантинний бур’ян, краще всього висмикувати його з коренем. Так амброзія не відбиватиме нові пагони від кореня, що залишився після скошування», – зазначила Ірина Перстньова.

Попри всю нищівну боротьбу з амброзією, повністю ліквідувати її майже неможливо. Чому так? Рослина дуже добре вміє виживати й поширюватися. Вона розмножується насінням: на кожній рослині визріває близько 40 тис. насінин, а на окремих екземплярах – до 80–150 тисяч. Насіння перебуває в стані спокою від чотирьох до шести місяців. При цьому частина його залишається в так званому вторинному спокої, який може тривати до 40 років і навіть більше. Тому повністю позбутися амброзії вкрай важко. «Попри наші неймовірні зусилля, населення й досі залишається байдужим, не вживає жодних заходів. Найбільш образливим є те, що наші працівники кожного дня обходять прилеглі території, а результатів їхньої роботи не видно: насіння бур’яну розвіялось, пішов дощ, і все починається знову», – наголосила заступник директора житлово-експлуатаційної керуючої компанії.

За словами голови Служби держнагляду Наталії Ільяшенко, сукупна обстежена територія склала 75 568 га, з яких засмічені алергеном 2 875 га. У порівнянні з 2016 та 2017 роками, засмічена амброзією площа зросла в 1,7 і 1,8 рази відповідно. «Показник збільшився внаслідок засмічення амброзією полинолистою земель, що перебувають у Фонді перерозподілу, і вжити заходів боротьби зі шкідником досить складно», – пояснила Наталія Ільяшенко.

Про всі факти виявлення амброзії повідомляйте відразу в ЖЕУК, МУП «Спецавтогосподарство» та «Спецзеленбуд». Ці організації негайно вживатимуть усіх необхідних заходів, а також визначатимуть, хто несе відповідальність за чистоту і безпеку на виявленій території, хто зобов’язаний скошувати цей бур’ян.

Нагадуємо, що за порушення правил боротьби з бур’янами й карантинними рослинами юридичні та фізичні особи притягуватимуться до адміністративної відповідальності.

Анастасія   КАЛІОН.