«Цветик-семицветик» – фестиваль для особливих дітей

У Придністров’ї вже вшосте відбувся Республіканський фестиваль творчості дітей і молодих людей з обмеженими можливостями здоров’я. Такий захід з кожним роком стає все популярнішим. Цього разу він зібрав 150 учасників із міст і районів не тільки нашої держави, але і з Гагаузії.

Упродовж трьох днів діти з обмеженими можливостями здоров’я, їхні батьки, педагоги та волонтери брали участь у різноманітних ігрових, спортивних та пізнавальних заходах. Для них організовували цікаві екскурсії, а також конференції та майстер-класи. А ще відбулася важлива зустріч із представниками влади, до яких батьки та соціальні педагоги змогли звернутися зі своїми наболілими запитаннями й одержати на них ґрунтовні відповіді.

Стежкою добра

2018 рік Президентом нашої республіки був оголошений Роком рівних можливостей. За цей період, дійсно, люди з особливими потребами життєдіяльності  змогли відчути особливу увагу з боку держави. У республіці почало розвиватися безбар’єрне середовище, підвищився розмір соціальних виплат, ведеться робота з відновлення об’єктів соціальної інфраструктури. Люди з інвалідністю беруть активну участь у громадському, культурному і спортивному житті суспільства. Проте актуальними поки що залишаються можливості здобуття професійної освіти та створення робочих місць для них. За словами міністра  соціального захисту і праці Олени Куліченко, над цими напрямками працюють нині представники влади.

Ще є над чим працювати

«Багато чого вже зроблено, але є ще над чим працювати інститутам влади для того, щоб покращити життя людей. У республіці розробляється державна програма «Рівні можливості» на кілька років, її фінансування здійснюватиметься з бюджету, і на це передбачатимуться кошти. Ми працюватимемо за всіма важливими напрямками, які сьогодні необхідно змінювати, створюючи гідні умови життя для дітей і дорослих з особливими можливостями здоров’я», –
зазначила Олена Куліченко.

Одним із головних досягнень у рамках Року рівних можливостей для дубоссарців є зведення нової будівлі Центру реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я. Це стало можливим завдяки реалізації державної програми Фонду капітальних вкладень. Завершення будівництва Центру планується через два роки. Згідно з проектом, у приміщенні будуть всі умови для успішної реабілітації дітей, а також для їхнього всебічного розвитку.

 «Для Дубоссар – це важлива подія, оскільки будівля, в якій нині розташований Центр, не пристосована для такого специфічного закладу, але батьки й соціальні педагоги роблять усе можливе для того, щоб він функціонував. Коштом місцевого бюджету ми доставляємо дітей з особливими можливостями здоров’я з Григоріопольського району – у наших сусідів такого закладу не має. Триває в місті та районі будівництво пандусів і встановлення кнопок виклику», – зазначив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Що хвилює батьків дітей з особливими потребами

Батьків дітей хвилює забезпечення ортопедичним взуттям, оскільки мають місце випадки, коли воно надходить до адресата неякісним. Заступник міністра соціального захисту і праці ПМР Олег Федотов повідомив, що про такі випадки необхідно повідомляти обов’язково. У разі виникнення подібних ситуацій можна обміняти взуття на фабриці й зробити індивідуальну корекцію під розмір дитини. На запитання, чи є у придністровців з інвалідністю можливість переходу на російське соціальне забезпечення, відповіла Олена Куліченко. Вона пояснила, що, згідно з Російським законодавством, така норма поширюється тільки на громадян, які проживають на території РФ. Керівництвом нашої країни вживаються всі заходи для того, щоб економіка покращувалася і щоб у держави була можливість підвищувати придністровцям пенсії. Гострим поки що залишається питання забезпечення медичними фахівцями. У Дубоссарах на сьогодні немає дитячого невропатолога і психотерапевта, не вистачає й педіатрів. Батьки дітей з інвалідністю запропонували, щоб такі фахівці з інших міст Придністров’я здійснювали виїзні прийоми.

Щирі подяки й привітання

Особливу подяку висловили батьки дітей з обмеженими можливостями здоров’я керівництву республіки за те, що цього року для 130 юних придністровців організували поїздку на море. Така реабілітація дуже корисна для дітей і сприяє їхньому оздоровленню. На зустрічі йшлося і про можливість працевлаштування батьків, які виховують дітей з інвалідністю. Це питання взяли під контроль представники влади. Учасники зустрічі залишилися задоволеними підсумками відвертої розмови.

Привітати учасників фестивалю прибуло багато гостей: представників законодавчої та виконавчої гілок влади, громадських організацій, Союзу російських громад Придністров’я, Представництва російського співробітництва в Республіці Молдова, гостей з Гагаузії. Директор муніципального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності» – ініціатор проведення фестивалю Світлана Завтур –
подякувала всім організаторам заходу, які зробили все для того, щоб свято відбулося.

«VI фестиваль – це вже не традиція, це добра і стійка практика, яку потрібно продовжувати. Це свого роду підбиття підсумків, демонстрація тих навичок, які ви здобули за останній рік. Нехай фестиваль поширює свою географію, нехай до нього залучаються діти з інших міст і держав. Бажаю всім успіхів у досягненні нових висот, щоб у вас було багато друзів», – зазначив Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба.

Від імені Голови Уряду учасників фестивалю привітав Олексій Цуркан, який зазначив, що такий захід повинен бути державним і здійснюватися щороку на регулярній основі: «У Дубоссарах збираються талановиті, творчі діти й молоді люди. Це вже більше, ніж традиція. Соціальна сфера, безумовно, є одним із пріоритетів діяльності Президента ПМР, Уряду, Верховної Ради, всіх органів державної влади. Цього року в республіці реалізується широкомасштабна програма капітальних вкладень в соціальну інфраструктуру, серед об’єктів якої є й корекційні освітні заклади. З квітня цього року педагогам корекційних шкіл було на 30 % збільшено заробітну плату. Ця робота триватиме надалі й ставатиме все масштабнішою».

Враження – тільки позитивні

Позитивні враження від фестивалю залишилися як у дітей, так і в дорослих. Представники громадської організації з Гагаузії «Дающие надежду» побували на такому святі вперше, їм дуже сподобався фестиваль і вони мріють організувати подібний захід у себе на батьківщині. Керівник організації Любов Іванчева виховує п’ятьох прийомних дітей, троє з яких – діти з особливими потребами. До цього рішення жінка йшла довго – 10 років. «Попри те, що у дітей були захворювання, я готова була бути поруч з ними, тому що життя дітей у наших руках. Ми хочемо, щоб вони не залишалися осторонь. Це звичайні діти, з ними легко, так, є фізичні труднощі, але з цим можна впоратися. Ми з чоловіком вирішили створити організацію «Дающие надежду». Коли мама вирішує відмовитися від особливої дитини, ми допомагаємо їй, щоб вона прийняла малюка таким, яким він є. Наша організація функціонує з 2006 року, і ми бачимо, як діти, котрі перебувають у сім’ях і невіддільні від суспільного життя, змінюються. Для мене велика честь бути в Придністров’ї, в Дубоссарах. Я дізналася, що тут є Центри, в яких працюють з такими дітками, і це дуже добре», – розповіла Любов Іванчева.

На фестивалі побували також друзі, які шість років тому одними з перших у республіці підтримали ініціативу Світлани Завтур провести його для дітей з особливими можливостями. Це голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарєва і заступник представництва Російського співробітництва Андрій Кібірьов.

«Ми намагалися зробити все, щоб свято дітям сподобалося, щоб якомога більше людей у ньому взяло участь, щоб змогли вони привезти подарунки для його учасників. Це велика праця, й ми бачимо, як люди віддані їй – виховують особливих діточок, а тому ми хочемо допомогти й фестивалю і корекційним закладам. І, дійсно, спонсорів стає все більше. Спасибі Російському співробітництву, Посольству РФ в РМ – вони з перших днів підтримали фестиваль», – зазначила Віоріка Кохтарєва.

Допомогли й пообіцяли всебічну підтримку

Велику допомогу в організації фестивалю надали: Дубоссарська держадміністрація, Управління освіти, культури та спорту, будинки творчості Дубоссар і Рибниці, благодійний фонд «Світ рівних можливостей», асоціація безперервної освіти «Парадигма». Протягом трьох днів учасників заходу приймав Дубоссарський оздоровчий табір, на території якого і створені для них гідні умови для відпочинку, а також для проведення різноманітних змагань. Організатори сподіваються, що такі зустрічі дають і дітям, і дорослим надію на те, що всі їхні мрії збуватимуться. Адже у них тепер є стільки друзів, які пообіцяли всебічно їх підтримувати.

Надія   ПАЄРЄЛІ.
Фото прес-служби Дубоссарської держадміністрації