Консекрація* Тираспольського костелу

Католицьку церкву Святої Трійці відвідали Президент ПМР Вадим Красносельський і держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін.

Під звуки оркестру 16 вересня в Тирасполі біля воріт католицького храму Святої Трійці його настоятель Петро Кушман, парафіяни й гості зустрічали хлібом і сіллю Президента ПМР Вадима Красносельського та кардинала Ватикану, куріального сановника П’єтро Пароліна. Державний секретар Ватикану вперше відвідав Придністров’я. Досить вагомим приводом для приїзду гостей настільки високого рангу стала консекрація римсько-католицької церкви Святої Трійці.

Крім Вадима Красносельського і П’єтро Пароліна, участь в обряді взяли архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв, Посол Польщі в Молдові Бартломей Зданюк та інші представники придністровської держави й католицької церкви.

У ході бесіди, напередодні консекрації, Вадим Красносельський звернув увагу співрозмовників на той факт, що католицизм більше розповсюджений у північних районах нашої республіки, тому що в середині минулого тисячоліття вони перебували у складі Речі Посполитої. Усього в Придністров’ї є шість католицьких парафій, які об’єднують близько двох тисяч прихожан, серед них росіяни, українці, поляки, німці та представники інших національностей. Президент ПМР зазначив, що в Придністров’ї не поділяють громадян за національною ознакою і віросповіданням. «Католицька паства представлена в Придністров’ї меншою кількістю парафіян, ніж православна, але це не применшує її значення і не змінює доброго ставлення», – зазначив він.

Глава нашої держави говорив і про взаємодію влади й церкви, а також про спільні цілі й завдання, які вирішують держава і релігійна спільнота. «Віра – поза політикою. Вона є складовою душі, бо покликана виховувати, творити й об’єднувати», – підкреслив Вадим Красносельський.

Говорячи про візит у республіку католицької делегації на чолі зі священнослужителем такого високого рангу, Президент ПМР назвав його значущою подією, а день освячення вівтаря відніс до числа важливих свят для католицької пастви республіки.

Теплі привітання адресував присутнім Владика Сава. Він підкреслив, що відносини представників православної й католицької церкви побудовані в Придністровській Молдавській Республіці в дусі єдності, дружби й конструктивної взаємодії. Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський нагадав, що в республіці активно ведеться відновлення чинних та будівництво нових храмів. У пострадянський період кількість православних церков зросла з 4 до 108.

Державний Секретар Святого Престолу П’єтро Паролін, у свою чергу, зазначив, що «…у світі, де багато конфліктів, розбіжностей і воєн, взаємодія і співпраця представників католицької та православної церков мають величезне значення». Ватиканський дипломат повідомив, що його присутність на придністровській землі є, по суті, «…привітанням і благим словом Папи Римського».

Співрозмовники говорили про активну соціально орієнтовану діяльність, яку проводить католицька церква. Настоятель парафії отець Петро і його сподвижники реалізують різні проекти, спрямовані на підтримку малозабезпечених і громадян, які потребують допомоги, незалежно від їхнього віку, стану та віросповідання.

Учасники зустрічі обмінялися пам’ятними подарунками й домовилися продовжувати взаємодію, в основі якої лежать принципи милосердя, людинолюбства та гуманізму.

Свята меса відбулася під предстоятельством кардинала П’єтро Пароліна за участю єпископів і священиків, які брали участь в обряді освячення вівтаря і стін храму. Велична, урочиста атмосфера духовної єдності та вдячності за збудований храм переповнювала почуття парафіян та паломників. Католики Тирасполя дочекалися великої події.

До відома. Парафію храму Святої Трійці було зареєстровано 1997 року. Спорудження церкви тривало понад 16 років. В експлуатацію будівлю здали наприкінці 2016 року. З 2001 року настоятелем храму є Петро Кушман, який у 2012 році був визнаний Людиною року в номінації «Милосердя». 2017 року Президент ПМР Вадим Красносельський нагородив його орденом Дружби, відзначивши важливість благодійної діяльності священнослужителя та його вагомий внесок у справу духовного і культурного відродження суспільства, утвердження ідеалів миру, добра та милосердя.

*Консекрація (від лат. consecratio – «присвята») – обряд у католицькій церкві, згідно з яким річ або особа присвячується на служіння Богові. У цьому випадку на служіння Богові була присвячена католицька церква Святої Трійці.

Наталія   СИНЯВСЬКА.