Вирішувати проблеми краще гуртом

Зустріч із захисниками Придністров’я 12 вересня поточного року Голова Уряду ПМР розпочав словами привітання та подяки за прагнення зустрічатися для вирішення наболілих питань.

«Наш діалог завжди має предметний і конструктивний характер. Багато що із зауважень і пропозицій, озвучених вами в ході зустрічей з Президентом і представниками Уряду, ми беремо за основу, враховуємо під час формування законодавства Придністров’я. Наші з вами спільні зустрічі – це серйозна робота на благо Придністров’я», – впевнено зазначив Олександр Мартинов.

Голова Союзу захисників Придністров’я Володимир Бучка занепокоєний тим, що з 1992 року ще не всі захисники забезпечені житлом. Є навіть чотири сім’ї захисників-інвалідів, які потребують власного помешкання. О. Мартинов зауважив, що на 2019 рік за державною програмою капіталовкладень для них буде придбано житло з ремонтом, таке, щоб сім’я могла оселитися та жити, не витрачаючи своїх коштів на благоустрій. Решта захисників матиме змогу скористатися придбанням квартир в межах програми доступного житла.

Йшлося й про забезпечення членів організації медикаментами, лікування у медичних установах Придністров’я, про можливість відшкодування коштів на лікування за кордоном і що робити, якщо воно вже пройдено. Заступник міністра охорони здоров’я Руслана Романовська зазначила, що нині фінансування цього напрямку збільшено, і з виділених 10 млн рублів освоєно вже 3 млн. Однак кожен окремий випадок вимагає індивідуального підходу. Незабаром Уряд розгляне зміни в переліку підстав для лікування за кордоном. Особливо це стосується людей, які мають хвороби серцево-судинної системи.

«Якщо в результаті обстеження є необхідність у проведенні стентування в плановому режимі, якщо швидка допомога виявляє ознаки інфаркту (а ми нині працюємо над створенням трьох бригад швидкої допомоги), то щоб таку людину протягом двох-трьох годин можна було доставити в медичний центр однієї з сусідніх держав. Це реально дозволить врятувати не одну сотню життів», – підбив підсумок прем’єр-міністр.

Присутні говорили про черги на отримання нейтральних номерів для власників автомобілів, про набуття громадянства РФ, проблеми в системі ЖКГ, банківські кредити тощо.

Голова Уряду подякував захисникам за активну життєву позицію та пообіцяв, що кожне з нині невирішених питань буде розглянуте фахівцями найближчим часом.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.