Зупинка – Кондриця, наступна – Придністров’я

У Кондриці, в резиденції Президента Молдови, 6 вересня відбулася зустріч глав РМ Ігоря Додона і ПМР Вадима Красносельського.  По завершенні спілкування в розширеному форматі (за участю членів офіційних делегацій ПМР і РМ) президенти підбили підсумки проведеного діалогу, оцінивши робочу зустріч як продуктивну.

«Хочу подякувати Ігореві Миколайовичу за запрошення відвідати Молдову, державну резиденцію, – сказав Вадим Красносельський. – Діалог був дуже важливим. Ми, дійсно, просунулися вперед. Багато питань вирішено. Було порушено й обговорено дуже багато важливих питань». Його підтримав Ігор Додон: «Хочу відзначити, що відбулася досить позитивна й конструктивна бесіда з поточних питань двостороннього порядку денного. Ми обговорили виконання домовленостей, про які йшлося ще на початку січня 2017 року. З тих проблем, що ми вирішували, є реальні серйозні просування. Обговорили порядок денний – як рухатимемося далі».

 Про економічні відносини між ПМР і РМ

Відповіли глави держав і на запитання журналістів. Зокрема, говорили про перспективи розвитку економічних відносин між ПМР і РМ. Вадим Красносельський зазначив, що Придністров’я розраховує зацікавити молдовського споживача своїми товарами. «У нас є що запропонувати будь-якій державі. Ми торгуємо з 90 країнами світу. Наша економіка розвивається. Зафіксовано серйозне зростання зовнішньої економічної активності. Ми хочемо запропонувати молдовським громадянам, молдовському ринку свою продукцію. Йдеться про товари легкої, харчової промисловості та приладобудування. Ми – цікаві економічні партнери й тільки вітаємо розвиток торговельних відносин між правим і лівим берегом.

Що ми можемо запропонувати? Це і продукція ММЗ, і сталеливарної промисловості, і прокат. Це взуття, верхній одяг та інша продукція наших підприємств легкої промисловості. Це харчова продукція заводу «КВІНТ», осетрового комплексу з виробництва чорної ікри, продукція сільського господарства і, звичайно, енергетика – експорт електроенергії з Придністров’я до Молдови. Усі ці питання входять до порядку денного, і ми своїми діями повинні дати зелене світло нашим виробникам, нашим підприємцям, щоб вони не боялися йти одне одному назустріч і спільно працювати», – підкреслив Вадим Красносельський.

Ігорю Додону було адресоване запитання про те, як вирішуватимуться проблеми, пов’язані з установленням спільного з Україною контролю на кордоні. «Я ще минулого року висловив чітку і ясну позицію: жодних механізмів, які можуть погіршити ситуацію або створити проблеми для економіки Придністров’я, для простих людей, ми ні в якому разі не повинні допускати. А якщо у нас є якісь проблеми, сядемо разом, обговоримо і вирішимо.

Ми запропонували радникам президентів Молдови та Придністров’я зустрітися й обговорити, де і які є проблеми, щоб ми їх вирішили. Але ще раз повторюся: якщо виникають якісь труднощі, ми мусимо їх вирішувати, щоб ніхто не страждав ні на лівому, ні на правому березі. І тут моя позиція така: я проти будь-яких механізмів, які погіршують ситуацію. Якщо ми можемо її покращити, треба це робити. За останні півтора року багато зроблено для її поліпшення. З десятого вересня придністровцям почали видавати міжнародні номерні знаки для автомобілів. На видачі був Спецпредставник чинного голови ОБСЄ – пан Франко Фраттіні. Це дуже серйозний крок уперед. За останні двадцять років такого не було. Є й інші рішення, наприклад, щодо дипломів вишів Придністров’я. Я – прихильник будь-яких змін, якщо вони розв’язують конкретні проблеми й корисні жителям лівого і правого берегів», – відповів Президент Молдови.

Йшлося і про призначення Дмитра Козака на посаду Спецпредставника Президента РФ з торгово-економічних відносин з Молдовою, і про перспективи розвитку молдовсько-придністровських відносин з урахуванням цих обставин. Вадим Красносельський зазначив, що позитивно оцінює цей факт: «Він – досвідчений політик. На мій погляд, користь буде. Стосовно до політичного врегулювання я поки що не бачу засобів і методів, щоб хоча б наблизитися до нього. Тому пропоную розв’язувати проблеми гуманітарні, культурні, економічні. До політики сьогодні не готовий ніхто – ні Молдова, ні Придністров’я, ні партнери з формату «5+2».

 Про миротворчу місію

За повідомленням ІА INFOTAG.md, Вадим Красносельський нагадав, що Придністров’я має «…свій політичний статус, свою незалежність, рішення народу, яке ніким не може бути оскаржене. Це – і думка Президента ПМР». Одна з головних тем обговорення з Ігорем Додоном: миротворча місія і група військ російського контингенту. «Ми говоримо саме про гарантії миру, а також про співпрацю в рамках роботи Об’єднаної контрольної комісії (ОКК). Крім російських миротворців у цій місії беруть участь миротворці Придністров’я, Молдови та спостерігачі від України. Це важливий механізм, і руйнувати його під будь-яким приводом неприпустимо. Інакше можлива ескалація конфлікту і подальші негативні наслідки. Я радий, що у нас є спільна позиція – збереження миру, – сказав Вадим Красносельський, визнавши, що у сторін різні позиції з питання про Оперативну групу російських військ (ОГРВ), розташовану в Тирасполі. – Для нас це одне ціле, і я не відділяю ОГРВ від миротворців Росії. У Молдови, певне, інше розуміння, тому тут поки що консенсусу немає», – підкреслив він.

Співголова ОКК від ПМР Олег Бєляков пояснив, чому Глава нашої держави порушив тему миротворчості: «Ми добиваємося зміцнення заходів довіри сторін, підтвердження ефективності миротворчої операції (адже в Кишиневі постійно вимагають перетворення військової миротворчої місії в громадянську), а також створення сприятливих умов для діяльності миротворців. Вони повинні тут залишитися, тому що зберігають мир у регіоні. Без них ситуація дестабілізується. Відомо, що миротворчий батальйон РФ формується зі складу ОГРВ, оскільки ротація миротворців війсковослужбовцями з Росії неможлива. Україна закрила військовий транзит для РФ, а Молдова не пропускає зміну блакитних касок через Кишинівський аеропорт. Тож, коли ми говоримо про збереження миротворців РФ, ми маємо на увазі й ОГРВ. Кишинів повинен прийняти цю умову, тим більше, що вона виражає волю придністровців, висловлену на референдумі у 2006 році», – сказав Олег Бєляков.

Він також зазначив, що Ігор Додон підтверджує необхідність збереження миротворчої місії на Дністрі, але проти – спікер Парламенту і прем’єр-міністр РМ. Фактично Вадим Красносельський поставив умову Президентові Молдови. Без її виконання політичні переговори між Кишиневом і Тирасполем втрачають сенс. Це Ігор Додон розуміє і вирішує добиватися розширення президентських повноважень, оскільки нині вони в нього зведені до рівня атрибутики.

Досить важливу деталь зазначила російська «Независимая газета» («НГ»). За зміну форми правління в Молдові з парламентської республіки на президентську, пише вона, молдовські соціалісти вже зібрали близько 1 млн підписів. Депутат Парламенту РМ Володимир Цуркан повідомив «НГ», що ця мета внесена в передвиборчу програму Партії соціалістів, а проміжний етап – підтримка чинного Президента новою парламентською більшістю. У разі розширення своїх повноважень Ігор Додон зможе гарантувати народові Молдови входження в Євразійський економічний союз, а Придністров’ю – збереження військової присутності Росії.

 Про розв’язання інших проблем

Не менш важливими проблемами, ніж миротворчість, є проблеми екології. Вони також належать до питань безпеки наших держав. На зустрічі в Кондриці президенти детально обговорили тему, яка стосується екології Дністра. Вони підтвердили свою стурбованість із приводу деяких проектів України з будівництва гідроспоруд вище за течією Дністра. І вирішили виробити єдиний план дій з порятунку річки.

Як повідомляє прес-служба Президента ПМР, ще одне питанням порядку денного, яке обговорювалося на зустрічі, – візит Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Молдову та Придністров’я. Він відбудеться через кілька тижнів. Цілком можливо, що настоятель Руської православної церкви візьме участь у соборних заходах як на правому, так і на лівому березі Дністра. Обидва береги готові до зустрічі з Патріархом Кирилом.

Вадим Красносельський вважає, що чергова зустріч з Президентом Молдови Ігорем Додоном відбудеться ще цього року.«Заперечень щодо нашої нової зустрічі жодних немає. Повторюся, що найголовніше – це діалог. Без нього нічого не можна досягти. І просування вперед без нього не буде», – підсумував він. Його підтримав Ігор Додон: «Дуже радий, що діалог між лідерами двох берегів триває. Це конструктивний діалог, якого раніше не було, і ми його продовжуватимемо в інтересах жителів лівого і правого берегів».

«Ми домовилися, що між нами не повинно бути заборонених тем для діалогу, – підбив підсумок Президент ПМР. – Уміння вислухати точку зору одне одного сприяє зміцненню довіри, навіть якщо позиції з низки питань поки що серйозно відрізняються. Поряд з офіційними контактами важливим фактором, що сприяє просуванню процесу політичного врегулювання, є активність громадських інститутів на обох берегах Дністра. Зі свого боку, я запропонував, щоб ми спільно всебічно підтримували роботу громадських організацій, асоціацій та ініціатив, спрямованих на подолання наявних розбіжностей з різних питань, що мають суспільну значущість».

 «Розстріляти на місці негайно»

На цьому наш огляд можна було б і закінчити, однак ІА REGNUM 6 вересня повідомило: «Молдовські комбатанти готові розстріляти Ігоря Додона на місці за діалог з ПМР». Простіше кажучи, група учасників агресії РМ проти Придністров’я заявила, що тим самим Додон заохочує сепаратизм і відстоює інтереси «…не молдавського народу, а Росії».

Полковник поліції в запасі Георгій Слуту заявив, що «…Додона слід було б покарати за антидержавні дії. В умовах воєнного часу його слід було б розстріляти на місці негайно. У мирний час Парламент повинен зайнятися процедурою відсторонення такого Президента від посади», – наводить слова Слуту кишинівське агентство «INFOTAG.md». А генерал поліції в запасі Антон Гамурар додав: «У Додона є радники, які заклали основи сепаратизму на лівому березі Дністра. Він покладав квіти до пам’ятника тим, хто воював проти нас. Цього неможливо пробачити. Він підтримує не нас, а наших ворогів», – сказав комбатант, не уточнивши, про яке «покладання» йдеться. Нагадаємо, що з моменту обрання президентом Ігор Додон лише двічі був у Придністров’ї – в Бендерах, і ніяких квітів до монументів на честь загиблих від рук молдовських агресорів не покладав.

Це «страшні» заяви. Залишається тільки додати, що за повідомленням ІА PUBLIKA.md вранці 9 вересня Ігор Додон потрапив в аварію на трасі Страшени – Калараш. Аварія сталася в районі населеного пункту Хинчешть. Кортеж Президента потрапив у ДТП з вантажівкою, яка перевозила м’ясо. У результаті зіткнення автомобіль, в якому перебував глава держави, перекинувся. «Дві машини з офіційного кортежу Президента країни потрапили в дорожньо-транспортну пригоду. Людям, які перебували в автомобілях, надана медична допомога», – йдеться в повідомленні прес-служби поліції Молдови.

За інформацією іншого джерела – порталу UNIMEDIA.md, в одній із машин була дружина Глави Молдови Галина Додон, його мати та один із синів. Голова Служби державної охорони Анатолій Голя не підтвердив і не спростував цю інформацію. Проте вже до вечора того ж дня прес-секретар Ігоря Додона Максим Лебединський виступив із повідомленням, що Ігор Додон почувається добре, і допомога лікарів йому не знадобилася.

Дуже хочеться сподіватися, що ця дорожньо-транспортна пригода ніяк не пов’язана з заявами комбатантів. Проте старе мудре прислів’я повчає: довіряй, але перевіряй. Цю мудрість підтверджує ІА «Эхо Молдовы». Воно цитує слова депутата Парламенту РМ від фракції Партії соціалістів Влада Батринчи: «Ігор Додон кілька днів тому заявив, що братиме участь у наступних парламентських виборах. Ураховуючи його високий рейтинг і підтримку більшості населення республіки, це – небезпека для влади й правих партій, для їхніх євроатлантичних кураторів». Батринча нагадав, що Додон відкрито виступає за об’єднання Молдови з Придністров’ям, за зближення з Москвою. «Можна продовжити перерахування причин. Але, беручи до уваги всю суму факторів, говорити про випадковість, просто безглуздо. Таких випадковостей не буває, особливо в політиці», – резюмував молдовський депутат.

Раніше сам Додон назвав подію ДТП «дивною». Вантажівка моделі «Mercedes» виїхала на зустрічну смугу і лоб в лоб зіткнулася з офіційним кортежем. Водій вантажівки перебуває в лікарні зі струсом мозку. Госпіталізовані також мати й син Ігоря Додона. Сам Президент РМ повідомив, що почуває себе добре, і йому не потрібна допомога медиків.

Огляд  підготувала  Ксенія    ВАСИЛЕНКО.