Комфорт дітям забезпечено

У Дубоссарському районі перевірили всі освітні установи, в яких здійснювалися поточні та капітальні ремонтні роботи.

Цього року із 43 організацій освіти району 7 увійшли до державної програми капітальних вкладень. Коштом республіканського бюджету на шести об’єктах (дитячі садки, школи, музична та корекційна школа-інтернат) замінили  вікна, двері, покрівлі. А на території муніципального Центру реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я розпочали зведення нової будівлі, призначеної й пристосованої саме для такої установи.

 Багато зусиль у виконанні цих робіт доклали педагогічні колективи та батьківські комітети, завдяки яким  у дитсадку комбінованого виду «Радуга» встановили нову сантехніку, керамічну плитку, постелили лінолеум. Для групових приміщень придбали нові кухонні меблі й замінили всі вхідні двері. За словами Наталії Заплющенко, яка завідує дитячим закладом «Радуга», такий підхід до вирішення наболілих питань дозволив усім разом створити комфортні й безпечні умови для перебування дітей у дитячому садочку. За останні кілька років у місті покращилися показники народжуваності, й вже формується черга до дошкільного закладу.

«Минулого року нам довелося відкрити ще одну додаткову групу для малят. Нам допомогла районна держадміністрація,  коштом місцевого бюджету було зроблено освітлення, водоканалізаційна система, придбані нові меблі й створені всі належні умови для того, щоб вихованцям було комфортно і затишно. Наступного року нам необхідно буде відновити ще дві групи, які останнім часом не використовувалися – були закриті, тому що було мало дітей», – зазначила Наталія Заплющенко.

Покращилися умови після проведених ремонтних робіт і в російсько-молдавському Центрі розвитку дитини № 15 «Золотой петушок». 104 вихованці відвідують дошкільний заклад, побудований майже 30 років тому. Тривалий час не вдавалося зробити ремонт у музичній залі. Цього року, завдяки спонсорській участі місцевого підприємця, проблему вирішили й тепер усі заходи відбуватимуться в чудово оформленому приміщенні. «З допомогою батьків у кожній групі ми поновили полиці, поповнили наочністю приміщення для розвивальних занять, на подвір’ї упорядкували місця для відпочинку дітей. Усі гуртом ми зробили наш заклад ще привабливішим», – розповіла керівник Центру розвитку дитини «Золотой петушок» Олена Грекул.

Цього року для навчальних закладів було виділено з районної скарбниці понад 200 тисяч рублів для централізованої закупівлі будівельних матеріалів: цементу, піску, фарби. Особливу увагу було приділено не тільки забезпеченню комфортних умов, але й дотриманню правил безпеки та санітарних норм. Уперше за останні 20 років заправили вогнегасники коштом районного бюджету.

Зробимо підсумок: цього року, завдяки реалізації програми капітальних вкладень та допомозі місцевих органів влади, батьківської громадськості, в навчальних закладах району дітям забезпечили комфортні умови. Наступного року в рамках реалізації  програми капітальних вкладень планується  будівництво спортивного комплексу, в якому зможуть тренуватися не тільки спортсмени, але й жителі міста, які дотримуються здорового способу життя.

Надія   ПАЄРЄЛІ.