Ґрунтовна розмова про національну самобутність

Наприкінці серпня голова Союзу молдаван Придністров’я, головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду провів цікаву зустріч з відомим японським ученим Кімітакою Мацузато.

У бесіді взяв участь завідувач кафедри Вітчизняної історії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка професор Микола Бабілунга.

Професор Токійського університету Кімітака Мацузато є відомим у сучасному світі фахівцем з історії та політичного розвитку невизнаних держав. У 80-ті роки він жив у Росії, Україні й на Кавказі, тоді ж вивчив російську та українську мови. Повернувшись до Японії, вчений очолив Центр слов’янських досліджень університету міста Хоккайдо і почав спеціалізуватися в галузі вивчення політичної ситуації в Придністров’ї, Молдові, Україні та кавказькому регіоні, зокрема – у справі взаємовідносин Грузії з Південною Осетією та Абхазією, а також у конфлікті між Вірменією та Азербайджаном навколо Нагірного Карабаху.

Не можна не відмітити, що його професійна об’єктивність як дослідника, неупередженість і скрупульозність здобули японському вченому повагу і пошану в усьому науковому світі, насамперед, завдяки результатам цих досліджень, які мають великий авторитет серед істориків, соціологів і політологів різних держав світу.

Десять років тому Кімітака Мацузато почав працювати над міжнародним дослідницьким проектом «Невизнані держави в колишніх соціалістичних країнах: порівняльний і багатоаспектний підхід». За його підсумками в Японії вийшов збірник статей «Історіографічний діалог навколо невизнаних держав», на обкладинці якого красувався і герб ПМР. Професор Мацузато відвідував Придністров’я, часто зустрічався з різними політичними, громадськими та релігійними діячами нашої республіки.

Його інтерв’ю і бесіди стали важливою складовою частиною створення об’єктивної та багатопланової картини історії й сьогоденного, сучасного життя Придністров’я. Потім в Японії зусиллями професора Кімітака Мацузато була видана книга, цілком присвячена придністровській державності – «Придністров’я в макрорегіональному контексті Чорноморського узбережжя».

Нинішній приїзд професора Мацузато в Тирасполь пов’язаний із продовженням його роботи над темою культурних, духовних і релігійних зв’язків придністровців та інших православних народів Причорномор’я як геополітичний фактор, який об’єднує ці народи з Росією. Особливий інтерес він виявляє до проблем україністики, а також молдовенізму в нашій республіці й у сусідній Молдові. Нарешті, у сфері його інтересів – свідома політика агресивного румунізму, спроби правителів Молдови позбавити свій народ молдавської ідентичності та замінити її румунським менталітетом зі всіма геополітичними наслідками, які у зв’язку з цим можуть виникнути в регіоні.

Саме на ці теми й відбулася ґрунтовна розмова в столичному готелі «Росія», в якому Сергій Санду розповів про діяльність Союзу молдаван Придністров’я, спрямовану на збереження молдавської самобутності, та дав відповіді на запитання японського вченого, у тому числі щодо української спільноти республіки. Слід зазначити, що з професором Кімітакою Мацузато цими ж днями зустрівся і міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв.

Павло   ОТСАПЕНКО.