Вони працюють для людей

Після літньої перерви 12 вересня народні депутати розпочали роботу шостої сесії Верховної Ради ПМР VI скликання.

Після виконання Державного гімну з вітальним словом до своїх колег звернувся Голова Верховної Ради Олександр Щерба: «Рік був складний, напружений, держава протистояла як зовнішнім загрозам і факторам, що впливають на економіку республіки в цілому, так і сучасним викликам часу. Завдяки злагодженій роботі органів влади, спілкуванню з громадськими організаціями й окремими громадянами, нам вдалося зберегти, а десь і зміцнити єдність, яка є основою нашої незалежності. Завдяки згуртованості, на початку становлення республіки ми зуміли протистояти збройній агресії з боку Республіки Молдова. Нам потрібно ще багато справ зробити разом. Важливо, щоб Верховною Радою проводилася кропітка робота, направлена на вдосконалення законодавства, усунення законодавчих прогалин. Ми готові працювати, докласти всіх зусиль на вівтар загальної головної справи – розвитку нашої держави», – сказав спікер парламенту.

У продовження роботи законодавці приступили до ухвалення важливих законопроектів. Так, у двох читаннях було прийнято проект Закону «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про статус військово-службовців», який надійшов у режимі законодавчої ініціативи від Президента Вадима Красносельського. Законопроект розроблений з метою дотримання принципу державної політики в галузі вищої професійної освіти про безперервність навчання, а також підвищення престижу і привабливості служби в Збройних силах ПМР. Документ передбачає надання державної гарантії у вигляді права на безкоштовне навчання в державних організаціях вищої професійної освіти за заочною або очно-заочною (вечірньою) формою навчання військовослужбовців, які служать за призовом у лавах Збройних сил ПМР після закінчення ними першого навчального року.

Про важливість цієї законодавчої ініціативи в інтерв’ю журналістам розповіла міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова: «Після закінчення навчання на першому курсі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка молоді люди, проходячи військову службу за призовом, мають право безкоштовно навчатися на другому курсі за заочною чи вечірньою формами навчання. Тобто, по завершенні служби в армії, вони вже будуть зараховані на третій курс. Якщо молода людина навчалася на бюджетній основі, то це місце за нею зберігається, це ж саме стосується договірної основи навчання, але,  якщо на факультеті є вільні бюджетні місця, студент має право перейти з договірної форми навчання на бюджетну».

У першому читанні ухвалено проект Закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про освіту». Документом пропонується встановити, що особи, які засвоїли освітні програми початкової, середньої та вищої професійної освіти коштом республіканського бюджету та пройшли державну (підсумкову) атестацію, зобов’язані відпрацювати за набутою професією, спеціальністю, напрямом підготовки в органах державної влади, місцевого державного управління та самоврядування, установах будь-яких організаційно-правових форм і форм власності. Особи, які не відпрацювали встановлений термін, зобов’язані відшкодувати в республіканський бюджет витрати на їхнє навчання. Як пояснила міністр, такі заходи обумовлені браком фахівців у різних галузях. Наприклад, у сфері народної освіти на 220 вакантних місць прийшли тільки 60 чоловік. За словами Т. Логінової, випускники закладів вищої професійної освіти повинні відпрацювати три роки, молоді спеціалісти з дипломами про середню професійну освіту – два роки, а фахівці початкової професійної ланки, відповідно, – один рік. Над комплексним розв’язанням кадрової проблеми спільно працюють виконавча та законодавча гілки влади.

Микола   ЮРКЕВИЧ.