Формування стратегії економічного розвитку Придністров’я

11–12 жовтня 2018 року в Тирасполі відбудеться VI Придністровський міжнародний інвестиційний економічний форум. Наш кореспондент зустрівся з першим заступником міністра економічного розвитку Алевтиною Слінченко, яка дала ексклюзивне інтерв’ю газеті «Гомін».

– З якою метою в ПМР зберуться представники влади та бізнесу?

А. С.: Проведення Форуму має на меті розширення підприємницьких зв’язків, активізацію інвестиційної діяльності, залучення іноземних інвесторів в економіку республіки, підвищення ефективності взаємодії органів влади, суспільства і бізнесу, демонстрацію переваг Придністров’я як інвестиційно благополучного регіону.

– Який головний концепт цього заходу?

А. С.: Головними ідеями Форуму стануть: нове інвестиційне законодавство, інвестиційна привабливість, представлення інвестиційних бізнес-планів і проектів.

– Хто може взяти участь у Форумі?

А. С.: Взяти участь у Форумі зможуть не тільки зарубіжні інвестори, але й місцеві підприємці, а також представники органів державної влади, наукове співтовариство.

– На сайті міністерства повідомляється, що вже розпочалася реєстрація учасників. Скільки їх зареєструвалося на сьогодні?

А. С.: Загалом ми надіслали близько 180 запрошень у РФ, до країн Євросоюзу, з якими ми підтримуємо економічні зв’язки, з ким маємо постійні контакти. Це також країни, наші побратими – Абхазія, Осетія. Зареєструвалися близько 20 охочих. В основному це представники з Росії, Молдови та Придністров’я. Як показує досвід, реєстрація пожвавлюється в останні два тижні перед початком Форуму. Наразі ми проводимо усні переговори, обговорюємо можливість участі зарубіжних учасників виступити модератором чи спікером на одному з майданчиків заходу. До середини вересня ми вже матимемо повний список модераторів, спікерів кожної тематичної сесії. Нині ми працюємо з аналітичним центром РФ і Агентством стратегічних ініціатив щодо їхньої участі в ролі спікерів.

– Не так давно до Придністров’я приїздили посли 18 країн світу, акредитованих у РМ. Чи проявили вони інтерес до участі у Форумі?

А. С.: Так, на початку червня на запрошення нашого Уряду, Міністерства закордонних справ до нас приїжджали посли Польщі, Великої Британії, Америки, Білорусі. Спочатку відбулася зустріч у ПДУ ім. Т. Г. Шевченка з нагоди дня Європи, але найбільше їх цікавило наше нове інвестиційне законодавство. Відразу після візиту у нас відбулися переговори з Посольством Австрії, оскільки один з інвестиційних проектів стосується саме цієї країни.

Ми працювали також із Торгово-промисловою палатою Придністров’я (ТППП), оскільки туди звернулося Посольство Німеччини з проханням надати для ознайомлення наш новий закон щодо інвестицій. Додам, що після презентації нового законодавчого документа ми направили його в електронному вигляді всім послам. Від імені Голови нашого Уряду Олександра Мартинова надіслали листи з пропозицією делегувати до нас свої бізнес-місії: або вони самі привезуть підприємців-інвесторів, які зацікавляться нами, або ми могли б провести такі зустрічі на їхньому майданчику. Нині ми ведемо аналогічну роботу з суб’єктами РФ.

– Ми говоримо про інвестиційну привабливість Придністров’я, про новий закон і безпрецедентні пільги для інвесторів з-за кордону. Чи зацікавила когось із них перспектива економічної діяльності в нашому краї?

А. С.: Так, це дійсно безпрецедентні засоби підтримки, не тільки податкові преференції, але й наявність державних гарантій. В рамках цього закону однією з гарантій є стабільне законодавство. Якщо інвестор вступає в зобов’язання з реалізації інвестиційного проекту і укладає угоду, то на період дії цієї угоди для нього забезпечуються гарантії стабільності й незмінності законодавства. Те ж саме стосується і податкового навантаження. Інвестор діятиме в тих законодавчих умовах, в які він увійшов на момент укладання договору. Це дуже важливо. Має значення те, що угода укладається з Урядом, який гарантує певні умови, й інвестор може спокійно реалізувати проект.

Перший приклад – румунська компанія Top Geo Serv, яка відкрила в Бендерах нове підприємство на базі місцевого автозбирального заводу. Інвестор випускає металоконструкції з арматури та катанки ММЗ і постачає їх у Румунію для будівельної галузі. Плюс такого співробітництва – це реалізація інвестиційного проекту, залучення до виробничого процесу нашого діючого підприємства та використання сировини нашого ММЗ. Нині на Top Geo Serv працює близько 20 робітників. Але з нарощуванням обсягів виробництва заплановано надати роботу понад 200 працівникам.

З 1 липня при Мінекономрозвитку діє державна установа «Агентство з інвестицій», яка веде всю роботу з інвесторами. Фахівці агентства організовують з ними переговори, допомагають готувати всю документацію та дають висновки на подані ними бізнес-плани. Для республіки це надзвичайно важливо, тому що створюватимуться нові виробництва, а відтак і робочі місця. Інвестори платять 14 % соціальних податків, працівники сплачують податки на прибутки та інші податки. Вони не становлять великої частки в нашому бюджеті, але це нові надходження, і держава набуває їх від реалізації цих проектів.

– Як ми можемо продемонструвати світові переваги Придністров’я як інвестиційно благополучного регіону?

А. С.: 12 липня 2018 року Уряд затвердив «Програму заходів щодо популяризації інвестиційного законодавства та інвестиційної привабливості ПМР». Для початку це будуть білборди з зображенням наших основних брендів, щоб показати, чого досягла республіка в рамках окремих виробництв. Ми також ведемо велику роботу з суб’єктами Росії та країнами далекого зарубіжжя. У Калінінграді та Новосибірську під час проведення виставки «Технопром» нам вдалося провести «круглий стіл» і презентувати наше інвестиційне законодавство. У вересні відбудуться поїздки до Липецької та Архангельської областей, заплановано зустрічі у Волгоградській та Брянській областях.

Не припиняється співпраця з ТПП Росії та зі спілкою підприємців «Ділова Росія»: готуємо тематичні буклети, завершуємо роботу над буклетом інвестиційних карт міст і районів Придністров’я, у яких кожне місто та район показують ті площадки, котрі мають зацікавити інвесторів можливостями для створення нових виробництв. Також ми маємо зустрічі з керівництвом зацікавлених суб’єктів РФ. Так відбувається просування нашого закону.

– А як вибудовуються економічні відносини з Україною?

А. С.: 5 червня на презентації нового інвестиційного закону були присутні й представники Посольства України в Молдові. Але на наші листи стосовно до бізнес-проектів відповіді не надійшло. Ми й надалі продовжимо пошук точок дотику з українськими партнерами, адже з усіма працюємо на рівних умовах. Державні адміністрації міст і районів ПМР також налагоджують відносини з містами-побратимами в Україні. Відповідні листи вже направлено.

– Які питання планується обговорити на Форумі?

А. С.: Будуть розглянуті всі наші можливості й переваги, програми «Купуй придністровське» та імпортозаміщення, експорт нашої продукції до зарубіжних країн і до РФ, обговорюватиметься програма реалізації «Дорожніх карт». Форум присвячений не лише інвестиціям – він обіцяє бути багатоаспектним.

– Скільки, на Вашу думку, учасників прибуде на Форум?

А. С.: Ми плануємо прийняти до 500 учасників. Це будуть і наші місцеві делегати, і представники з-за кордону, з Росії. Організатори запропонували главам держадміністрацій розмістити в фойє Палацу Республіки інвестиційні карти міст і районів, макети з зображенням карти міста чи району, де буде видно, куди інвестор може приїхати, де є вільний майданчик. Спонсори, що фінансують організацію та проведення Форуму, також мають намір показати свою продукцію. Генеральні спонсори: ММЗ, Молдавська ДРЕС, Придністровська залізниця. А крім них – Єдині розподільчі електромережі, Тираспольтрансгаз-Придністров’я, Тираспольский завод консервів дитячого харчування, «Електромаш», «Молдавкабель», «Інтерцентр Люкс», ТОВ «Рілла».

Бесіду провела Аліса КОХАНОВА.