Світ об’єднується проти долара

Використання США своєї валюти як інструменту глобальної загрози підірвало довіру до долара у всьому світі. Країни, які розробляють плани альтернативних засобів розрахунків, заявили про намір створити нову міжнародну платіжну систему, пише турецьке видання GÜNEŞ.

Той факт, що Президент США Дональд Трамп перетворив долар у глобальний інструмент шантажу, роздратував світ. Через санкції, які він запровадив, насамперед, щодо Китаю, Росії, Ірану та Туреччини, ці країни прискорили пошуки альтернатив долару.

Повинна бути створена нова фінансова система

Трамп повстав проти Європи через Іран (а Європа не бажає припиняти свої ділові відносини з цією країною) і таким чином піддав небезпеці майбутнє Європейського союзу (ЄС). А те, що ЄС у відповідь на вимогу США вивести свій бізнес з Ірану не бажає закривати свої компанії в регіоні, поступово підвищує економічну напруженість. Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас зробив заяву на цю тему, зазначивши: «Європі, якщо вона хоче врятувати ядерну угоду з Іраном, необхідно створити незалежну від Америки платіжну систему». Німецький міністр також торкнувся сценарію, можливого в регіоні в тому випадку, якщо ядерну угоду з Іраном зберегти не вдасться: «Близький Схід чекає вибухонебезпечна криза».

А голова комітету Державної Думи РФ з питань фінансового ринку Анатолій Аксаков зазначив, що використання долара як інструмента тиску призведе до створення нової міжнародної валюти. Анатолій Аксаков нагадав, що долар набув статусу «світової валюти» в 1944 році. Тоді на тлі стабільного долара валюти багатьох інших країн знецінювалися. Депутат Держдуми розповів, що країни БРІКС вже обговорюють можливість створення нової валюти.

Країни – члени БРІКС складають половину населення світу і 30 % світової промисловості, звернув увагу Анатолій Аксаков. «Процес створення альтернативної валюти може завершитися через п’ять років, – зазначив він. – Якщо США ще більше посилять тиск з питання використання долара, то й інші країни не здійснюватимуть платежі в доларах».

Що таке БРІКС?

БРІКС була створена як платформа співробітництва, членами якої стали Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР (South Africa). Останній проведений саміт БРІКС відбувся 25 – 27 липня цього року в ПАР, в місті Йоганнесбурзі.

На 10-му саміті БРІКС, у якому Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган узяв участь як спеціальний гість, країни серйозно обговорювали можливість створення нової валюти для взаєморозрахунків одна з одною.

Санкції США проти всіх країн світу

На сьогодні Америка не виключає введення своїх санкцій проти країн усього світу, якщо ті закуповуватимуть російські зенітно-ракетні комплекси С-400 «Тріумф». Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту США Хізер Науерт. «Ми проти можливої закупівлі нашими партнерами й союзниками у всьому світі С-400. Ми чітко дали зрозуміти, що саме ці закупівлі можуть спровокувати наші санкції проти всього світу», – сказала вона й нагадала про санкції проти Туреччини, які вводяться через те, що вона закуповує у Росії ЗРК С-400 «Тріумф». Вона зазначила стурбованість Вашингтона можливим прискоренням постачань цього озброєння Анкарі. «Якщо це так, це нас турбуватиме. Коли такий союзник по НАТО, як Туреччина, використовує російський зенітно-ракетний комплекс (ЗРК), це суперечить нашій миролюбній політиці», – заявила Хізер Науерт.

У 2017 році Анкара і Москва уклали контракт на постачання С-400 «Тріумф». США неодноразово висловлювали своє невдоволення цим контрактом і погрожували Туреччині санкціями, у тому числі забороною на постачання американських винищувачів п’ятого покоління F-35. У відповідь на погрози США Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Анкара не відмовиться від ЗРК С-400, а в разі заборони на придбання F-35 звернеться в Міжнародний арбітражний суд. Рособоронекспорт планує приступити до виконання контракту по С-400 у 2019 році.

Назріває конфлікт між США та Індією

Крім Туреччини, незабаром придбати російські ЗРК зможе Індія. Вашингтон пригрозив і Делі обмежувальними санкційними заходами в рамках Закону «Про протистояння супротивникам Америки за допомогою санкцій», який передбачає санкції за придбання російського озброєння.

Економіка РФ не поставлена на коліна!

ІА BLOOMBERG проаналізувало американські санкції проти Росії. Американцям хотілося б вірити, що РФ відчуває серйозні економічні труднощі. Однак і тепер немає жодних доказів, що санкції хоч якось вплинули на неї. Про це ж свідчить і безкомпромісна позиція Росії в міжнародних справах.

Минулого тижня на засіданні Банківського комітету Сенату США між сенатором-республіканцем Джоном Нілі Кеннеді* і високопоставленими членами адміністрації Дональда Трампа, що відповідають за санкції проти РФ, сталася серйозна суперечка. Сенатор зажадав розповісти йому про те, що ті зробили б, якби Президент США наказав їм поставити російську економіку «на коліна». Вони не дали жодної прямої відповіді й сказали, що необхідно оцінити наслідки виконання такої мети й що нинішні санкції вже досить агресивні.

Роздратований Кеннеді продовжував наполягати: «Але її економіка так і не поставлена на коліна!» Його розчарування можна зрозуміти, адже США ввели чергові санкції. Але Росія йде вперед, попри те, що «собаки гавкають». Заступник міністра фінансів США Сігал Манделькер заявила, що, на її думку, «зухвала поведінка» РФ, дійсно, пройшла випробування «економічним болем», якого завдали санкції. Проте, хоч у ці слова декому дуже хочеться вірити, фактів, що їх підтверджують, не так уже й багато. Немає жодних доказів, що санкції хоч якось вплинули на щось.

І все ж…

Все-таки очевидно, що санкції США стали причиною російських економічних труднощів. Через них упали прямі іноземні інвестиції, після чого РФ, попри економічне зростання останнім часом, так до кінця і не відновилася. Низка великих енергетичних проектів була припинена як мінімум на кілька років. Зазнали збитків заможні росіяни та їхні компанії.

Будь-хто хотів би, щоб ці проблеми припинилися. Але безкомпромісна позиція Росії й відсутність яких-небудь дій з боку керівництва держави, які можна було б розцінити як крок назустріч США, свідчать, що Кремль не готовий давати Америці хоч якихось підстав для відступу. Через це у Вашингтона є спокуса довести свій тиск до «точки кипіння». Якщо адміністрація Дональда Трампа і не хотіла б у це вплутуватися, є багато конгресменів, які цього хочуть.

А де «точка кипіння»?

Джон Нілі Кеннеді у своєму бажанні економічно принизити Росію не самотній. Шість інших сенаторів підготували законопроект, який вдарить по інвестиціях у російські енергетичні проекти, по державних облігаціях, а також по будь-яких угодах з РФ в галузі нових технологій. Разом із санкціями, які загрожують європейським компаніям, що мають справу з проектом «Північний потік – 2» (газопроводом, який будує Росія, щоб забезпечити газовий зв’язок із Німеччиною), це стане максимумом із того, що здатні зробити США.

У крайньому разі Вашингтон може ввести ембарго на діяльність з РФ, як зробив він свого часу з Іраном. Такий крок не дозволить компаніям, пов’язаним із США, мати хоч якісь справи з Росією. Це відріже російські банки від доларової фінансової системи та вдарить по тих, хто купує у Росії її нафту і газ.

Чи буде світова енергетична криза?

Навіть войовничі політики не готові вторгнутися в нафтогазовий сектор санкцій. Росія – найбільший експортер природного газу у світі й виробляє втричі більше сирої нафти, ніж Іран. Якщо її видалити з ринку, це призведе до світової енергетичної кризи. А якщо обкласти санкціями всі 486 мільярдів доларів російського зовнішнього боргу, це теж дестабілізує ринки й стане причиною величезних втрат для інвесторів – включно – й тих, що перебувають в Америці.

Тому законопроект Сенату США заходить настільки далеко, наскільки це можливо, щоб не викликати такі катаклізми.

Подальші санкції проти російських енергетичної й технологічної галузей, швидше за все, вдарять по американських компаніях, що працюють у РФ. Продаж п’ятдесяти найбільших із них, у тому числі й «Філіп Морріс Інтернешнл», «Пепсіко» та «Проктор енд Гембл», згідно з даними ІА FORBES RUSSIA, складають близько 16 млрд доларів. Кремль теж не поспішає оголошувати війну цим компаніям.

Росія повинна переходити від слів до діла

Росії в умовах американських санкцій треба на ділі починати позбуватися долара як засобу взаємних розрахунків, заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков. «Мені здається, потрібно убезпечити себе через зниження ролі долара та американської фінансової системи у світовій економіці. Настав момент, коли ми повинні від слів переходити до діла, позбуватися долара як засобу взаємних розрахунків, займатися пошуком інших схем. Слава богу, це відбувається, і ми форсуватимемо таку роботу», – сказав він в інтерв’ю журналу «Міжнародне життя».

РФ «лікується» від доларової залежності

Німецьке видання DIE WELT опублікувало матеріал, в якому розповіло, як Росія позбавляється доларової залежності. Уряд Росії, йдеться в статті, прагне позбутися диктату долара шляхом активного придбання золота і продажу державних облігацій США.

Російська влада явно не розраховує на відновлення відносин із США і реалізує «запасний стратегічний план». А золото – ідеальне вкладення в умовах санкційного тиску США. Також у статті повідомляється, що РФ в останні десять років активно нарощувала запаси золота. У 2008 році в Росії його було 457 тонн, а на початку 2018 – вже 1 944 тонни. За кількістю золотого запасу вона випередила навіть Китай, ставши п’ятою країною у світі по золотих запасах. Про це пише американське агентство DEFENSE NEWS.

За даними видання, тільки в липні поточного року Центробанк РФ придбав 26,1 тонни золота. Це рекордна закупівля дорогоцінного металу за останні дев’ять місяців. На сьогодні загальний обсяг запасів золота в країні складає 2 170 тонн. Вартість металу оцінюється в 77,4 млрд доларів.

Крім того, DIE WELT зазначає, що у квітні-травні 2018 року Банк Росії почав продавати цінні папери США. І отримані від цього кошти також спрямовував на закупівлю золота. Аналітики вважають, що таким чином РФ захищається від введених Заходом санкцій.

Крім закупівлі золота, на території РФ відкриваються нові родовища дорогоцінного металу. Влітку 2017 року компанія «Урюмкан» запустила фабрику на золото-срібному родовищі в Забайкаллі, повідомляє
ІА FLASHSIBERIA. Очікується щорічне надходження від підприємства державі близько 700 кг золота.

Висновок світових політологів одностайний: політика Президента США Дональда Трампа, який шантажує весь світ доларом, може призвести до того, що золото поверне собі головну роль у світовій фінансовій системі.

Чи можливе фіаско однієї з наддержав?

Оскільки США почали розглядати варіант тотальної економічної війни, необхідно відповісти на два головні стратегічні запитання: як багато вони готові заплатити, щоб домогтися від Уряду РФ хоч якихось поступок, і як довго вони готові чекати.

На макроекономічному рівні Росія, у якої нині рекордно низьке безробіття, досить скромна інфляція і 400 мільярдів доларів міжнародних резервів, навряд чи втратить стійкість до того, як США запустять світову енергетичну або боргову кризу, що може спонукати їхніх союзників відвернутися від них.

Тим більше, якщо застосовуватимуться не максимальні, а менші заходи, Росія впорається і з цими проблемами. Тож нинішня політика США не обіцяє їм нічого доброго. Якщо Вашингтон завдасть свого максимально можливого удару і Росія при цьому вистоїть, такий удар стане дуже болючим для самої американської наддержави, можливо, навіть із «летальним» результатом. Нагадаю, про це говорять не російські, а американські аналітики.

Оглядав і коментував Ігор ШЕВЧЕНКО.
* Джон Нілі Кеннеді – тезка й однофамілець відомого американського Президента.