Доторкнутися до таємниці

З 9 квітня 2018 року співробітники науково-дослідної лабораторії (НДЛ) «Археологія» ПДУ імені Т. Г. Шевченка розпочали рятувальні розкопки курганів у селі Глине Слободзейського району.

Цей науковий підрозділ, утворений в 1992 році, – єдина організація в Придністров’ї, що має право на проведення всіх видів археологічних робіт на території нашої республіки. Склад працівників лабораторії невеликий, всі вони кандидати історичних наук, старші наукові співробітники: Сергій Разумов, Сергій Фідельський, Микола Тельнов, Ігор Четвериков і керівник лабораторії Віталій Синіка.

Студенти-практиканти ПДУ імені Т. Г. Шевченка разом зі штатними співробітниками лабораторії дослідили 12 курганів: дев’ять з них повністю знищені плантажною оранкою ще у минулому столітті. (Плантажна оранка – обробка ґрунту на глибину 90 см спеціальними плантажними плугами під розсадники, виноградники, сади, лісосмуги). Інші три продовжували розорювати у 2016–2018 роках. Тому, як і в попередні роки, польові дослідження НДЛ мали рятувальний характер.

Організації таких розкопок сприяв Президент ПМР Вадим Красносельський: питання забезпечення експедиції важкою технікою вирішувалося в Адміністрації президента, тоді як транспортні витрати взяв на себе Придністровський державний університет. Бульдозеристові на важкому потужному бульдозері дісталася найважча місія – обережно знімати верхні шари землі, щоб археологи виконували філігранну ручну роботу.

Під насипами були виявлені «двері катакомб» – вхідні колодязі, плями яких за кольором відрізняються від навколишнього ґрунту, тому що під час спорудження гробниці в глиняне наповнення потрапили верхні шари ґрунту. Вміння читати землю – одне з мистецтв археології як науки.

У розмові з нашим кореспондентом кандидат історичних наук, доцент, завідувач НДЛ «Археологія» ПДУ імені Т. Г. Шевченка Віталій Синіка розповів: «Нині ми досліджуємо пам’ятники, які на поверхні зовсім не помітні, винищені. Ви йтимете полем і не знатимете, що тут свого часу відбувалися дослідження і було знайдено чимало надзвичайно цінних речей. Практично біля кожного населеного пункту можна знайти такі місця, вони можуть зацікавити й туристів».

В одному з курганів виявлено останки воїна з бронзовими наконечниками стріл. Гробницю розчищали більше семи годин.

Привернула до себе увагу одна із знахідок, яка викликала у фахівців багато запитань – це древній сіроглиняний гончарний глечик, що, за словами археологів, має фракійське походження і належить до гетської культури. Її представники були західними сусідами скіфів. Але як фракійська посудина потрапила до скіфського поховання? Торговий обмін? Військовий трофей? У будь-якому випадку це свідчення тісних контактів двох культурних світів – скіфського і фракійського.

В околицях села Глине археологи працюють вже не перший рік. Тут досліджено великий скіфський некрополь III–II століть до нашої ери і курганні групи більш ранніх часів. Ґрунтуючись на артефактах, придністровські дослідники змогли довести, що степова культура Великої Скіфії в Подністров’ї існувала безперервно до II ст. до н. е. включно, хоча раніше вважалося, що вона згасла на два століття раніше.

Без сумніву, результати археологічних досліджень 2018 року стануть предметом гордості нашої республіки в цілому та ПДУ ім. Т. Г. Шевченка зокрема.

З керівником НДЛ «Археологія» Віталієм Синікою зустрічалась

 Ірина   МАСЛОВА.