Оздоровча поїздка до моря

Морські пригоди для дітей та молодих людей з інвалідністю вже почалися. На тому тижні 169 осіб з усієї республіки вирушили до моря. Коштом держави їдуть 127 осіб, решту путівок оплатили спонсори.

Протягом семи днів оздоровитися на базі відпочинку «Карпати» курорту Затока зможуть діти, молоді люди та їхні опікуни. Було виділено кошти в сумі триста одинадцять тисяч вісімсот сімдесят карбованців з метою надання матеріальної допомоги громадській організації «Тираспольська асоціація сімей дітей-інвалідів» для літнього оздоровлення 97 дітей-інвалідів віком до 18 років, інвалідів дитинства і 30 супроводжувальних осіб. Літній відпочинок на морі організувала голова асоціації сімей дітей-інвалідів м. Тирасполя Лариса Горбатенко: «Такий масштаб у нас вперше. Цього року, в рік рівних можливостей, ми вийшли з пропозицією на Уряд, і я дуже вдячна, що нас підтримали».

Співробітники асоціації вже давно шукали спосіб, щоб оздоровити нашу молодь, а саме поїхати до моря. Для багатьох ця подорож стане першою в їхньому житті. «Наша організація має зв’язки з усіма громадськими організаціями республіки. Ми обговорювали цю мандрівку давно. Усі райони зібрали списки. На сьогодні ми вже оформили всі документи, залишилося тільки сісти в автобус і поїхати», – пояснила Лариса Горбатенко.

У молодих людей буде певний розпорядок дня: зранку – на море, ввечері – розвивальні ігри, конкурси, звичайно, що обідній сон ще ніхто не скасовував. Організатори вже склали розважальну програму, щоб молодим людям було весело й цікаво. «Ми хочемо, щоб діти не тільки лежали й загоряли, а хочемо, щоб вони побігали, пострибали. У нас буде аеробіка і для дітей, і для дорослих-супровідників. Для них це буде велика радість. Вони заведуть нові знайомства, отримають масу вражень. Сама атмосфера сприяє цьому», – зазначила голова базового центру реабілітації та консультування Людмила Бородіна.

Наш кореспондент поспілкувався з молодими людьми й дізнався про їхні очікування від цієї подорожі.

Лера, 8 років: «Я ще ніколи не бачила моря, тому дуже чекаю, коли ми вже поїдемо. Сподіваюся, що навчуся плавати, це моя мрія. Насправді, я зібрала сумку ще кілька днів тому, залишилося тільки поїхати».

Світлана, 13 років: «Я вже була у такій поїздці, минулого разу мені дуже сподобалося. Ми не сиділи на місці, постійно чимось займалися, гуляли, грали в різні ігри. Була така цікавинка: наші керівники дали нам завдання розділити бюджет, піти по магазинах і купити продукти, засоби особистої гігієни, води принести. І після виконання завдань ми отримали призи. Тому я чекаю таких же цікавих завдань».

Лера, 11 років: «Я вже скоріше хочу скупатися й відчути пісок під ногами. Думаю, що зможу подружитися з багатьма дітьми й нам буде весело разом».

Бажаємо дітям і молодим людям гарно відпочити, оздоровитися й отримати масу позитивних емоцій!

Анастасія   КАЛІОН.