Велоспорт у нашому житті

Прогулянка на велосипеді принесе задоволення в будь-якому віці. Одночасно вона допоможе підтримати фізичну форму й моральний дух. До того ж, навантаження на суглоби буде набагато меншим, ніж під час бігу. Пересісти на двоколесого коня дуже легко!

Синонімом здорового способу життя можна сміливо назвати велоспорт. Якщо дотримуватися всіх правил безпеки, то міцне здоров’я й відмінна фізична форма вам гарантовані. Тим більше, що скільки  б часу не минуло, популярність велосипедного спорту залишається незмінною з моменту зародження.

Заняття велоспортом урізноманітнює наше дозвілля. Вже досить давно в Придністров’ї діє громадська організація «Велоклуб «Покатушки», яка об’єднує всіх любителів велоспорту. За словами керівника клубу Ігоря Крижановського, спочатку й думки не мали про створення такої організації. Ми просто збиралися з друзями, щоб покататися, і тільки пізніше це все переросло в організацію. «Ми створили сайт, опублікували певну інформацію, й одразу з’явилося багато охочих кататися разом з нами. Було, дійсно, приємно бачити людей, захоплених велоспортом. Після цього ми офіційно зареєстрували організацію, щоб брати участь у певних конкурсах», – зазначив Ігор Крижановський.

Велоспорт – це хороша можливість познайомитися з новими людьми, покращити стан свого здоров’я, особливо, коли є баланс між спортом та саморозвитком. У клубі зазвичай є організатор, який пропонує учасникам маршрут і задум поїздки, але є й традиційні покатушки. Крім маршруту, оголошується ступінь складності й особливості планованого виїзду. Також у клубі діють літературні покатушки, коли група виїжджає до визначних архітектурних споруд, пам’ятників, біля яких учасники читають вірші, звертаються до історичних пам’яток. «Тобто клуб – це не тільки спорт, а й дуже важливий осередок пізнання чогось нового. Також щотижня ми виїжджаємо на якісь туристичні об’єкти до міст і районів нашої республіки, зустрічаємося з нашими однодумцями. Є невелика група велосипедистів у Рибниці та Дубоссарах. Ми намагаємося підтримувати з ними зв’язок», – розповів Ігор Крижановський.

Ті, хто провів у цій сфері вже достатню кількість часу, стверджують, що велоспорт здатний надихати. Як би не змінювалися часи, мода й уподобання – велосипед залишається одним із кращих і довговічних винаходів людства. Всі сучасні велосипеди виготовлені з новітніх і якісних міцних матеріалів на будь-який смак, будь-якого кольору і за абсолютно різною ціною. Заняття велоспортом можна порівняти з workout (це вулична гімнастика, яка належить до аматорського виду спорту і являє собою спортивну субкультуру), оскільки це цікаве завдання здатне не тільки активізувати дозвілля, а й забезпечити міцне здоров’я. «Ніщо не зрівняється з цим приємним відчуттям польоту й прохолодного вітру, що обвіває лице під час їзди на велосипеді. Катання на велосипеді є аеробним видом спортивної діяльності, сприяє зміцненню серцевих м’язів, а також і легенів, м’язів стопи, коліна, гомілки, стегон і багатьох інших. Вирішивши одного разу зайнятися велоспортом, ви ніколи не пошкодуєте про свій вибір, оскільки катання на велосипеді – це не тільки приємно, але і корисно», – поділився думками велосипедист Максим Мельничук.

У Македонії нещодавно відбувся чемпіонат Балканських країн з велоспорту серед юнаків (до 19 років) і кадетів (до 17 років). Придністровські спортсмени також взяли участь у змаганнях в обох вікових групах. Учасників в команду відібрали за підсумками чемпіонату Молдови.

Під керівництвом тренера В’ячеслава Шевчука шлях до перемоги проклав собі Олександр Ткаченко і став бронзовим призером в індивідуальній велогонці на 13 км. Він всього 0,2 секунди програв сербу й 17 секунд – переможцю  Фаруку Салману з Туреччини. Владислав Істратенко (тренер Анатолій Юрдік) посів 17-е місце.

На жаль, у груповій велогонці на 45 км Олександр Ткаченко посів 29 місце, весь шлях спортсмен претендував на одну з медалей, але падіння на повороті знизило його показники. Владислав Істратенко фінішував десятим. Обидва спортсмени – вихованці Тираспольської СДЮШОР № 3.

Якщо у вас ще немає залізного товариша, а ви хочете його собі придбати, краще зверніться до консультанта в магазині – він підбере веломашину з урахуванням ваших побажань та можливостей.

Для любителів-початківців найкращий маршрут – у середу. У столиці функціонує спортивна велошкола. Кожен охочий може вступити в її ряди.

Софія   МОСКАЛЬОВА.