Поговоримо про здоров’я

Медицина – слово, яке містить у собі для звичайної людини безліч запитань,  деколи нерозуміння та навіть проблеми. Які аналізи людині потрібно здавати щороку,  як виявити хворобу, як запобігти зараженню певними вірусами, як уникнути захворювань? Відповіді на ці та інші важливі запитання тепер ви зможете знайти на сторінках газети «Гомін» в матеріалах,  основаних на інтерв’ю з медиками нашої республіки. Щомісяця в нашому виданні ми будемо давати розгорнуті відповіді відносно різних захворювань,  аналізів та загальних порад лікарів щодо вашого здоров’я та розповідати звичайними словами про те,  що раніше було незрозумілим.

Перша тема, до якої в результаті ми вирішили звернутися, на наш погляд, повинна мати загальний характер та рекомендації до всіх людей. Саме тому в цьому матеріалі поговоримо про диспансеризацію.

Отже, для початку розберемося, що означає це слово. Диспансеризація – це комплекс заходів, що проводяться з метою виявлення і запобігання розвитку різних захворювань. Тобто, іншими словами, це різноманітні аналізи та медичні обстеження, які ми маємо проходити з певною періодичністю для того, щоб стежити за своїм організмом, за своїм здоров’ям.

Програми диспансеризації складаються на основі світових стандартів діагностики найбільш поширених патологій, а також захворювань, що становлять загрозу для життя. Вони включають мінімум аналізів і досліджень, необхідних для успішного виявлення цих хвороб на ранніх стадіях. Диспансеризація проводиться з урахуванням віку і статі пацієнтів, поточного стану здоров’я, умов життя, наявності факторів ризику, а також цілей самої діагностики.

Здається, нічого не турбує – тоді навіщо проходити обстеження? При задовільному самопочутті люди дуже часто не приділяють уваги своєму здоров’ю. Але на перший погляд непомітні та звичайні у нашому житті дії також можуть завдати шкоди. Нестабільне та не завжди корисне харчування, стреси, сидячий спосіб життя та низька фізична активність стають основними причинами проблем,що з’являються в організмі.

Багато серйозних захворювань на початкових стадіях помітно не проявляють себе. Саме в такому випадку на допомогу і приходить диспансеризація, яка дозволяє людині виявити зміни в організмі та вчасно почати лікування. Крім того, консультації лікарів і, звичайно, результати тестів допоможуть не тільки дізнатися про своє здоров’я, але й отримати необхідні рекомендації про основи здорового способу життя або за виявленими факторами ризику.

Дізнавшись про необхідність періодичного обстеження, звернемося до основних запитань диспансеризації.

Як часто необхідно обстежувати організм?

Регулярно обстежуватися лікарі рекомендують чоловікам та жінкам у віці від 20 років. Як зазначалося раніше, гарне самопочуття та відсутність явних симптомів будь-якого захворювання не є знаком того, що диспансеризацію проводити не обов’язково. Здоров’я вимагає певного медичного контролю над організмом.

Як підготуватися до здачі аналізів?

Вирішивши почати повне обстеження, перш за все необхідно звернутися до свого терапевта. На первинну консультацію рекомендується взяти з собою результати попередніх досліджень. Саме так лікар отримає повну інформацію про здоров’я пацієнта та зможе визначити необхідні аналізи з урахуванням особливостей організму.

Необхідно пам’ятати, що диспансеризація – це запорука вашого здоров’я. І для того, щоб усі дослідження пройти вірно, потрібно враховувати особливості кожного аналізу та дотримуватися рекомендацій медиків. Одним з найголовніших пунктів, що впливають на результати діагностики, є лікувальні препарати. Якщо ви з певною періодичністю приймаєте ті чи інші ліки, обов’язково попередьте про це медиків. Також важливо враховувати, що багато аналізів потрібно проходити натщесерце. Про це заздалегідь має попередити лікар.

Для успішної здачі аналізів фахівці рекомендують за кілька днів до обстеження відмовитися від вживання алкоголю: він, у свою чергу, також може вплинути на результати досліджень.

Які саме обстеження необхідні?

У щорічний обов’язковий перелік аналізів для кожної людини мають входити такі обстеження:

  1. Електрокардіограма (ЕКГ). Цей важливий аналіз розповість вам про роботу серця: частота серцевих скорочень і ритм, чи присутня гіпертрофія (потовщення) відділів серця. Також ЕКГ здатна виявити зміни, які вказують на кисневе голодування серця, тобто недостатнє кровопостачання.
  2. Загальний клінічний аналіз крові. Це обстеження покаже, чи немає у вас анемії та захворювань крові. Загальний аналіз крові також розповість про стан імунітету пацієнта, чи схильний його організм до тих чи інших фізіопроцедур, лазеротерапії або магнітотерапії. Різноманітні показники, що виявляються під час цього аналізу, розкажуть і про наявність або відсутність запального процесу в організмі.
  3. Аналіз крові на цукор. Дуже важливе обстеження, яке допоможе запобігти розвитку діабету. Якщо це захворювання виявити на початкових стадіях, достатньо буде за порадами лікаря змінити харчування та спосіб життя. В іншому випадку при несвоєчасному виявленні вже запущеного діабету людину чекатимуть страшні ускладнення – сліпота, гангрени та інше.
  4. Загальний клінічний аналіз сечі, який виявить стан сечостатевої системи людини. За рівнем лейкоцитів при цьому обстеженні лікар зможе виявити й хворобу пацієнта: цистит, уретрит, пієлонефрит чи інші. Також цей аналіз покаже, як працюють нирки людини та чи є проблеми з цим органом.
  5. Флюорографічне обстеження. Останнє за рахунком серед обов’язкових аналізів, але не менш важливе. Флюорографія дозволяє виявити туберкульоз легенів, пухлину і захворювання плеври – тканини, яка покриває легені.

Крім цього переліку аналізів фахівці рекомендують кожній людині щороку відвідувати окуліста для перевірки зору й запобігання можливих проблем з очима, а також, залежно від статі, жінкам – проходити огляд у гінеколога, чоловікам – звернутися до уролога.

Додаткові аналізи після 45 років

З віком до обов’язкових аналізів необхідно включати ще деякі дослідження, які допоможуть вам слідкувати за своїм здоров’ям. Наступний перелік допоможе вам проконтролювати важливі процеси в організмі для здоров’я людини після 45 років.

  1. Рівень холестерину в крові. Цей аналіз дозволить запобігти інсульту або інфаркту. Підвищений рівень холестерину свідчить про присутність в організмі бляшок, які осідають на внутрішніх стінках судин. Вони звужують та іноді й закупорюють судини, сприяють поганому припливу крові до життєво-важливих органів.
  2. Біохімічний аналіз крові. Дозволить лікарю виявити, як працюють нирки, печінка та жовчовивідні протоки.
  3. Один раз на два роки фахівці рекомендують робити гастроскопію, яка включає дослідження стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, а також колоноскопію – обстеження товстої кишки.
  4. Збільшення кількості пацієнтів у Придністров’ї з аутоімунним тиреоїдитом, дифузним токсичним зобом, вузловими доброякісними новоутвореннями та раком щитовидної залози свідчить про необхідність щороку здавати кров на гормони щитовидної залози та робити ультразвукове дослідження (УЗД).
  5. Рекомендованими також є аналізи крові для чоловіків – на онкомаркер передміхурової залози, для жінок – на онкомаркер молочної залози та яєчників. Також жінкам фахівці радять раз на два роки робити мамографію – знімок молочної залози.

Що робити після повного обстеження організму?

Після здачі всіх призначених аналізів необхідно звернутися до дільничного терапевта, який проаналізує результати обстеження та на їх основі дасть рекомендації щодо харчування та способу життя для підтримки вашого здоров’я, враховуючи показники аналізів. Також лікар має зазначити необхідні дії для виключення факторів ризику, профілактики захворювань, до яких виявлена схильність та при виявленні патології видати направлення на подальше профільне обстеження або лікування.

Щорічна диспансеризація у дільничного терапевта допоможе вам ознайомитися з картиною вашого здоров’я і вчасно запобігти розвиткові хвороби на ранній стадії. Будьте здорові!

Матеріал підготовлено за інтерв’ю з завідуючою відділенням загальної лікарської практики № 2 поліклініки № 3 міста Тирасполя Вікторією Натаровою.

Тетяна   БУКІНА.